30 юли 2017

Македонски учени: Генетично сме най-близки с българите

 

 ЗА ПРИПОМНЯНЕ

Македонски учени: Генетично сме най-близки с българите Македонски учени: Генетично сме най-близки с българите и сърбите
Македонски учени: Генетично сме най-близки с българите и сърбите / www.sxc.hu
Шестгодишно изследване на Института за съдебна медицина в Скопие доказа, че гражданите на Република Македония имат най-близък ДНК-профил с българите и сърбите.
Хърватите са близки с босненците и сърбите.
Косовските албанци имат най-малко общи черти с останалите народи от региона.
Това каза доктор Златко Яковски от Института по съдебна медицина в македонската столица Скопие, цитиран от БГНЕС.
Македонските учени, които подробно са изследвали гените, са получили данните от повечето балкански държави, с изключение на Гърция.
Властите в Атина са отказали да се включат в изследването.

Всички останали държави са изпратили ДНК-анализи на македонските си колеги. Те са били взети от жертви на тяхна територия - на загинали, убити или пострадали при различни инциденти.
"Използвахме съвършено модерна компютърна технология. Сравнихме всички данни от Македония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Направихме два вида анализи - единият чрез хромозома Y, а вторият чрез локуса на ДНК-профила", обясни още известният македонски доктор Златко Яковски.
Изследването на македонските експерти е публикувано в най-авторитетните световни специализирани списания, които се занимават с генетика.
От тук нататък резултатите от изследванията на Института в Скопие ще бъдат използвани при всякакъв вид разследвания, когато става въпрос за жертви от региона.
"Мога да дам като пример жертвите от самолетната катастрофа с македонския президент Борис Трайковски. Те ще бъдат използвани и за посочване на роднинската връзка на децата, когато има съмнение, че техните родители са от Сърбия, Хърватия или Косово", каза още Яковски.
 "Това изследване е от огромно научно значение. Това няма нищо общо с политиката", подчерта още той и добави: „За да се уточни произходът на всяка от нациите е необходимо голямо финансиране, както и достатъчно време".