15 септември 2016

Конференция на Председателите на Парламентите на 47-те страни-членки на Съвета на Европа


Председателят на парламента Цецка Цачева ще участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще участва на 15 и 16 септември 2016 г. в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург. Форумът е организиран от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. На него ще присъстват председатели на парламенти от 47-те страни-членки на Съвета на Европа, на парламенти на страни-наблюдатели и партньори за демокрация, както и президенти на международни организации.

Конференцията, в която се очаква да участват 350 делегати, ще открият председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт и генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.


„Миграцията и бежанската криза в Европа – роля и отговорности на националните парламенти” е първата тема, която ще обсъждат участниците. По нея основни лектори ще бъдат председателят на парламента на Гърция Николаос Вуцис и председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер.По втората тема на форума – „Националните парламенти и Съвета на Европа: насърчаване на демокрацията, човешките права и върховенството на Закона” ще говорят председателят на парламента на Естония Ейки Нестор и председателят на Скупщината на Република Сърбия Мая Гойкович.


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще направи изказване по обсъжданите теми.

През втория ден на конференцията участниците ще дискутират по въпроса: „Мобилизация на парламентаристите срещу омразата, за общество на интеграция и без дискриминация”. Основни лектори ще бъдат председателят на Бундестага на Германия Норберт Ламерт и посланикът на Съвета на Европа в инициативата „Не на омразата” Анн Брасьор.


Във форума ще участва също ръководителят на Делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова.


Първата европейска конференция на председателите на парламенти се състоя през 1975 г. Форумът се провежда на всеки две години в Страсбург или в столица на държава – член на Съвета на Европа.


(Информация от сайта на Народното събрание)


                      Откриването на конференцията     Фото : Съвет на Европа

"Семейна снимка" на Президента на ПАСЕ с председателите на парламентите на страните-членки. Фото: Съвет на Европа
 Българската делегация в пленарната зала: Предсеателят Цецка Цачева, Ръководителят на българската делегация в ПАСЕ д-р Джема Грозданова, Главният секретар на Народното събрание Иван Славчов и Началника на протокола на НС Вероника Антова                                                                          Фото: Съвет на Европа
Генералният секретеар на ПАСЕ Войчех Савцики с Главните секретари на парламентите на страните-членки. Най-горе г-н Иван Славчов, Главен секретар на Народното събрание.

За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, заяви председателят на парламента Цецка Цачева в Страсбург
15/09/2016

За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, нещо което българските институции, в това число и парламентът, последователно отстояват. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург. Цецка Цачева направи изказване по първата тема на форума „Миграцията и бежанската криза в Европа – роля и отговорности на националните парламенти”.              Г-жа Цецка Цачева говори пред ПАСЕ                Фото: Съвет на Европа


Председателят на парламента отбеляза, че бежанската криза е тежък проблем,  който европейските държави трябва да решават и то в една нестабилна, взаимообвързана геостратегическа среда. По думите й днес аспектите на външната политика на европейските държави са по-свързани от всякога с вътрешните измерения на сигурността.

Само общият европейски отговор би могъл да доведе до дългосрочно и устойчиво решение, добави председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева изолираните самостоятелни акции, които някои страни се изкушават да приемат, не дават устойчиво решение на бежанската криза.
Видеозапис на дебатите в които участва г-жа Цецка Цачева:
Нейното изказване започва на   5:36 минути от дебатите.Председателят на Народното събрание припомни логото на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа „Съединението прави силата“ и отбеляза, че според нас това е начинът, чрез който трябва да търсим, намираме и прилагаме общи решения на общите ни проблеми.

За България, която е гранична държава-членка на Европейския съюз, от най-голямо значение е строгият граничен контрол, заяви председателят на парламента. За да може чрез него миграцията, с която се сблъскваме, да бъде в съответствие със закона, да се извършва задължителна регистрация на преминаващите през границата, ясно да се разграничават лицата, които се нуждаят от закрила от икономическите мигранти.

За нас от най-голяма важност е прилагането споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, отбеляза Цецка Цачева и припомни, че  Турция обвързва прилагането на това споразумение с премахването на визовия режим за турски граждани в ЕС. България и лично министър-председателят полагат значителни дипломатически усилия да допринесе за благоприятно за всички решение по този въпрос, подчерта тя. Не само за нас, но и за цяла Европа е от огромна важност Гърция да успее да се справи с мигрантската криза, както и съседните ни страни Република Македония и Република Сърбия, допълни председателят на парламента.

Мерките, които ПАСЕ препоръча на европейските правителства през 2011 г. и препотвърди през 2015 г. за това как да живеем заедно в 21 век, изискват от новодошлите заселващи се на територията на европейските държави да приемат европейските ценности, правата на човека и върховенството на закона като свои ценности, отбеляза Цецка Цачева.                                                                                                                       Фото: Съвет на Европа


Председателят на парламента припомни инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г., приета единодушно от Асамблеята на 27 ноември в София, с която бе отправен апел за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество.

Ролята на парламентарните асамблеи, каквато е ПАСЕ, но и на националните парламенти в тази ситуация е да се постигне диалог по трудностите и реалните проблеми на хората за намиране на благоприятно решение за изход от ситуацията, ползващо се с обществена подкрепа, заяви Цецка Цачева.

Председателят на парламента заяви, че в лицето на Народното събрание и българската делегация в ПАСЕ организацията има лоялен и силно мотивиран партньор в търсенето и прилагането на общо решение по този тежък проблем за цяла Европа.

В рамките на форума председателят на Народното събрание участва в среща на жените-председатели на парламенти. Срещата беше по инициатива на заместник-председателя на Европейския парламент Улрике Луначек и на нея беше обсъдено мястото на жените в политиката и в управлението.

(от сайта на Народното събрание)


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмун

16/09/2016


Председателят на народното събрание г-жа Цецка Цачева подкрепи кампанията на ПАСЕ срещу тероризма "Не на омразата! Не на страха!" На снимката - заедно с Президента на ПАСЕ Педро Аграмун.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмун. Двамата се срещнаха преди началото на втория ден от Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург, организирана от ПАСЕ.

Темата на форума днес е "Мобилизация на парламентаристите срещу омразата, за общество на интеграция и без дискриминация”. Основни лектори са председателят на Бундестага на Германия Норберт Ламерт и посланикът на Съвета на Европа в инициативата „Не на омразата” Анн Брасьор.

Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави Педро Аграмун за отличната организация на форума и отбеляза, че темите на конференцията са изключително актуални в днешните нелеки за Европа времена, още повече за България като държава – външна граница на ЕС. Справянето със съвременните предизвикателства изисква общи и координирани усилия и действия на всички европейски правителства и парламенти, добави тя.

Цецка Цачева благодари за личната подкрепа на Педро Аграмун за инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г., целяща препотвърждаване на най-високо равнище на принципите на европейското единство и сътрудничество чрез свикване на Четвърта среща на държавните и правителствени ръководители на страните- членки на Съвета на Европа.

Високо оценяваме вашето предложение, това е една чудесна идея, заяви Педро Аграмун. Той допълни, че се работи по тази инициатива и изрази надежда тя да се реализира, защото Европа има нужда от нея.

На срещата председателят на Народното събрание засегна и въпроса за продължаващия постмониторинг на ПАСЕ за България. Независимо, че с приемането на последната резолюция на Асамблеята от 2013 г. за постмониторинга на България областите на наблюдение бяха ограничени до три, продължаващият мониторинг за нас е силно притеснителен, особено като се има предвид, че България е единствената държава-членка на ЕС, която е подложена на такова наблюдение, отбеляза Цецка Цачева.

Според нея, ако обективно се прецени напредъкът в тези области, постмониторингът трябва да приключи.

Очакваме усилията и постиженията ни да бъдат оценени и да получим по-конкретна перспектива за приключване на посмониторинговия диалог, добави председателят на българския парламент.

(от сайта на Народното събрание)ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТИ
СТРАСБУРГ, 15-16 СЕПТЕМВРИ 2016
 
Тема 1 : Миграцията и бежанската криза в Европа – роля и отговорности на националните парламенти
 
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
Уважаеми Г-н Президент на ПАСЕ,
Г-н Генерален Секретар,
Почитаеми Председатели на националните парламенти на страните-членки на Съвета на Европа,
Уважаеми Г-да Председатели на Парламентите на Гърция и Унгария,
 
Бежанската криза, която сполетя Европа, е един от най-тежките проблеми,  които нашите държави трябва да решават. Допълнително затруднение е, че решението се търси в една нестабилна, взаимообвързана геостратегическа среда .
За да се справим с този проблем  е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност. Днес аспектите на външната политика на европейските държави са по-свързани от всякога с вътрешните измерения за сигурността. В тази ситуация само общият европейски отговор би могъл да доведе до дългосрочно и устойчиво решение.
В тази връзка, бих искала да припомня инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г. приета единодушно от Асамблеята на 27 ноември в София – с подкрепата на лидерите на всички политически групи, която  отправи апел за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество.
Предстои ПАСЕ да гласува и Препоръка към правителствата на 47-те страни-членки, която да апелира към тях за такова препотвърждаване на най-високо възможно политическо ниво, чрез свикване на Четвъртата среща на Съвета на Европа  на държавните глави и ръководителите на правителствата на страните-членки.  Ролята на парламентарните Асамблеи, каквато е ПАСЕ, но и на националните парламенти в тази ситуация е да се постигне диалог  адресиращ страховете и реалните проблеми на хората и трудностите – финансови и организационни, така че да се постигне благоприятно решение за  изход от ситуацията,  ползващо  се с обществена подкрепа.
Вярваме, че ПАСЕ действа и трябва да действа като международна, а не като наднационална институция, за да може вземането на решения да става в широко съгласие с институциите и гражданите на националните държави-членки.
Изолираните самостоятелни акции, които някои страни се изкушават да приемат, не дават устойчиво решение на този проблем, поради липсата на общи мерки и недостатъчните ресурси на всяка една отделна държава. Бих искала тук да припомня логото на българското председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа „Съединението прави силата“. Ние представихме това послание още преди да се разрази огромната бежанска вълна и продължаваме да вярваме, че това е начинът, чрез който трябва да търсим, намираме и прилагаме общи решения на общите ни проблеми.  В този смисъл бих искала да апелирам и днес, за тясно сътрудничество между Съвета на Европа, Европейския съюз, Върховния комисариат за бежанците на ООН, както и Международния център за развитие на политиката по въпросите на миграцията със седалище във Виена.
За България, която е гранична държава членка на Европейския съюз,  от най-голямо значение е строгият граничен контрол, за да може чрез него миграцията, с която се сблъскваме да бъде в съответствие със закона, да се извършва задължителна регистрация на преминаващите през границата, ясно да се разграничават лицата нуждаещи се от закрила от икономическите мигранти и да се прилагат  политиките за връщане и реадмисия със съседни и с трети страни. България спазва ангажиментите си спрямо Конвенцията за статута на бежанците от 1951г., Протокола от 1967г. към нея и Директивите не ЕС по този въпрос. Същевременно настоящата ситуация, далеч не е решена.  За нас от най-голяма важност е прилагането споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.  Турция обвързва прилагането на това споразумение с премахването на визовия режим за турски граждани в ЕС. България полага значителни дипломатически усилия да допринесе за благоприятно за всички решение по този въпрос. Не само за нас, но и за цяла Европа е от огромна важност, Гърция да успее да се справи с  мигрантската криза, както и съседните ни страни Република Македония  и Република Сърбия.
Бих искала да подчертая, че мерките, които ПАСЕ препоръча  на европейските правителства през 2011 г.и препотвърди през 2015 г. за това как да живеем заедно в 21 век, изискват от новодошлите заселващи се  на територията на европейските държави да приемат европейските ценности, правата на човека и върховенството на закона като свои ценности.  Това е нещо, чието прилагане не трябва да се отлага повече.  
В лицето на Народното събрание и българската делегация в ПАСЕ вие имате лоялен и силно  мотивиран партньор в търсенето и прилагането на общо решение по този тежък проблем за цяла Европа.
Благодаря за вниманието!
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Президентът на ПАСЕ Педро Аграмун

 
EUROPEAN CONFERENCE OF PRESIDENTS OF PARLIAMENT 


STRASBOURG, 15-16 SEPTEMBER 2016


 


Theme 1: Migration and refugee crisis in Europe – role and responsibilities of parliaments


 


TSETSKA TSACHEVA


PRESIDENT OF THE NATIONAL ASSEMBLY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA


 


Dear Mr. President of PACE,


Mr. Secretary General,


Honourable presidents of national parliaments of the Council of Europe member states,


Dear Messrs Presidents of the Parliaments of Greece and Hungary,


 


The refugee crisis facing Europe is one of the gravest problems to be resolved by our countries. Further difficulty stems from the fact that the solution is sought in an unstable, interlinked geostrategic environment.


To tackle this problem we need a common efficient foreign and security policy. Today the European countries’ external policy aspects involve more than ever the internal dimensions of security. In this situation only a common European response could result in a long-term and sustainable solution.


In this regard I would like to remind the 2015 initiative of the Bulgarian Delegation to PACE, adopted unanimously by the Assembly on 27 November in Sofia with the support of the leaders of all political groups – which called on reaffirming the principles of European unity and cooperation. In addition, PACE is to vote a Recommendation to the governments of the 47 member states to call on them for such reaffirmation at the highest possible political level by convening the Fourth Meeting of the Council of Europe of the heads of state and government heads of member states.
The role of parliamentary assemblies such as PACE and of national parliaments in this situation is to achieve dialogue, addressing the fears and actual problems of people and the difficulties financial and organizational – so as to find a favourable solution for a way out of the situation backed by public support.

We believe that PACE acts and should act as international, not supranational institution, so that decision-making is based on a wide consent with the institutions and citizens of national member states.   


Isolated independent steps that some countries are tempted to take do not yield a sustainable solution to the problem owing to the lack of common measures and insufficient resources available to individual states. I would like to recall here the logo of the Bulgarian Chairmanship-In-Office of the Committee of Ministers of the Council of Europe “Unity Makes Strength“.
We gave this message even before the huge refugee crisis came into force and we still believe that this is the way to seek, find and apply common solutions to our common problems. In this sense, I would like to appeal today for close cooperation between the Council of Europe, the European Union, the UN High Commission for Refugees, and the International Center for Migration Development Policy headquartered in Vienna.


For Bulgaria, which is a border Member State of the European Union, strict border control is of utmost importance in order to make it possible for the migration we face be in line with law, make compulsory registration of the persons crossing the border, clearly differentiate the persons in need of protection from economic migrants and apply the return and readmission policies with neighbouring and third countries. Bulgaria observes its commitments under the Convention relating to the Status of Refugees of 1951, the Protocol of 1967 to it and the EU Directives on that matter. At the same time, the current situation is far from being resolved. For us, application of the agreement on readmission between EU and Turkey is of utmost importance. Turkey binds the application of the agreement with the abolition of the visa regime for Turkish citizens in the EU. Bulgaria is making significant diplomatic efforts to contribute to the favourable solution for all on that matter. It is crucial not only for us, but for the whole of Europe if Greece, as well as our neighbouring countries the Republic of Macedonia and the Republic of Serbia are able to tackle the migration crisis.


I would like to underscore that the measures recommended by PACE to the European governments in 2011 and reaffirmed in 2015 on how to live together in the 21st century require from newcomers settling on the territory of European countries to accept the European values, the human rights and the rule of law as their values. This is something that should not be postponed any longer.  


In the face of the National Assembly and the Bulgarian Delegation to PACE you have a loyal and strongly motivated partner in seeking and applying a common solution to this acute Europe-wide problem.


Thank you for your attention!


CONFÉRENCE EUROPÉENNE

DES PRÉSIDENTS DES PARLEMENTS

STRASBOURG, 15-16 SEPTEMBRE 2016

 

Thème 1 : Migrations et crise des réfugiés en Europe rôle et responsabilités des parlements nationaux

 

TSETSKA TSACHEVA

PRÉSIDENTE DE L’ASSEMBLÉE NATIONALE DE

LA RÉPUBLIQUE DE BULGARIE

 

Monsieur le Président de l’APCE,

Monsieur le Secrétaire général,

Messieurs les Présidents des  parlements nationaux des États membres du Conseil de l’Europe,

Messieurs les Présidents des parlements de la Grèce et de la Hongrie,

 

La crise des réfugiés qui a frappé l’Europe est un des problèmes  les plus graves que nos pays doivent affronter et résoudre. De plus, la situation difficile se complique par le fait que la solution est à chercher dans un contexte instable géostratégique de solidarité.   

Pour y venir à bout  nous avons besoin d’une politique extérieure commune et effective et d’une politique de sécurité. Aujourd’hui les aspects de la politique extérieure des pays européens sont plus que jamais liés aux dimensions internes de la sécurité.  La situation  est telle que seule  une réponse commune européenne serait en mesure d’apporter une solution stable à long terme.

Dans ce sens, je voudrais rappeler l’initiative de la délégation bulgare à l’APCE en 2015 qui a été adoptée à l’unanimité par l’Assemblée le 21 novembre 2015 à Sofia – et soutenue par les leaders de tous les groupes politiques  - et   qui a fait appel à confirmer une fois de plus les principes de l’unité de la coopération européenne.  L’APCE devra voter également une Recommandation aux Gouvernements des 47 États membres et faire appel que cette confirmation  se fasse aussi au niveau politique le plus haut possible par la convocation d’une Quatrième rencontre du Conseil de l’Europe  des chefs d’État   et des chefs de Gouvernements des États membres. Le rôle des assemblées parlementaires comme l’est l’APCE, mais aussi celui des parlements nationaux dans cette situation est appelé à chercher et à arriver à un dialogue penché sur les craintes et les problèmes réels des gens, sur les difficultés  - financières et organisationnelles, de sorte que soit atteinte  une solution favorable pour sortir de la situation actuelle et que cette solution trouve le soutien de la société. 
Nous considérons que l’APCE agit et continuera à agir en tant qu’une institution internationale et non supranationale pour que la prise de décision puisse se faire avec l’accord le plus large des institutions et des citoyens des États membres nationaux.
Les actes indépendants que certains pays sont tentés d’adopter à cause de l’absence de mesures communes et de ressources insuffisantes dans chaque pays national    n’apportent pas une solution durable du problème.  Je voudrais rappeler ici le slogan de la Présidence bulgare du Comité des Ministres du Conseil  de l’Europe : « L’unité fait la force ».
Nous avons adressé ce message  bien avant  le  déferlement de l’énorme vague de réfugiés et nous croyons toujours que c’est le bon mode d’agir pour chercher, trouver et mettre en place des solutions communes de nos problèmes communs.  J’appelle donc, aujourd’hui encore, à une coopération étroite entre le Conseil de l’Europe, l’Union européenne, le Haut Commissariat de l’ONU pour les réfugiés, ainsi que le Centre international pour le développement des politiques migratoires, dont le siège est Vienne. 

Pour la Bulgarie qui est un État frontalier de l’Union européenne le contrôle strict des frontières est d’une importance particulière afin que, grâce à ce contrôle, la migration que nous affrontons soit en conformité avec la loi, que les personnes qui traversent la frontières soient obligatoirement enregistrées, que soit faite la distinction entre les personnes nécessitant une protection et les migrants économiques  et que soient appliquées des politiques de renvoi et de réadmission avec les pays  voisins et les pays tiers.  La Bulgarie respecte ses engagements dans le cadre de la Convention sur le statut des réfugiés de 1951, le Protocole y annexé de 1967 et les Directives de l’UE en la matière.  Pour nous,  il est très important que soit appliqué  l’Accord sur la réadmission convenu entre l’UE et la Turquie.
La Turquie lie l’application de cet Accord à la libéralisation et l’annulation du régime des visas pour les ressortissants turcs en l’UE. La Bulgarie  déploie des efforts diplomatiques considérables afin de contribuer à une solution favorables à tous en la matière. Pour nous, mais aussi pour toute l’Europe, il est important que la Grèce puisse venir à bout de la crise migratoire, de même que nos autres pays voisins - la République de Macédoine et la République de Serbie.

Je voudrais souligner que les mesures recommandées par l’APCE aux gouvernements européens en 2011 et confirmées en 2015 relatives à comment nous devons vivre ensemble au 21-ème siècle, demandent que les nouveaux arrivés sur le territoire des États européens acceptent  les valeurs européennes, les droits de l’homme et l’État de droit et en fassent leurs valeurs. L’application de ces mesures ne peut plus être ajournée.  

Vous voyez dans notre Assemblée nationale et dans la délégation bulgare à l’APCE vous un partenaire loyal et fortement motivé dans la recherche et la mise en place d’une solution commune de ce grave problème pour toute l’Europe.

Merci de votre attention!

 

14 септември 2016

КръстовденЧаст от честния Кръст Христов. Ватопедски манастир,  Св.Гора Атон


Кресту Твоему поклоняемся, Владыко, и Святое Воскресение Твое славим! 

 На Твоят Кръст се покланяме, Владико, и святото Твое Възкресение славим!


Дъска от маслиново дърво, намерена от Св.Елена заедно с Кръста,  която с модерни методи е датирана от 1 век Сл.Хр., на която се четат надписи на еврейски (в горната част - доста ерозиран) латински и гръцки "Иисус Назорей, Цар Юдейски" (Iesus Nazarenus Rex Iudeorum). Надписът е реверсивен - т.е. започва от ляво на дясно, но когато стигне до края на дъската, завива и сменя посоката от дясно наляво. Намира се в Рим - в църквата "Светият Кръст от Йерусалим".
  
 
                    Железният кръст на Св. Константин Велики - Император на Рим,                  4 век Сл.Хр. , Манастир Ватопед, Света гора, Атон


 
Тропар на Светия Кръст

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, като даряваш на православния български народ победа над враговете и ни запазваш с Твоя Кръст.Кондак

Издигнал се доброволно на Кръста, Христе Боже, дарявай щедростите си на едноименото Твое ново общество. Зарадвай ни с Твоята сила и ни давай победа над враговете, като твоята помощ ни бъде оръжие на мир и знаме на непобедимост


Връщането на животворящия Кръст от персийски плен

През 614 г. персийският цар Хозрой бил във война с Византийската империя. Той превзел Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл в Персия всички скъпоценности, които намерил там Сред задигнатите светини бил и намерения на Голгота свещен Господен Кръст.

Войната продължила дълго. Византийският император Ираклий успял да победи Хозрой, който скоро след това бил убит. Наследникът му сключил мир с Ираклий и се задължил да върне пленниците и всичко, задигнато от баща му през последните 14 години.

Император Ираклий, съюзникът на хан Кубрат, побеждава персийския владетел Хозрой II
Император Ираклий тържествено възвърнал в Йерусалим светинята - честния и животворящ Господен кръст.
Християните, начело с патриарх Захарий, посрещнали Кръста с палмови клонки в ръце. Императорът в разкошни царски дрехи, украсени със злато и скъпоценни камъни, на главата с царски венец, поискал сам да носи кръста. Но когато трябвало да мине през портите към Голгота, невидима сила го задържала. Всички били изумени. Не знаели защо става това. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, светъл като мълния.


Египетски ръкопис от 7 век Сл.Хр. изобразяващ император Ираклий и семейството му. Biblioteca Nazionale “Vittorio Emanuele III,” Napoli (MS.I.B.18)


Ангелът му казал:

 - Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!

Смутен Захарий се приближил до императора и му заявил:

 -  Господарю, не в разкошни дрехи трябва да носиш Кръста, който Спасителят е носел на раменете си в смирение и унижение!

Императорът веднага снел от себе си венеца и багреницата и облякъл прости дрехи.

 С непокрита глава и бос, без всякаква пречка внесъл в църквата Кръста Господен за радост и утеха на целия християнски свят.
По "Пространен православен месецослов" от † Траянополский епископ Иларион, по-късно Митрополит Доростолски/ на Силистра

Точно на този голям християнски празник, през 1810г. руската армия начело с ген. Николай Каменски изгаря напълно град Свищов, изселва населението през Дунава и потопява лодките.

Изгорени са и църквите Св. Николай и Св. Илия.

Изглежда, че това е краят на Богохранимия град Свищов, но Бог решава друго!

Повече по тази тема, може да прочетете тук :

ИЗГОРЯЛСТВОТО :


Изгарянето на Свищов на Кръстовден 1810г.14 септември - Кръстовден - Памет за Изгорялството

Извори за историята на Свищов Интервю на проф.Пламен Павлов с Лъчезар Тошев за изгарянето на Свищов през 1810г.
11 септември 2016

Предстоящо: Обявяване на 19 октомври за Ден на Българо-Унгарското приятелство


Проект за решение

(1.проект за решение на групата

за приятелство България-Унгария към ИПС)

(2.проект за решение: председателя на Държавното

събрание и председателите на фракциите)


До д-р Ласло Кьовер

Председател на Държавното събрание


Уважаеми господин Председател!

На основание § 28. чл. (4) на Закон 2012.ХХХVІ за Държавното събрание, както и решение 10/2014. (24.ІІ) за някои разпореждания в Правилника на Държавното събрание, бихме желали да внесем предложение за решение под надслов „Ден на унгарско-българското приятелство“.


Будапеща, ....................., 2016 г.


С уважение:

Симеон Варга        Шебещен Ваго       Ласло Кучак

Български застъпник                  ИПС, Унгарска секция,              ИПС, Унгарска секция,

                                                               председател на Група за            подпредседател на Група за

                                                               приятелство България-              приятелство България-
                                                               Унгария                                             Унгария


Балаж Андер                            Моника Дунаи

ИПС, Унгарска секция,              ИПС, Унгарска секция,

                               Група за приятелство                  Група за приятелство

                               България- Унгария                      България- Унгария


Карой Панцел        Алпар Дьопарош           Шандор Сабо

ИПС, Унгарска секция,              ИПС, Унгарска секция,                              ИПС, Унгарска секция,

Група за приятелство                  Група за приятелство                                 Група за приятелство

България- Унгария                      България- Унгария                                      България- Унгария


Р/...........
Самостоятелна инициатива

на народен представител


Решение .........../2016

на Държавното събрание

за Ден на Унгарско-българското приятелство


Унгарското Държавно събрание

  • предвид това, че през 2016 г. българската общност отбелязва 100 г. юбилей на дейността на Българската православна църква в Унгария;
  • в памет на християнската ни вяра, както и за съхраняването на християнската вяра и дух, с желание да укрепим тясното приятелство и многостранното сътрудничество между двата народа;
  • в съгласие с формулираните желания и двустранна воля, заявена по време на срещата на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и министър-председателя на България Бойко Методиев Борисов;


                     взе следното Решение:

Унгарското Държавно събрание

  1. Обявява официално 19 октомври за Ден на унгарско-българското приятелство;
  2. Приветства намерението на Република България да обяви законодателно 19 октомври за Ден на Българско-унгарското приятелство, за да могат народите ни да празнуват заедно този ден, задълбочавайки и укрепвайки дружбата между народите ни.


Решението на Държавното събрание влиза в сила в деня на неговото обнародване.Обосноваване


Симеон Варга, български застъпник, на заседание на Държавното събрание на 5 октомври направи предложение за организиране и превръщане в традиция на Ден на унгарско-българското приятелство. Освен споменатото в уводния текст на предложението за решение, датата 19 октомври е свързана с православния светец, покровител на България Свети Иван Рилски Чудотворец.


Ние, унгарците, през 1183 г., по време на царуването на крал Бела ІІІ, сме попаднали във връзка със светеца, когато реликвариумът с нетленните свети мощи на Свети Иван Рилски е бил пренесен от Средец (днес София), след завладяването му от краля, в Естергом.


Според легендата естергомският епископ на няколко пъти публично отрекъл светеца и заради тази обида онемял; едва когато се разкаял и докоснал светите мощи, той си възвърнал говора.


Бела ІІІ, след като станал свидетел на чудото, украсил със злато и сребро мощехранителницата и върнал мощите в България с големи почести.


Предложението ни е подтикнато от стремеж за задълбочаване на приятелските отношения между двете страни, за изграждане на българско-унгарски християнски контакти, от спомена за корените ни и желанието да съхраним вярата си.
Комисия по външна политика


07/09/2016


Проект за Решение за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство, № 654-02-76 внесен от Валери Симеонов Симеонов, Джема Маринова Грозданова, Иван Пенков Иванов, Милена Цветанова Дамянова и Радослав Любчов Стойчев на 01.09.2016г.


На своето редовно заседание, проведено на 7 септември 2016 година, Комисията по външна политика разгледа Проект за Решение за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство, № 654-02-76.внесен от н.п. Валери Симеонов Симеонов и н.п. Джема Маринова Грозданова, Иван П.Иванов, Милена Дамянова и Радослав Стойчев на 01.09.2016г.
Мотивите към законопроекта бяха представени от н.п. Джема Грозданова – съвносител на проекта за решение.
През 2016 г. депутатът, представляващ българската общност в Унгария г-н Симеон Варга и група депутати от различни групи в унгарския парламент лансираха идеята за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство.
Проект за решение на Унгарския парламент за обявяване на такъв ден е внесен от г-н Варга, а също от г-н Ваго Шебещен председател на групата за приятелство с Унгария, Кучак Ласло, Зам. Председател на групата за приятелство и депутатите членове на групата Андрер Балаж, Дунаи Моника, Панцел Карой, Дьорарош Алпар и Сабо Шандор, които са членове на различни политически фракции в парламента.
За да представи тази идея, Симеон Варга проведе срещи в Народното събрание с Председателя и представители на Комисията по външна политика и с Групата за приятелство България-Унгария.
Осъществено беше и посещение в София на групата за приятелство с България в унгарския парламент (6-8 юли 2016г.), при което тази тема отново беше обсъждана.

Инициативата се ползва с подкрепа от унгарското правителство изразена няколкократно от посланика на Унгария в България Н.Пр. г-н Андраш Клейн и от Председателя на Комисията по външна политика на унгарския парламент г-н Жолт Немет в кореспонденция с Комисията по външна политика на Народното събрание. За дата, на която да се отбелязва това събитие се предлага 19 октомври.
На този ден Българската Православна Църква чества Св. Йоан Рилски. При посещението си в Унгария ( 10-12 май 2016 г.) Н. Св.Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит също изрази удовлетворението си от тази инициатива.
От житието на светеца е известно, че неговите свети мощи са били пренесени от София през 1183 г. от унгарския крал Бела III, след един военен поход срещу Византия, която по това време е владеела България. Те са се намирали известно време в катедралата на тогавашната унгарска столица Естергом, а след това са върнати в Средец – днешна София през 1187 г. - с почит и уважение.
По този повод, г-н Симеон Варга пое инициативата за поставяне на паметен знак за пребиваването на мощите на Св.Йоан Рилски до катедралата в Естергом.

Така за дата на Ден за приятелство се избира не ден на общи военни победи, които винаги биха били за сметка на други държави, а денят в който се чества Св. Йоан Рилски.
Обявяването на Ден на българо-унгарско приятелство дава възможност на тази дата да се провеждат ежегодно редица инициативи и прояви, които да показват общите моменти от нашата история, каквито имаме много в изминалото хилядолетие, а също така да се обсъждат позиции на двете държави по актуалните проблеми на съвремието, да се провежда културен обмен, да се реализират младежки инициативи и пр.
Това би допринесло и за повишаване на интереса и уважението в Унгария към малката, но активна българска общност, която живее традиционно в Унгария от столетия.

Въз основа на проведеното обсъждане и последвалото гласуване, Комисията по външна политика единодушно с 15 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“, предлага на Народното събрание, да приеме Проект за Решение за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство, № 654-02-76 внесен от Валери Симеонов Симеонов, Джема Маринова Грозданова, Иван Пенков Иванов, Милена Цветанова Дамянова и Радослав Любчов Стойчев на 01.09.2016г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА:
ДЖЕМА ГРОЗДАНОВАПродължание на темата:


На 15 септември 2016г. Народното събрание, единодушно (със 130 гласа "за", без "против" и "въздържали се")
прие следното решение :Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари за решението на Народното събрание за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство

16/09/2016Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за приетото вчера от българския парламент решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Двамата председатели се срещнаха по време на Европейската конференция на председатели на парламенти.

Цецка Цачева отбеляза, че това е станало с мнозинство от 130 народни представители, като нито един не е бил против и въздържал се, въпреки че в българския парламент има 8 парламентарни групи. Това по думите й е израз на историческите и приятелски отношения между двете страни, за чието задълбочаване трябва да продължи да се работи.

Председателят на Народното събрание от своя страна благодари за изразената подкрепа на Вишеградската четворка за оказването на помощ на България за опазване на външната граница с Турция. Тя отбеляза, че нашата страна се нуждае от такава помощ и разчита на европейска солидарност по този въпрос.

Председателят на унгарския парламент заяви, че това е мотивирано от приятелско чувство към българския народ, но и от съзнанието за национален интерес. Ние, подкрепяйки вас, подкрепяме и нашия национален интерес, подчерта той. Ласло Кьовер изрази и подкрепа на членството на България в Шенген, защото страната е изпълнила всички изисквания. Винаги, когато Унгария е била обект на критики, сте проявявали разбиране към нас и затова очаквайте реципрочно отношение, заяви председателят на унгарския парламент.

(от сайта на Народното събрание)