30 август 2016

Цар Борис III : Христов, кажи на свищовлии да са спокойни. Ще имат академия!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRxa7SRWCcMRttSGykdpIw7a3maIY735T_Wk1_eNpfEKhii3ZCIIeeJsTRn6_34jPPbh9wUtLAhC4LWnrfoYih2zyMN0eTrpHI51klOd7wxF4XW2u-oiRXQqvwywA5QSX-q0P0dRpFKvU/s400/D+Tsenov.jpeg
Димитър Апостолов Ценов

Преди 20 години 83 годишната тогава свищовлийка г-жа Милка Кирова, една от студентките на първият випуск на Свищовската Академия, предостави на в. Българска Корона, своите спомени за събитията през далечната 1936г. Сега, когато предстои отбелязването на 80-тата годишнина от създаването на Стопанската Академия "Д.А.Ценов" в Свищов, нейните спомени продължават да представляват интерес, тъй като са една недостатъчно позната страница от нашата история.  Затова на моя блог предоставям както оригиналната публикация от 1996г., така и текста обогатен с няколко снимки, непубликувани навремето във в. Българска Корона. Поправена е само една печатна грешка, допусната тогава по вина на редакцията.
 

Интересно е да се знае, че дарителят на Академията е вуйчо на най-великият български карикатурист Акад. Александър Божинов, който е автор и на големия стенопис в Академията изобразяващ стария търговски град Свищов.
А изпълнител на завещанието е проф. Георги Данаилов.
Независимо от милионите си, Д.А.Ценов е живял твърде скромно, за което свидетелстват мемоарите на неговия племеник Божинов публикуване едва наскоро.

                                                                                           Лъчезар Тошев
 
 Препечатано от този блог и на сайта :      

                                                       

Акад. Александър Божинов - автопортрет

Пред 60 -годишнината на Търговската Академия “Д.А.Ценов”  
Цар Борис III :
Христов, кажи на свищовлии да са спокойни.
Ще имат академия!

Милка Кирова
Една от студентките в първия випуск на Търговската Академия
В. Българска Корона, бр.40, 26 септември 1996г.
На 21 май 1932г.присъствах на погребението на Димитър Апостолов Ценов в Свищов.
Той почина в София, но беше пожелал да бъде погребан в родния си град. От гарата, до манастирчето “Св. Св. Петър и Павел”процесията премина през шпалир от учащата се младеж в Свищов.

 Присъстваха и много граждани. Тогава още се разбра, че богатият свищовлия е оставил завещание с което цялото си имущество, на стойност 50 милиона златни лева дарява за построяване на академия по образец на немската Виртшафт Академи.
 
В завещанието обаче имаше клауза, че ако до 5 години след смъртта на дарителя, то не бъде реализирано, имуществото следва да се предаде на роднините. Всички знаеха това условие, но никой не предприемаше нищо.

Академия също искаха да имат Русе и Варна и беше въпрос на голяма конкуренция, кой да вземе надмощие. Когато времето почти изтичаше, в Пловдив се състоя събор на българските хорове, а там Свищов се представи с два хора : “Янко Мустаков” и хора при Музикалното дружество. 
Аз пеех във втория хор. Председател на Музикалното дружество тогава беше Асен Ценов – Директор на Търговската банка.

Асен Ценов Цанков

Той и неговият брат Любен, диригентът ни Иван Лозанов, Христо Кунчев и Димитър Данчев решиха да предприемат нещо за Академията.


В дните на хоровия събор, те ни заведоха на гроба на Мария-Луиза в Пловдивската католическа църква. 
С разрешение на свещеника, хорът ни изпълни цяла църковна програма и заупокойна молитва за майката на цар Борис III.

Княгиня Мария-Луиза в Свищов стъпи за първи път на българска земя и затова при пътуванията си инкогнито в чужбина, носеше титлата “Графиня Свищовска”
Саркофагът на княгиня Мария-Луиза в Пловдивската църква "Св.Лудвиг"
 Трогнат от жеста на свищовлии към Августейшата майка, през април 1936г. цар Борис III пристигна в Свищов.

 
Любен Ценов Цанков
Случи се навръх Велика Събота и по време на службата в Съборната църква “Св.Троица” неочаквано за всички влезе Царят, с малка свита. 
Накрая всички възторжено поздравяваха Негово Величество с “Христос Възкресе” и “Ура!”. Забиха камбаните. За пръв път се включи сирената на Търговската гимназия... 

Царят благодари и попита какво може да направи за града. 


 
Цар Борис с Принц Кирил и кмета Богдан С. Пенев на Великден пред Съборната църква "Св.Троица" в Свищов, 1936г.Тогава инициаторите повдигнаха идеята за академията и Го запознаха как идва крайният момент на завещанието на Димитър Ценов.
Ноща цар Борис прекара в царския вагон, който беше спрял край село Ореш, но на другия ден отново дойде в града. 

Царят в Свищов


Тогава посети търговската гимназия, на която беше традиционният покровител и по онова време тя имаше 600 ученици. Придружаваше го княз Кирил.
На входа на гимназията го посрещнаха адвокатът Христо Христов, директорът на Търговската гимназия, кметът Богдан Пенев и други видни граждани.

Кметът Богдан Пенев, син на Ботевия четник Сава Пенев, седнал със семейството си


Кметът отново повдигна въпроса за осъществяване на това голямо дарение и Царят обеща да сезира правителството. 
Мощно “Ура!” посрещна думите Му. Поднесоха букети на Царя, автомобилът му се засипваше с цветя по целия път.
юристът Христо Христов

По-късно след това (има се предвид след като е минало известно време от посещението - б.м. Л.Т.) адвокатът Христов се разхождал по перона на гара Левски, чакайки влака за Свищов.
От София за Варна минал влак. 
От прозореца на локомотива се подал Царят и извикал :  
Христов, кажи на свищовлии да бъдат спокойни. Ще имат Академия!”
Най-после идеята за висше търговско училище възтържествува. Изпълнено е желанието на свищовския благодетел Димитър Ценов. За това дело спомагат и Свищовската дружба в София и нейният председател Александър Божинов, Министърът на търговията Димитър Вълев, както и цялата свищовска общественост. Приет беше Закон за Висшето търговско училище в Свищов и с Царския указ, Академията беше създадена.
Откриването стана на 8 декември 1936г. в Аулата на Търговската гимназия. Тогава това беше Димитровден по стар стил – именният ден на дарителя Димитър Ценов. 

 
Аулата на Търговската гимназияОще в началото се бяха записали 250 студенти – повечето свищовлии, за да подкрепят начинанието. 

 
Цар Борис пред Търговската гимназия в Свищов при откриването на Академията, 26 октомври 1936г.


На тържеството присъстваха цар Борис, министри и висши чиновници.
Реч произнесе Негово Величество.

Цар Борис говори пред портрета на Д.А.Ценов

РЕЧ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯ

при откриване на Свищовската Академия


 
                       

   Митрополит Софроний даде благословията си. 
Митрополит Софроний Търновски Назначен беше първият Ректор – проф. Димитър Бъров. В театралния салон, където трябваше да се водят първоначално лекциите, беше сложена обща трапеза за 400 души.

Следобед официалната част приключи пак с реч на Царя, но тържеството продължи с увеселение и факелно шествие.


Канцеларията на Академията до построяването на собствената сграда, беше настанена в къщата на Екимови (срещу Търговската гимназия – б.м. Л.Т.). Търговската гимназия и пред нея - отляво на снимката - къщата с купола е тази на Екимови (депутатът Еким Екимов)
Къщата на Екимови днес (фото : Ст.Седмаков)През комунистическия режим нищо не се казваше за ролята на цар Борис III и родолюбивия свищовски елит по създаването на Търговската академия.Д.А.ЦеновВсичко комунистите приписваха на себе си, а всъщност нямаха никакъв принос Свищов да има свое висше училище. Неуспешни бяха и опитите на БКП да промени името на академията, тъй като срещнаха отпора на швейцарската банка, изпълнител на завещанието.


 
 

Линк към сайта на Стопанската Академия „ Димитър Апостолов Ценов“ в Свищов :

https://www.uni-svishtov.bg/?page=ZoomActivities&id=7863


Цар Борис влиза в Търговската гимназия, където се обявява откриването на АкадемиятаСнимка от откриването на Академията, състояло се в сградата на Търговската гимназия,     8 ноември 1936г.  Снимката е публикувана на сайта на Стопанската Академия в Свищов.

Стенописите в Академията  от Акад.Александърож Божинов


Надипис от стенописите в Академията на Акад. Александър Божинов
Академията, руините на Калето, Амфитеатърът и част от студентските общежития "Корпус-Север" ...и разбира се Дунавът!

А сега, когато предстои да се чества 60-годишнината на ВФСИ “Д.А.Ценов” в Свищов, крайно наложително е, поне на този юбилей да се разкаже цялата истина, за това как е създадена Свищовската академия, какви са ролята и заслугите на цар Борис III, за да не живеят студентите и потомците ни в неведение.
Архитект на сградата е Иван Васильов
 
Предприемач на строежа е Слави Гюдеров (1896-1945г.)
роден в с.Росоти, Македония.
 
Семейството му се преселва в Свищов в края на 19 век.
Първо участва в предприемаческата фирма на баща си Васил Гюдеров.
След смъртта на баща си през 1932г. открива своя фирма.
 
 За 1 година сградата на Академията е завършена и открита на 8 ноември 1939г.
Гюдеров строи още студентското кино "Академия", мензата, професорските жилища.
 
От него в Свищов са пострени още Приютът - до къщата на Алеко Канстантинов (преди там е била къщата на Александър Шишманов), Военния клуб, къщи на граждани.
 
В Попово е построил гимназията, в гр.Видин - гарата и банята, кооперации в София. Последно построява Лазарета на запасните офицери в Горна Баня (София).
Умира на 49 години през 1945г.
 
(Биографичните данни са от статята на Пенка Маринова "Предприемачът на Висшето търговско учлище. публ. 2003г.)"Студентският град" - общежития на Академията в източната част на градаНовият "Корпус-юг", в който на 3 ноември 2000г. заседава конференция на Съвета на Европа и беше основан първият Евро-регион "Дунав-Юг" между България и Румъния
На 30 септември 1932г. в Държавен вестник е обнародван Законът за приемане на дарението и завещанието на Д.А.Ценов от Свищов, а през 1936 г.в Държавен вестник, бр.200, 5.09.1936г.е обнародвана Наредба-закон, подписана от Цар Борис III, за създаването на Академията.Ето тези два закона, които са в основата на Свищовската Академия :