09 декември 2015

ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ: КРАЙ НА КОМУНИЗМА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА


Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо





КРАЙ НА КОМУНИЗМА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

Сред злободневието на живота ни сме на път да пропуснем голямо историческо събитие.
 На изборите във Венецуела спечели опозицията, която 16 години се бори срещу режима на Чавес!

ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛАТИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ОПОЗИЦИЯТА ПЕЧЕЛИ 112 МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА СРЕЩУ  55 ЗА ДОСЕГАШНАТА ВЛАСТ. 

800 000 невалидни бюлетини.

Мария Корина Мачадо - лидер на опозицията, ликува

Само няколко българските медии отразиха събитието. 

Ето извадка от съобщенията в България за това събитие:

Опозицията спечели парламентарните избори във Венецуела


Източник : http://www.capital.bg/kakvo_stava/2015/12/07/2664669_opoziciiata_specheli_parlamentarnite_izbori_vuv/


Коалицията на демократичното единство ще има 99 места, а Единната социалистическа партия на Венецуела - 46.
За пръв път от 16 години политическите опоненти на чавистите (последователите на покойния президент Уго Чавес) ще имат мнозинство в парламента.

Анализатори предполагат, че президентът Николас Мадуро може да се опита да ограничи правомощията на парламента след победата на опозицията с риск да предизвика масови протести, отбелязва AFP.

Чавистите във Венецуела загубиха за пръв път от 16 години

Източник :

Опозиционната Коалиция на демократичното единство победи на парламентарните избори във Венецуела според все още непълните данни, обявени от ЦИК.
В еднокамарния 167-местен парламент опозицията ще има 99 места, а Единната социалистическа партия на Венецуела - 46 места, предаде БТА.

Очакват се резултатите за още някои места, където продължава броенето на гласовете, но те няма да променят съществено разпределението на силите.

За пръв път от 16 години политическите опоненти на чавистите (последователите на покойния президент Уго Чавес) получават мнозинство в законодателния орган.

Президентът Николас Мадуро заяви, че признава поражението на управляващите.

В обръщение към нацията той обясни, че причината за поражението на чавистите е кампанията на бизнес лидери и други опоненти за саботиране на икономиката.

"Икономическата война триумфира днес
", обяви той.

Бързото признаване на резултатите от президента левичар успокои донякъде напрежението в страната, където след последните президентски избори през 2013 г., спечелени от Мадуро с незначителна преднина, избухнаха антиправителствени протести, довели до смъртта на 43-ма души.

Опозиционните лидери, които разчитаха в кампанията си на масовото недоволство на 29-те милиона венецуелци от икономическата криза, белязана с трицифрена инфлация и недостиг на елементарни стоки, отбелязаха шумно историческата си победа - първата, откакто преди 17 години на власт дойде покойният вече Уго Чавес.

"Преживяваме най-тежката криза в историята. Венецуела поиска промяна и промяната дойде", заяви лидерът на Коалицията на демократичното единство Хесус Тореалба.

Опозицията предвижда, че след като приключи пълното преброяване на бюлетините, ще има 113 места в новия парламент, които ще й осигурят важните две трети от гласовете, необходими за реформиране на институции като съдилищата или избирателния закон.

Резултатите може да дадат освен това смелост на новото правителство да поиска референдум за сваляне на Мадуро, ако успее да събере 4 милиона подписа, посочва Ройтерс.

Новите управляващи ще могат също така да обявят амнистия на десетките затворени опозиционни активисти, между които опозиционния лидер Леополдо Лопес.

От друга страна, анализатори допускат, че президентът може да се опита да ограничи правомощията на парламента след историческата победа на опозицията с риск да предизвика масови протести.

Изборното поражение на чавистите е пореден удар върху левите управления в Латинска Америка, след като миналия месец Аржентина пое в посока център-дясно с избирането на консервативния бизнесмен Маурисио Макри на президентския пост на мястото на Кристина Фернандес, която беше близка съюзничка на Чавес.


Опозицията сложи край на епохата на чавизма във Венецуела

Източник :

Опозицията във Венецуела разгроми управляващата Социалистическа партия на неделните парламентарни избори за пръв път от 16 години и така получи платформа, от която да атакува президента Николас Мадуро.

Коалиционният Демократичен съюз получава
99 депутати срещу 46 на социалистите в 167-местното Национално събрание, обяви ЦИК, преди да са преброени резултатите от всички секции.

В кварталите на столицата с масова подкрепа за опозицията имаше фойерверки и ликуващи по улиците хора, докато управляващите тихомълком анулираха подготвените тържества за победата.

Мадуро също призна поражението - най-тежкото в историята на чавизма - движението, основано от покойния държавен глава Уго Чавес, когато той дойде на власт през 1999 г.

В речта си към нацията президентът обаче обвини за победата на опозицията бизнес лидерите и опонентите си, които саботирали икономиката. "Днес триумфира икономическата война", заяви 53-годишният Мадуро.

Признанието му намали напрежението и опасенията от повторение на безредиците от 2013 г. Тогава той спечели президентските избори с минимална преднина, а през 2014 г. в антиправителствените протести и сблъсъци с полицията загинаха 43 души.

"Ройтерс" коментира, че победата на опозицията се дължи основно на стигащото до отвращение недоволство на венецуелците от властта и икономическата криза, а не на подкрепа за тяхната платформа.

В опозиционните партии изчисляват, че има вероятност в крайна сметка да получат 113 депутати, което би им дало конституционно мнозинство с право да променят статута на институции, включително съдилища и ЦИК.

Те се надяват също да успеят да предизвикат референдум през 2016 г., след който да се проведат избори за отстраняване на Мадуро от власт. За целта им трябват поне 4 милиона подписа в 29-милионната държава. Опозицията ще опита да разбие контрола на социалистите над бюджета, както и да постигне амнистия за десетки нейни активисти, вкарани в затвора.

Резултатите от Венецуела са поредното поражение за леви и популистки правителства в Латинска Америка, след като през ноември Аржентина избра консервативен президент.

"Ройтерс" посочва, че инфлацията тази година ще надхвърли 100%, на черния пазар националната валута вече се е обезценила с 80%, а през магазините има дълги опашки заради дефицит на основни стоки.

Любителски записи, разпространени в интернет, показаха как в неделя известни лидери на управляващите, включително Адан, братът на Уго Чавес, бяха освиркани сред скандирания "Крадци!".

Опозицията във Венецуела спечели мнозинство в Конгреса за пръв път от 16г. на изборите на 6 декември 2015.

Мария Корина Мачадо, лидер на опозицията ликува при обяваване на предварителните резултати в Каракас на 7 декември 2015.
Избирателната активност бе 74%. Новите депутати ще заседават от 5 януари 2016.
Новината бе отбелязана с фойерверки и сирени в Чакао, Каракас. в Кравтал Алтамира в столицата се събраха хиляди привърженици на опозицията.