11 юли 2018

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДЖЕМА ГРОЗДАНОВА ПРЕД БНР

 
Интервю на Ирина Недева :
 

Снимка: БГНЕС



Джема Грозданова: Глобалните въпроси няма как да бъдат разрешени само с двустранно сътрудничество



"Нека да не забравяме, че Европейският съюз е най-успешният мирен проект след Втората световна война, така че всички глобални въпроси, които стоят пред нас, а най-близкият е миграционният проблем, няма как да бъдат разрешавани само с двустранно сътрудничество". 
Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Джема Грозданова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.  

Въпреки че за глобалните проблеми е необходимо многостранно сътрудничество, напоследък зачестяват и сключванията на двустранни споразумения, подчерта тя:

 „Напоследък все по-често се правят двустранни споразумения и политиката на САЩ и на други държави в Европа и ЕС започва да бъде такава. Няма как да пропусна и появата на крайнодесните партии в управлението на някои държави в ЕС. Смятам, че е нормално от наша страна, като държава-член на ЕС от сравнително скоро, все още да смятаме и да подпряхме това, че многостранното сътрудничество е по-продуктивно и носи по-добри резултати“.
Гроздаванова е вносител на проекта за преутвърждаването на многостранното сътрудничество, или т.нар. мултилатеризъм, между страните от Г-7, Световната търговска организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за която България кандидатства, и те да взимат общи решения по глобалните проблеми, които да докладват на Комитета на министрите, а пък той да докладва на ПАСЕ:
„Това е една по-глобална инициатива, която не засяга пряко вътрешни проблеми и затова е по-лесно да се обединим в тези неща. Другият момент е, че когато работиш на място видимостта е по-голяма и е по-лесно да подкрепиш инициатива на друго политическо семейство.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на сайта на БНР :




Свързана тема :

НОВА БЪЛГАРСКА ИНИЦИАТИВА В ПАСЕ 

ПРЕУТВЪРЖДАВАНЕ НА ОСНОВИТЕ НА МУЛТИЛАТЕРАЛИЗМА