06 февруари 2016

НА 6 ФЕВРУАРИ ЧЕСТВАМЕ СВ. ПАТРИАРХ ФОТИЙ ВЕЛИКИ

Св. Фотий Велики – Покръстил българите в 865-866г.по молба на Св. Цар Борис-Михаил

 

 

На 6 февруари имен ден имат всички, в чието име се извежда от светлина (фотос).

Светозар, Светлозар, Лъчезар, Лучия, Светослав, Светла....

 

Из посланието на Светейшия Равноапостолен Фотий Велики, Архиепископ Константинополски и Патриарх Вселенски (820-891г., патриарх 858-867г., 877-886г.; † 891)
до княза на България Борис - Михаил 


В какво се състои работата на един князЕдни добрини, пресветли и обични наш сине, малка и временна полза принасят на ония, на които те се правят.

Но истински добрини са ония, които имат свойството да правят душата по-добра, като я очистват от заблуждения и страсти и я озаряват със сиянието и блясъка на добродетелите и на истината; защото те принасят на душата, която е нещо безсмъртно и богоподобно, големи и безсмъртни придобивки и неотемлимото и небесно богатство.

Вродено е у човеците съзнанието, че трябва искрено да обичат Бога и да му служат, а подобните си да обичат и любят като себе си.

Но понеже волята не се съпътства от съзнанието, затова стана нужда всеобщото мнение да се предписва като повеление и закон.

Но всичко това трябва да се пази с всички сили от всеки човек, управител и управляван, стар и млад, богат и беден. Защото природата на всички е еднаква, общи са и повеленията, та е необходимо всички да ги пазят прилежно.

Св. Княз БорисМихаил

Слухът и езикът да бъдат чисти от всяко сквернословие. Защото това, което човек слуша с удоволствие, той не се срамува и да го каже.
А говори ли нещо, без да се срамува, това е голямо доказателство, че той няма да се засрами и да го извърши.

Изобщо пази се да не ти се изплъзне езикът, защото много пъти като извърши грешка с някоя много къса дума, той причинява голяма вреда и излага самият живот на човека в опасност.

Дръж ушите си отворени за ония, които са онеправдани, а затворени за доносите и убедителните наглед доводи и на ония, които онеправдават.

Отвръщай се от злоречиви и клеветнически устни. Защото много пъти една само дума на клеветник е подлудявала деца срещу бащи, бащи срещу деца, разкъсвала е съпружески живот и повдигала роднини едни срещу други и – какво казвам - цели градове и домове е сривала.

Като оградиш така себе си с приятелство, бъди неумолим към ония, които пакостят на другите и на обществото, а много състрадателен към тия, които прегрешават към тебе.

Колкото човек превъзходства по власт, толкова е длъжен да бъде пръв и по добродетел.

Който върши противното, прави три неща много лоши: себе си погубва, подбужда към зло ония, които го наблюдават, и кара да хулят Бога, че на такъв човек е дал толкова голяма власт.
Затова всеки човек трябва да отбягва от злото, но най-много тия, които имат власт.


Св.Фотий на Патриаршеския си трон


Сакосът на Св.Патриарх ФотийПечат на Св.Патриарх Фотий


Печат на Св.Фотий - Архиепископ Константинополски и Патриарх Вселенски

"Покръстването на Преславския двор", Худ.Николай Павлович

Българският будител отец Неофит РилскиОтец Неофит Рилски е написал служба в прослава на Св.Фотий - Патриарх Цариградски....


Семинарията на о.Халки в Мраморно море, основана от Св.Фотий

03 февруари 2016

СВЕТЕЦЪТ – АНТИКОМУНИСТ


Дядо Серафим – канонизиран

СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ
  Паметта му ще се празнува на 13/26 февруари - в деня на неговото представяне в Бога


По времето на комунистическата диктатура, ДС посочва като център на антикомунистическата съпротива в православната църква в България именно руският Богучарски Архиепископ Серафим.

Още в края на 30-те години, той призовавал всички да се молят за премахване на богоборческата власт в Русия. 

На своя състудент Архиепископ Вениамин, дядо Серафим написал :

Признаването на богоборческата власт е грях по-тежък от ерес. 

Чрез това признаване ти съзнателно и свободно оправдаваш безчислените злодеяния на Съветската власт, унищожаването на нашия православен руски народ и на нашата Руска Православна църква.
 Осъждаш безчисленият сонм нови мъченици и изповедници от съветската власт, която е кървав гонител не само на нашата вяра, но и на всичко добро на земята. 

И предаваш цялата наша Руска православна църква във властта на Сатаната, тъй като съветската власт служи не на Бога, а на дявола и се явява власт безбожна и богоборческа. 

Признавайки съветската власт запращаш в пропастта цялото духовно здание!”
 На 30-тото съвещание на българските свещеници от октомври 1948г. се решава ръководството на в.Народен пастир да се повери на държавни чиновници. 

Декорацията на залата на това съвещание е голям портрет на Георги Димитров заемащ цялата стена според очевидци.

Срещу това отстъпление от православието в Църковен вестник тогава излиза статия на Богучаровския Архиепископ Серафим, която успява да консолидира опозицията срещу разрушаването на духовното църковно здание и да спре духовната разруха в БПЦ. 

Това е последната година от живота на дядо Серафим, но семената които той е посял сред духовните си чада и наставляваното паство дават плод. 

Дивен е Бог в делата на своите светииИз Акта на архиерейския събор на РПЦ-МП от 3 февруари 2016 г., за канонизацията на светителя Богучарски архиепископ Серафим (Соболев):


(.....)

След като бяха внимателно проучени жизненият път и архипастирският подвиг на архиепископ Серафим, станалите по неговите молитви чудеса и непрестанната всенародна почит към него, св. Архиерейски събор на Руската православна църква в единомислие със Светия Синод на Българската православна църква, представлявана на настоящия събор с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполския епископ Арсений, определя:

 1. Да бъде причислен към лика на светците Богучарският епископ Серафим (Соболев) за общоцърковно почитане.
   
 2. Честните останки на светителя Серафим да се смятат за свети мощи и да им се отдава достойна почит.
   
 3. Да бъде съставена специална служба за светителя Серафим, архиепископ Богучарски, а докато бъде направено това, да се служи по общия Миней, по чина за светители.
   
 4. Паметта му да се празнува на 13/26 февруари, в деня на неговото представяне в Господ.
   
 5. Да се изписват икони на новопрославения светител за поклонение съгласно определението на Седмия вселенски събор.
   
 6. Да се състави житие на новопрославения светител Серафим за възпитаване в благочестие на църковните чада.
   
 7. От името на Свещенния събор да бъде съобщено на паството за прославата на новия Божи угодник.
   
 8. Да бъде съобщено името на новопрославения светител на предстоятелите на поместните православни църкви за включването му в списъка на светците.

   (…....)


  Тържество на Православието
   

СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ


Тропар, глас 4
Разпалван постоянно от божествена ревност,
ти си се показал стълб на Православието,
възсиял в град София, 
и с твоето благочестие си привел към Христос много хора,
добри пастирю, светителю Серафиме,
моли Христос Бог да се спасят душите ни.

Друг тропар, глас 5
Съсъд на божествените дарове
и дом на Светата Троица си се показал,
чудотворче светителю отче Серафиме,
затова, като имаш дръзновение пред Господ,
не ни оставяй сираци
и както си обещал,
с твоите молитви изпроси за нас
мир и велика милост.


Кондак, глас 4
Възнесъл се на висотата на смирението,
показал си се учител на благочестието,
поборниче за православието и застъпниче за странниците,
похвала за монашестващите и изряден пастирю,
затова с любов ти казваме:
радвай се, Серафиме, чудотворче!


Молитва


О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме, ти още докато си бил жив, си казал на вярващите: ако получа дръзновение пред Господ, няма да ви оставя сираци. 

Затова, като си спомняме твоите думи и делата на твоето милосърдие във временния живот, с любов коленичим и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, близки и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, които с любов те почитаме. 

Ти от дете си бил просветен от Божията благодат, а в юношеството си, притежавайки съвършен ум, си учил на мъдрост юноши и девойки. 

И достигнал зряла възраст, си се показал усърден в осъществяването на божествените добродетели. 

Затова утвърди и нас в доброто угаждане на Бога и както като добър пастир изрядно си се грижил за Христовите овци, насочвай и нас по пътя на покаянието. 

Като светилник на истинската Светлина просвети ни и ни запази от заблудите и съблазните на този свят, а като дивен чудотворец не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. 

Добри пастирю, не оставяй твоето паство, което е в българската и руската земя, и по други места. 

Бъди бърз помощник на призоваващите те от всички краища на земята, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и наш Господ Иисус Христос, Когото винаги прославяме и Му се покланяме заедно с безначалния Му Отец и Всесветия и благ и животворящ Негов Дух сега и всякога, и във вечни векове.

 Амин!  N.B. Преводът на богослужебните текстове на български език е на проф. д-р Иван Желев на сайта dveri.bg