20 януари 2021

НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ФРЕНСКА МИНИСТЪРКА

 

 

                                                  

 Жоржина Дюфоа

 

 

Със Жоржина Дюфоа се запознах лично в края на 2004г. 

Тогава принц Николаос фон Лихтенщайн организираше християнска среща в памет на загиналия Президент на Република Македония Борис Трайковски, който  приживе беше планирал провеждането на такава среща. И приятелите му решиха да я проведат макар и без него, но в негова памет...

Тогава на срещата бяха поканени двама души, за които се смяташе че са били близки с покойния президент Трайковски – това беше неговият Главен секретар на кабинета Зоран Йолевски (по-късно посланик в САЩ, Министър на отбраната и пр.) и … аз.

На жп-гарата в Сент Маргретен в Швейцария, близо до Боденското езеро ме чакаше лично принц Николаос, който шофирайки сам колата си ме закара до тяхната къща във Вадуц (не в замъка, а срещу него)

 С принц Николаос фон Лихтенщайн в двора на къщата му във Вадуц

 

 

Столицата на Лихтенщайн се намира на около 20 километра от споменатата швейцарската гара. Но това е друга история, която може би  заслужава да се разкаже отделно.

На тази християнска среща беше дошла и Жоржина Дюфоа.

Тя беше получила моята статия публикувана през 1999г. от норвежкия депутат Ларс Ризе, който и беше изпратил един брой от българския вестник „Духовен дом“ излизащ под редакцията на протойерей Стефан Стефанов от Русе. 

Тя беше впечатлена и ми благодари, че нейната история се разказва в България.

Тогава тя ми разказа и историята на нейния род, който е хугенотски.

Хугенотите се обявяват против църквата след Вартоломеевата нощ и техните потомци са атеисти и дори по-силно - антитеисти, категорични противници на намесата на църквата в държавните решения и против църквата изобщо.

Как тя, която е от хугенотско семейство става силно вярваща християнка прочетете в статията ми по-долу.

Лъчезар Тошев

 

 

 

НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ФРЕНСКА МИНИСТЪРКА

Лъчезар Благовестов (Тошев)

Вестник „Духовен дом“, бр.5(23), май 1999г.



Тя се казва Жоржина Дюфоа. По времето на Президента Митеран г-жа Дюфоа беше Министър на социалните въпроси и националната солидарност. След това тя работеше в екипа на Президента в Елисейския дворец. 

През 1991г. във Франция избухна голям скандал свързан с кръвопреливане, при което много хора бяха заразени с вируса на СПИН. Тогава се повдигна обвинение срещу тогавашния премиер Лоран Фабиюс, държавния секретар по здравеопазването Едмон Ерве и Жоржина Дюфоа, заради невземане на мерки, които да предотвратят такова заразяване.

 

 

Ерве, Дюфоа и Фабиюс пред съда.

 

 

Можем да си представим как се чувствала г-жа Дюфоа, когато всички медии и цялото общество са я обвинявали в непредумишлено масово убийство. В най-тежкия момент за нея, когато тя се прибира в кабинета си, получава съобщение, че съпругът и е болен от рак в напредлнала фаза и му предстои операция.

Виждайки пълната безизходност на положението си, г-жа Дюфоа рухва психически. Тогава тя се обръща към Бога с искрена молитва за помощ. До тогава нито тя, нито семейството и са били вярващи. Всъщност това е обичайно за социалистическите кръгове, към които Дюфоа принадлежи.

В момента на молитвата, призовавайки Бог да и помогне, тя почувствала една вълна на спокойствие, която я обзема и повярвала, че молитвата и е чута.

Това спокойствие продължило три дни, в които нейната охрана и семейството и мислели, че тя се е побъркала. Още повече ги изненадало нейното внезапно обръщане към Бога.

Жоржина започнала да се моли и за спасението на своя съпруг. Той бил пълен атеист и не вярвал в нещата, които тя правела за него.Приемал само от уважение и внимание молитвите, елеопомазването и т.н.

По време на операцията на съпруга и, лекарите констатирали, че ракът е в много напреднал стадий и без да правят опити за намеса, затворили разреза. На г-жа Дюфоа казали, че на съпруга и остават не повече от три месеца живот.

Той самият, излизайки от упойката, произнесъл първо :“Аз бях болен!“. След операцията той се преобразил напълно и станал дълбоко вярващ човек. Като минали три месеца, той отново се явил на преглед и лекарите с изненада установили, че от рака няма и следа.

Г-жа Дюфоа разказала този случай на Президента Митеран, който също бил болен от рак.

Митеран, който от 20 годишен не бил стъпвал в църква и според разпространяваните слухове, бил член на нехристиянски философски орден, бил много впечатлен.

 Афиш на Франсоа Митеран за Президент "Спокойната сила."

 

Той дори казал, че се надява, когато умре, душата му да бъде посрещната от Бога в небесата и Той да му каже : „Видя ли, че всичко това е истина!“ и след това да го приеме.

В края на живота си, виждайки че умира, Митеран пожелал на неговото погребение, като последно поздравление към приятелите му да бъде прочетен един стих от Евангелието на Йоан (14:6):Каза му Исус : Аз съм пътят и истината и животът; Никой не дохожда при Отца освен чрез Мене.“

Никой от присъстващите не знаел, какво означава това. 

А всъщност в последните мигове от своя живот Франсоа Митеран се връщал към Христа. 

На 9 март 1999г. в Париж, Съдът оправда напълно Жоржина Дюфоа, като призна за виновен Едмон Ерве и го осъди.






СВЪРЗАНА ТЕМА :

 

19 ЯНУАРИ 1989г. - ЗАКУСКАТА С МИТЕРАН

http://toshev.blogspot.com/2021/01/19-1989.html