18 юли 2022

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ДВУСТРАННИЯ ПРОТОКОЛ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, КОЙТО Е ЧАСТ ОТ ПРЕГОВОРНАТА РАМКА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА РСМ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 


 

 

 На 17 юли 2022г. в София беше подписан двустранният протокол между България и Република Северна Македония, чието изпълнение ще се следи от Европейската комисия в хода на преговорите за присъединяване на РСМ към Европейския съюз. 

Това стана възможно, след като на 16 юли 2022г. Собранието на Република Северна Македония със 68 гласа -"за", без "против" и "въздържали се" (защото опозицията напусна залата) прие заключения по повод френското предложение за преговорна рамка за присъединяването на РСП към Европейския съюз и даде "зелена светлина" на правителството да приеме тази рамка на преговори и при тези условия да започне процеса за присъединяване на страната към Европейския съюз. 

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и про-руската малка партия "Левица" организираха протести в Скопие, заявявайки, че тъй като в преговорната рамка на ЕС са залегнали всички български искания, процесът на преговори ще води към българизация на РСМ.

 

 


Пълният текст на протокола може да прочетете по-долу. (Кликнете върху изображението за да се увеличи). 

Източник :

https://offnews.bg/politika/palniat-tekst-na-protokola-mezhdu-balgaria-i-severna-makedonia-781263.html