06 май 2020

ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН !



Худ. Иван Мърквичка





6 май - Свети Великомъченик Георги Победоносец




 

Д-р Георги Лазаров: В иконата на Св. Георги в Зографския манастир има част от фалангата на десния показалец на човешка ръка!
С прочутия хирург на ръката в Балтимор – САЩ, д-р Георги Лазаров разговаря Лъчезар Тошев
В.Лечител, 22.01.2015г.







 

 

Зографският манастир чества възстановяването на Храма на Св.Георги в Лида

http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_16.html


 
Олтарната абсида на древната свищовска църква Св. Георги на хълма "Калето"

 

ЗА ЕДНО ЧУДО НА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ В ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР ОТ 1985 ГОДИНA

http://l-toshev.blogspot.bg/2015/05/blog-post.html



За чудото в Зографския манастир - митр. Атанасий Лимасолски


 
ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН !

На Великата вечерня


Господи воззвaхъ, стихове на глас 4:


Като доблестен сред мъчениците да те похвалим се събрахме днес, страстотерпче Георги, защото завършвайки подвига, ти опази вярата и прие от Бога венец за твоята победа. Моли Го от гибел и беди да се избавят тези, които с вяра честват твоята всепочитана памет.
Уповавайки се на твърдата си вяра, ти доброволно тръгна като лъв към страданията, презирайки тялото, подложено на тление, но се привърза към нетленната душа, премъдри, и при вида на многообразните мъчения се разгоря като седмократно очистено злато, славни Георги.

За Спасителя пострада и чрез смъртта си, подражавайки на доброволната Му смърт, радостно царуваш заедно с Него, облечен в светла кървава порфира, украсен със скиптъра на твоите страдания и увенчан с победния венец сияеш в незалязващия ден, великомъчениче славни Георги.

Облечен с бронята на вярата, защитен от щита на благодатта и въоръжен с Кръста като с копие, ти стана непобедим за враговете, Георги; и като божествен храбър воин побеждавайки демонските опълчения ликуваш заедно с ангелите, а когато бъдеш призован закриляш, освещаваш и спасяваш верните.  

Знаем те като многосветла звезда и сияещо слънце на небесната твърд и те прославяме като многоценен бисер, бляскав диамант, син на деня, доблестен сред мъчениците и помощник на верните, почитайки твоята памет, победоносче Георги. 

Слава, глас 6: 

Ти живя достойно за името си, Георги, защото като взе на рамо Кръста добре обработи изсъхналата от дяволската измама земя и като изкорени тръните на идолослужението, насади лозницата на православната вяра. Затова и източваш изцеления за верните по цялата вселена, проявявайки се като праведен труженик на Троичния Бог. Молим те, моли се за омиротворение на света и за спасението на нашите души.

Литийни стихири

глас 1

Светлия храбрец Георги в своите славни страдания весели ангелските сили и сега заедно с тях се радва, а на земята подтиква верните да тържествуват и идва като Христов раб да празнува заедно с нас, събралите се заради него; затова нека достойно да го почетем, като непрестанен молитвеник пред Бога на всичко, даряващ ни с велика милост. 

С достойните си подвизи издигна се към по-доброто и принесе на Христа плодовете от своя труд, преблажени мъчениче Георги; утвърждавайки желанието си чрез вярата и отхвърляйки страха чрез надеждата, ти придоби небесната любов, о прехвални. Затова като имаш дръзновение, с благоприятни молби, проси за душите ни мир, очистване от греховете и велика милост.   

Глас 4: 

Елате, събрания на верните, елате да се съберем на празник, защото пресветлата памет на страстотерпеца Георги днес невидимо просвещава нашите сърца, сияейки с добродетели. Затова, възпявайки го единомислено, да кажем: „Радвай се, войне на великия Цар Христа, радвай се, пресветла похвало на вярата, радвай се, всесветъл и пребогат закрилниче! Моли Владиката на всичко Христа Бога да ни опази от изкушенията на лукавия и да спаси нашите души. 

Слава, глас 5: 

Възсия пролетта, елате да се насладим; просия Въкресението Христово, елате да се възвеселим, защото настъпи и паметта на страсторепеца, която просвещава верните. Затова, любители на празниците, елате тайнствено да я празнуваме – защото той, като добър воин се опълчи на мъчителите и ги посрами, ставайки подражател на страданията на Спасителя Христа, като не пожали тленния съсъд на своето тяло, но чрез мъките го очисти за нетление. Нека нему викнем: „Страстоносче Георги, моли да се спасят нашите души!“.  

Стиховни стихири, глас 4. 

Народите възхваляват с псалми и песни твоята славна памет, Георги, защото тя възсия благолепна и светоносна, украсена със слава и благодат. Затова сега ликуват ангелските чинове, а мъчениците с апостолите хвалят твоите страдания и подвизи, мъчениче, и възпяват  прославилия те Спасител Христос, нашия Бог. Моли Го да спаси и просвети душите ни.

Стих

Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне.

Облечен в Христовото всеоръжие, Георги, откри се на тия, които не те търсеха; защото разпалван от Христовия огън, ти се присмя на лъжливите богове и презря безбожното ожесточение на беззаконниците, викайки: 

„Аз съм воин на моя Цар Христос и нито зверове, ни колеса, нито някаква друга мъка не могат да ме разлъчат от любовта на моя Христос.“ 

Моли Го да спаси и просвети душите ни.  

Стих: 

Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.
Като презря без страх мнообразните инструменти за най-различни изтезания и страшните оръжия, венценосче Георги, ти мъченически завърши благочестивия си живот. 

Затова с цветя от песни увенчаваме твоята пресветла памет и с вяра целуваме всепочитаните твои мощи; но като предстоиш пред престола на Владиката Христа, нашия Бог, непрестанно Го моли да спаси и просвети душите ни.

Слава, глас 4: 

Духовно да възхвалим, братя, търпението на духовния адамант - славния мъченик Георги, за когото разпалваха пещи, коваха вериги и остриха копия, за да изнурят с различни мъчения тленното по естество тяло; но желанието му побеждаваше естеството, та чрез смъртта да се съедини с желания Христос Бог и Спасител на нашите души.  

 Тропар, глас 4.

Като освободител на пленените и защитник на бедните, като лекар на немощните и поборник на царете, победоносни великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят нашите души.


.