06 май 2019

6 май - Свети Великомъченик Георги Победоносец


Византийска икона от 14 век, Манастир Нямц

Освобождаването на Георги, синът Леонтиев  от български плен - чудо на Свети Великомъченик Георги


Това чудо на свети Великомъченик Георги е подобно на предишните и се е случило в Пафлагонската страна.

В град Амастрид живеел човек на име Леонтий с жена си Теофана.
Те имали голямо усърдие и любов към светия Великомъченик и винаги отивали за молитва и помощ в неговата църква, която била близо до реката Партениос; от името на тази река и църквата била наречена „Партение“ .

Те двамата украсявали църквата със своите богатства и понеже имали голяма любов към свети Георги, го избрали за свой домашен покровител и пазител на своите имения.

Всяка година това благочестиво семейство празнувало тържествено паметта на свети Георги и давало богата трапеза както за сиромаси, така и за своите сродници и приятели.

Те имали един син, когото кръстили на името на светеца, защото обичали това име и винаги го споменавали с уважение.
В това време на византийския престол бил Константин Осми, Багрянородни, син на Лъв Премъдри. Междувременно избухнала страшна кръвопролитна война.

Българите с много съюзници нападнали Византия, причинявали опустошения навсякъде и по тази причина се явила нужда да се събере под оръжие гръцкото войнство.

Леонтий, като жител на Амастрид Пафлагонски, имал войнски чин и му било заповядано да отиде на война срещу българите.

 Но понеже бил вече стар, а син му Георги млад и мъжествен, изпратил него вместо себе си.
Преди да го изпратят във войската, те завели своя любим син при църквата на свети Великомъченик Георги и като му го връчвали, с горещи сълзи на очи се молели пред иконата на Светия и казвали:

– На тебе, свети Великомъчениче Георгие, връчваме нашия единствен любим син, когото нарекохме на твоето име! Бъди му водач на бойното поле и пазител на живота, и ни го върни жив и здрав. Покажи ни помощта си според нашата вяра, за да те прославяме винаги и навсякъде за твоите благодеяния.

Като се помолили така, изпратили сина си в полковете на Цариградските войски. Когато започнала битката, отначало гърците побеждавали, но по Божие допущение силата преминала на българска страна и станала такава страшна сеч, че почти всички гръцки войници паднали под меча на българите с изключение на някои, които успели навреме да избягат от полето на сражението.
А пък Георги, синът Леонтиев, бил чудесно избавен по молитвеното ходатайство на светия Великомъченик Георги.
Един от българските войници като забелязал, че Георги е млад, пожалил го и след свършването на битката го отвел като пленник в България.

А Леонтий и Теофана, щом научили, че гръцките полкове са победени и като гледали, че любимото им чедо не се завръща, започнали безутешно да плачат, защото мислели, че е загинал в битката; и като паднали пред иконата на свети Георги, казвали:


– Мъчениче Христов, с такава ли надежда ти поверихме нашето любимо чедо, да стане храна на небесните птици и земните зверове? Така ли чу нашите непрестанни молитви и въздишки? Ако не се смиляваш за нас остарелите, то поне съжали се над неговата цветуща младост! Защо, Божий угодниче, презря нашето окаянство?

Така се молели тези благочестиви хора и мнозина от стоящите в църквата заплакали, а най-вече майката на Георги плачела безутешно. Тази победа над гърците била през месец август.

Настъпила есента, преминала зимата и дошъл месец април, в който се празнувала паметта на свети Великомъченик Георги.

Леонтий и Теофана, при все че се лишили от сина си, не изменили своя обичай и пак тържествено отпразнували деня на свети Георги, понеже имали голямо усърдие и любов към светия мъченик.

Те приготвили богати трапези и след Божествената Литургия поканили своите роднини и приятели и повикали множество сиромаси и стари хора на угощението.

По време на обяда всички говорили за сина им Георги, който не се завърнал от бойното поле.
 Родителите на Георги заплакали, и особено майка му, която горко плачела, а гостите ги утешавали.

В това време Георги изпълнявал службата си в готварницата на своя господар, като си припомнял как тържествено е прекарвал празника на свети Георги при своите обичани родители и си казвал:  


Каква ли трапеза е сложена сега у дома? Кои са дошли, какво обядват и какво ли мислят за мене? Дали ме смятат за жив, или ме имат за умрял?


 И в същото време плачел. На-ближило време да обядва господарят му и Георги трябвало да му отнесе ястието, което вряло в едно гърненце на огъня. Като си избърсал сълзите, той снел гърнето и го понесъл при господаря си.

И в същия час се намерил в родителския си дом, стоящ между гостите с гърнето в ръце, което още продължавало да ври.
Всички се ужасили, като видели, че Леонтиевият син стои между тях с врящо гърне в ръце, а родителите му отначало не могли да го познаят и мислели, че е привидение, но като се уверили, че това действително е техният син Георги, се хвърлили на шията му, като го целували и плачели от радост, плакали и всички, които били на трапезата.


Св.Георги на кон, а зад него е момчето, което той пренася по чудотворен начин.Фреска от църквата в с. Племениана
След това започнали да го разпитват как е останал жив в боя, къде е бил досега и как се е появил между тях. Той има разправил за всичко подробно и как чудодейно се избавил от робството:

– Работех в готварницата на господаря и ми беше заповядано да му отнеса гърненцето с това ястие, и щом направих няколко крачки към стаята, където обядваше господарят, ненадейно видях един воин, яздещ на кон, който ме вдигна заедно с гърненцето и не зная как ме постави между вас.


Като слушаха това всички, а най-вече родителите на Георги, въздадоха хвала на Бога и благодарение на светия Великомъченик Георги, който така чудесно избави и съхрани техния любим син.
После вкусиха всички от ястието, което беше в гърненцето, но и тук стана чудо, защото колкото повече си сипваха, толкова повече се умножаваше ястието в него, при все че гърненцето беше много малко, а пък седящите на трапезата бяха много. Всеблагият Бог направи така, че още повече да се прослави Неговият угодник свети Великомъченик Георги.
Това гърненце с още много дарове подариха на църквата „Свети Георги“ и то се пази между свещените съсъди, за спомен на това преславно чудо, сторено от свети Георги в Амастрид Пафлагонски.


ПО-СТАРИ ПУБЛИКАЦИИ НА ТОЗИ БЛОГ ПО ТЕМАТА:

 

Честит Гергьовден! 

 ЧУДОТО НА СВЕТИ ГЕОРГИ С БЪЛГАРИНА




 

ЗА ЕДНО ЧУДО НА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ В ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР ОТ 1985 ГОДИНA

http://l-toshev.blogspot.bg/2015/05/blog-post.html

 
Д-р Георги Лазаров: В иконата на Св. Георги в Зографския манастир има част от фалангата на десния показалец на човешка ръка!

С прочутия хирург на ръката в Балтимор – САЩ, д-р Георги Лазаров разговаря Лъчезар Тошев

В.Лечител, 22.01.2015г.



Зографският манастир чества възстановяването на Храма на Св. Георги в Лида

http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_16.html




ЗОГРАФСКИЯТ МАНАСТИР НА АТОН ЧЕСТВА ЕСЕННИЯ ПРАЗНИК НА СВ. ГЕОРГИ

http://toshev.blogspot.com/2018/11/blog-post.html





Празнична лития с иконата на св. Георги / Procession with the icon of St. George - На живо от Зографския манастир / Live from Zograf monastery, Светата Гора Атонска 6 май 2017г.


Festive Lithia with icon of st. Georgi / procession with the icon of st. George - live from Zografsky monastery / live from Zograf monastery, Mount Athos, 6 May 2017

https://web.facebook.com/GardenOfTheotokos/videos/1867281553524959/?_rdc=1&_rdr

 

 

На Утренята

Седални, глас 1: 
 
Ето, възсия с благодат пролетта и Христовото възкресение за всички заблестя; а сега заедно с тях възсиява светоносният и празнуван от всички ден на мъченика Георги; елате всички със запалени свещи светло да го отпразнуваме.
Като възненавидя земната войнска слава, мъчениче, ти пожела небесната и претърпя страдания и смърт; затова днес празнуваме твоята всесвята памет, принасяйки хвала на Христа, преблажени Георги.


Глас 3: 

Разпален с гореща любов към Господа, ти с мъжествена мъдрост съкруши съкровищата на прелестта и на съдилището изповяда Христа, победоносен и всеблажен Георги, преславни мъчениче, моли Христа Бога да ни дари велика милост.
Слава, глас 4: Усърдно обработвайки семето на божествените заповеди, ти благочестиво раздаде цялото си богатство на бедните и вместо него придоби, преславни, Христовата слава. Затова смело отиде на подвиг и дълги страдания, мъчениче Георги, вкусвайки страданията и Възкресението на безстрастния Господ; и сега като причастник на Неговото царство, моли се за нас.
И ныне, глас 4: Ние познахме въплътилото Се от Тебе Слово на Отца, Христа нашия Бог, Богородице Дево, едничка чиста и благословена, затова като Те възпяваме непрестанно, ние Тебе величаем.


Степенни, 1-ви антифон на 4 глас.

Прокимен, глас 4: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне. 

Стих: Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.


Стихира след 50  псалом самогласна, глас 6:


Днес цялата вселена се просвещава с лъчите на страстотерпеца, а украсена с цветове Христовата църква зове ти, Георги: „Угодниче Христов и горещ застъпниче, не преставай да се молиш за твоите раби.“

Канони на светията, глас 2 и глас 4. 

Песен 1


Ирмос: 
 Съкрушителната Божия сила някога повали в морската дълбина фараонската войска, а сега въплътилото Се Слово унищожи зловредния грях; Той е преславният Господ,  Който славно Се прослави.

Припев: Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.

Като предстоиш пред възвишения престол на Оня, Който владее над всичко, мъчениче Христов, венценосче Георги, съхрани чрез твоите молитви и ходатайства тия, които те призовават с гореща вяра и любов.
Ти се показа като плодородна земя, обработена с делата на мъченичеството и Вдъхновителят на твоите подвизи те възведе като преславно богатство в небесните съкровищници, понеже си преизящен в храбростта.

Твърдо и търпеливо ти се устреми към подвизи, преблажени Георги, и побеждавайки свирепото опълчение на мъчителите, ти стана застъпник за всички, които те почитат.

Слава:   

Като възприе сега скрития в Христа блажен живот, славни Георги, за който ти до кръв се подвиза, моли се за тия, които с вяра те възпяват, да се избавят от всякакви беди.

И ныне

Ти стана духовно небе, Богомайко, като вмести в Твоята утроба небесното Слово, чрез Което всичко е станало, небето и земята и което е над тях; затова с дръзновение моли да се спасят тия, които Те възпяват.

Ирмос: Израилските ликове преминаха без да намокрят нозе през Червеното море и като видяха вражеските колесници, потопени в дълбините, с радост пееха: „Нека да възпеем нашия Бог, защото Се прослави!”.

Завършил си живота си със страдания свещени и към небето устремен увенчал си се с нетленен разцъфнал венец, Георги, и ликуваш заедно с ангелите, зовейки: „Да възпеем нашия Бог, защото Се прослави!“. (2)


Източвайки реки от блага ти се съчета с ангелските ликове и удиви безплътните със своите страдания по плът, Георги, а сега с тях ликуваш, викайки: „Да възпеем нашия Бог, защото Се прослави!“.

Богородичен:  

Разцъфналият Ааронов жезъл от корена Йесеев предизобрази Теб - Пречистата, от Която израсна Цвят за света – въплътеният Бог. Непрестанно Го моли, Приснодево, за нас, които прибягваме към Тебе. 

Песен 3

Ирмос: 

Като лилия разцъфтя пустинята - безплодната църква на езичниците при Твоето пришествие, Господи; в нея се утвърди и моето сърце.
Сияейки с венеца на страданията, славни, моли Избавителя и Бога да избави от всяка нужда тия, които благочестно те призовават.
Просвещаван с обилно сияние, премъдри, отстрани мрачната печал и мъглата на страстите от нас, които с вяра те възхваляме.

Слава

 Утвърден в надеждата и любовта, ограден с вярата и укрепен със силата Христова, ти унищожи идолската измама.

И ныне

О, Пречиста, Ти роди по плът Безплътния и събезначален на Отца, Който просвещава краищата на вселената; затова ние верните Те почитаме като Богородица.

Ирмос: 

 Изнемогна лъкът на силните, а немощните се препасаха със сила; затова сърцето ми се утвърди в Господа.

Кротко раздаде богатството си на бедните, Георги, и като помаза страдалчески тялото и душата си с елея на любовта, ти напълно победи тиранина. (2)

Укрепен от благодатта и разпален с ревност по Христа, ти доброволно сам застана пред мъчителите и разобличи идолската измама.


Богородичен: 

Понеже носиш на ръце и с гръдта си кърмиш Този, Който храни всяко живо същество, Богородице Марийо, ние Го почитаме и казваме: «Моли Му се, Пречиста, за всички нас.»

Седален, глас 8: 

Мъжествено украсен със знаците на благочестието и отхвърляйки заблудата на нечестието, мъчениче, ти отблъсна нападенията на врага и постоянно разпалван от божествено желание угаси безбожната жестокост на мъчителите. Затова достойно прие венец като възмездие за мъките и подаваш изцеления на тия, които с вяра идват при тебе. Страстотерпче Георги, моли Христа Бога да дари опрощение на греховете на тия които празнуват с любов твоята свята памет.

Слава: 

 Раздавайки на всички земното богатство, мъчениче мъдри, ти наследи небесното богатство чрез твоите трудове, защото се облече като в броня с всепочитания Кръст и така посрами гордостта на мъчителите. Затова чрез твоите молитви раздаваш на просещите божествени дарове и изцерителни благодеяния. Страстотерпче Георги, моли Христа Бога, да дари опрощение на прегрешенията на тия, които празнуват с любов твоята свята памет.


Песен 4

Ирмос: От Девата Се роди не ходатай, ни ангел, но Самият въплътил Се Господ и спаси цялото ми естество; затова и Ти викам: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Възпяваме твоите подвизи, преблажени Георги, с които разори идолослуженията и унищожи цялата демонска заблуда, преславни.
Умири смущенията от напастите и бедите и отблъсни всяко зло нападение на демоните от тия, които те възпяват като воин Христов, всехвални.

Слава

 Ти възсия като светоносна звезда, Георги, с духовна доблест и твърдост във вярата, прогонвайки мрачната заблуда и спасявайки тия, които те възпяват.

И ныне

О, Дево, Ти роди Спасението на всички, богатството на благостта – Христа, Който по природа е милостив и спасява човека, премахвайки тлението от естеството му.

Ирмос: 

 Чух наистина славния Ти промисъл, Христе, че като безсмъртен Бог Син Си Се уподобил на смъртен човек, оставайки какъвто Си и затова прославям Твоята сила.
Твоите премъдри и превишаващи ума слова пред съдилището привеждаха мъчителите в ужас, Георги, но укрепиха мнозина други, непознаващи Христа, да Го познаят като Бог.

Със словото на вярата Христова ти опроверга скверните басни на езичниците, премъдри Георги, и обруга лъжливите им богове, извършители на гнусни страсти, о поборниче на Троицата.
Като чуха твоите слова мъчителите се посрамиха, а ти, като се надсмя над боговете им, проповядваше Христа, разпънал Се по плът и унищожил душепагубната дяволска измама.


Богородичен: 

Прославяме Тебе, пречистата Приснодева и истинската Богородица, Която бе предизобразена на Боговидеца Мойсей от горящата, но неизгаряща къпина.


Песен 5

Ирмос: 

Спасителю мой, Христе, Който Си просвещение на лежащите в тъмнина и спасение за отчаяните, към Тебе бързам в зори, Царю на мира, просвети ме с Твоето сияние, защото освен Тебе друг Бог не познавам.
Имайки мъченическо дръзновение пред Владиката, усърдно се моли за спасението на възпяващите те, преблажени Георги, лекувайки душевните недъзи с твоите молитви, мъчениче страстотерпче.
Заедно с ангелските войнства ликуваш като мъченик и се наслаждаваш на безсмъртната и блажена слава, венценосче, избави ни чрез твоя покров от всякакви греховни падения и житейски бури.

Слава: 

 Избави ни от всяка нужда като милостив, прогонвайки многоразличните греховни смущения, Христе, като приемеш молитвите на Твоя угодник Георги.

И ныне:  


Ти върна дълга на пра-майката ни Ева, Богомайко, давайки плът на Родения от Тебе Спасител на света, затова всички Те облажаваме, възрадвана всенепорочна Дево.

Ирмос: 

Дай ни Твоето просветление, Господи, и ни изведи от мъглата на прегрешенията, Благий, дарявайки ни Твоя мир.

Влизайки мъченически в схватка, Георги, ти мъжествено се възпротиви на лъжливите обвинения и макар и гол, отне силата на жестокия миродържец. (2)

Ограждайки се с оръжието на Кръста, Георги, с надежда, вяра и силна любов, ти притъпи всички оръжия на жестокия противник.

Богородичен: 

 Разумът на тираните бе посрамен от Девическата утроба, защото Младенецът й подложи ръцете Си на душепагубната аспидна язва и така съкруши гордия отстъпник, покорявайки го под нозете на верните.


Песен 6

Ирмос: 

Попаднал в греховната бездна, призовавам Твоята неизследима бездна от милосърдие: от тлението ме, Боже, изведи.

Надхвърлят естеството, словото и мисълта храбрите проявления на твоята доблест, които заслужават непрестанно възпяване, преблажени мъчениче Георги.

Бидейки събеседник на небесното войнство и съзерцавайки доколкото е възможно божествената светлина, всеблажени, спасявай тия, които с вяра те почитат.

Слава: 

Уповаващ се на Бога във всичко и приел блясъка на чудотворството, ти раздаваш дарове на нуждаещите се, преблажени Георги.

И ныне: 

Сега към Теб прибягвам, Пречиста, спаси ме с Твоите молитви и ме запази, защото можеш всичко каквото поискаш, като Майка на Всемогъщия.
Ирмос: Предизобразявайки в утробата на кита тридневното Ти погребение, пророк Йона викна, молейки се: „Избави ме от тлението, Иисусе, Царю на силите!“

Ти призова с дръзновение Създателя: „Не предавай на беззаконниците Твоя раб, но дай ми сила да разоря самопревъзнасянето им.“

Презирайки уредите за мъченията, свети Георги, ти доброволно тръгна към мъжествените подвизи и се увенча с почетни победни знаци от Христа Бога.
За да се изпитат добродетелите ти, заблудените мъчители смениха мъченията с настояване за чудеса, Георги, но бяха удивени от Животодателя Христа, Когото ти им проповядваше.


Богородичен: 

В древност излъга ме змията и ме умъртви чрез прамайката ми Ева, но сега, Пречиста, моят Създател чрез Тебе от тлението ме призова.


Кондак, глас 4:

Бидейки венец на Божието творение, ти сам си се показал пречестен творец на благочестие и добродетели с пълни шепи си насъбрал. 
Сеейки в сълзи, веселие си пожънал и страдайки дори до кръв Христа си приел.  Чрез твоите молитви, свети Георги, подаваш на всички прощение на съгрешенията.
 
Икос

Пожелавайки Христа Царя, Който положи душата Си за живота на света, воинът побърза да умре за Него, имайки в сърцето си велика божествена ревност. Затова и ние всички с вяра възпяваме божествения Георги като горещ застъпник и славен Христов раб, уподобил се на своя Господар, който бърза за всеки дошъл при него с молитва да изпроси от Спасителя прошка на греховете.


Песен 7

Ирмос: 

 Богопротивната заповед на беззаконния мъчител разпали силен пламък; но Христос поръси благочестивите отроци с росата на Духа, затова Той е благословен и препрославен. 

Подражавайки на твоя Владика, мъчениче, ти доброволно пое към подвизите, о преславни, и удържайки победа, стана пазител на Църквата Христова; винаги я опазвай с твоето застъпничество.
Като мъченик непобедим, като страдалец, като непобедим защитник на вярата бъди сега непоколебим стълб за възпяващите те, премъдри Георги, ограждайки ги с твоите молитви.

Слава

Мъдро ти отгледа божественото семе и умножи плода му чрез напояване с твойте кърви, преблажени, с много страдания и различни рани; но така ти смири жестокостта на мъчителите.

И ныне

 Ти остана Дева и след раждането, защото роди Бога, Който всичко насища и Който поради неизказаната Си милост и добросърдечие стана Човек, Пречиста; моли Го сега да се спасим.

Ирмос: 

Авраамовите отроци във Вавилон някога победиха пламъка на пещта, възклицавайки в песни: „Благословен Си Боже на нашите отци !”.
Като видя идолската измама разрушена, ти се разпали с благочестива ревност и се отдаде докрай на своя подвиг, преблажени Георги, викайки: „Благословен Си Боже на нашите отци !”.


Ти стана проповедник на гонената вяра, свети Георги, и разпръсвайки мъглата на лъжата, казваше: „Благословен Си Боже на нашите отци !”.

Ти до корен оплеви измамата и отгледа великата вяра на благочестието, Георги, казвайки с радост: „Благословен Си Боже на нашите отци !”.


Богородичен

 Ти превъзхождаш всички твари, като родила Твореца и Господа, затова и Ти зова: „Благословена Богородице, Господ на силите е с Тебе!“.


Песен 8

Ирмос: 

Някога по Божествена заповед огнената пещ във Вавилон прояви различни действия, изгаряйки халдеите и разхлаждайки верните, които пееха: „Благословете Господа, всички Негови дела!”.

Потока на лютите страсти и беди, житейските метежи и болестни падения, демонските козни и стремленията на злочестивите укроти с твоите молитви, увенчани Георги.
Целият огрян от Троическата светлина, преблажени, като мъченик непобедим, поборник на благочестието и боговенчан победител спаси с твоите молитви, небесни жителю, тия които те почитат.

Слава: 

Украсен с духовния венец и царствената диадема, почетен със скиптър и облечен в багреницата на твоята кръв, блажени, ти царуваш заедно с Царя на силите.

И ныне:  

Ти, Дево и Майко, си родила Раждащия Се извън времето от Отца и Възсиялия преди времето Творец на всичко видимо и невидимо; затова всички народи Те славим като Богородица.

Ирмос: 

  Зарадвани след присъдата на мъчителя, отроците, за да не послужат на скверните богове, но само на Живия Бог, дръзнаха да влязат в огъня и оросявани от Ангела пееха: „Творения Господни, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.


Укрепяван от Светия Дух, ти пренебрегна мъчителните болки, свети Георги, и не принесе похвала на глухите идоли, но само на Христа Бога, в Когото придоби въжделена вяра, пеейки: „Творения Господни, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.

Като счете временната красота за несъществуваща, ти изтърпя различни изтезания, о, Георги, ликувайки с надеждата за вечния живот; и пренебрегвайки болките от страшните мъчения, ти викаше с душевна твърдост: „Творения Господни, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.

Дори когато видя тялото си раздробявано с остри ножове на части, с укрепена душа ти сметна сегашните мъчения за нищо пред бъдещата слава и извика: „Творения Господни, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.

Богородичен

 Този, Който Те създаде от Адамовото ребро, Се въплъти от Твоята девствена утроба – Той е Господ на всичко. Като Го възпяваме зовем: „Всички творения, благославяйте и възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!“.

Песен 9

Ирмос:  

Синът на безначалния Отец, Бог и Господ, въплъщавайки Се от Девата, ни Се яви, за да просвети помрачените и да събере разпръснатите; затова Те величаем, всевъзпявана Богородице.

Непрестанно моли Господа за нас, които те възпяваме, блажени, като мъченик Христов и победител на мъчителя, като прогонващ лукавите духове и незаспиващ пазител, и като непосрамващ застъпник.
Владиката на всичко, пред Когото стоиш с мъченическо дръзновение, те възнагради богато за страданията, трижди блажен мъчениче; запази тия, които с веселие те призовават.


Слава

 Земята те скри и небето те прие, и отвориха се за теб дверите на рая, където радостно, страстотерпче, ликуваш и се веселиш; с твоите молитви запази тия, които с вяра те възпяват.

И ныне: 

Твой предобраз беше сянката на скинията, Пречиста, в която бяха скрижалите и стомната и златния кивот, защото Ти вмести в утробата си въплъщаващото Се безначално Слово, Богородице.

Ирмос:  

Богородице Всечиста, наша Похвало, Която роди Твореца, ние Те възпяваме като Владичица на тварите и Те величаем.

Свещениците възпяват, царете възхваляват, а народите възвестяват похвала на твоите страдания, мъчениче Георги, затова и ние всички те облажаваме. (2)

Всички небесни сили възпяха твоите подвизи, защото като се пожертва ти угоди на Бога, мъчениче Георги, затова ние всички те облажаваме.


Богородичен: 

Израснала от земнородните и родила Съзидателя, радвай се, наша Похвало, Богородице Пречиста, защото като Владетелка на тварите Те величаем.

 Светилни:

Възсия за нас пролетта – светлото и божествено Възкресение на Владиката, превеждайки ни от земята към небесната Пасха; заедно с нея просиява и светозарната памет на всеславния мъченик Георги, която радостно почитаме, за да се сподобим с божествена благодат от Спасителя Христа. 
Слава: Като светоносно слънце с чудни зари просвещаваш цялото творение, страстотерпче Георги. Затова чествайки твоята памет, възпяваме Възкръсналия от гроба.


Хвалитни стихири, на 4, глас 2. 


Елате всички, които светло тържествуваме в Празника на празниците – славното Христово възкресение, да се съберем отново за светлото тържество на мъченика Георги и да го увенчаем с пролетни цветя, като непобедим воин на Христа и така по неговите молитви да получим избавление от скърбите и съгрешенията.

Целия си се принесъл на Този, Който ти дари пълнотата на живота, всеблажени, като живо и одушевено всеплодие и благоприятна и пречиста жертва. Така ти, Георги, стана най-горещ молитвеник, който укротява бурите за тия, които с вяра те възпяват и зоват.

Усърдно отглеждайки семето, което Словото пося в твоята чиста душа, ти го умножи чрез болезнените страдания; и като влезе в небесните житници, о, премъдри, ти придоби нетленната наслада. И сега наситен нея, преблажени Георги, с твоите молитви към Бога спасявай тези, които те възпяват с вяра.

Мъчениче Христов, понесъл страданията, спаси намиращите се в беди чрез твоите молитви и ги избави от всяка нужда, прогонвайки душегубната печал и изпроси за нас благодат и милост, Георги, та спасявани чрез твоето застъпничество всички с радост да почитаме всечестните ти подвизи.  

Слава, глас 2: 

Очите на човеците да гледат към правдата, рече Соломон, пророчествайки че оня, който съзерцава правдата ще бъде помилван от Христа Бога; чувайки това, о многотърпеливи Георги, ти с лекота последва учението на Владиката и претърпя докрай, бидейки предаден на беззаконниците и заплю като мерзки прелъстителните им слова; защото заради любовта към Твореца на всичко, предпочете да предадеш тялото си на разсичане на части, а Велиар се уязви цял посрамен, гледайки те как получаваш съвършено увенчаване. 

Затова като жител на дворите Господни заедно с ангелските сили моли, стастотерпче Христов, да се спасят нашите души.