28 август 2017

ДОКТОРСКАТА ДИСЕРТАЦИЯ НА Д-Р ГЕОРГИ АТАНАСОВИЧ ОТ 1848г. БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В НЕГОВИЯ РОДЕН ГРАД СВИЩОВ
На 28 август 2017г. в салона на свищовската Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Димитър Павлович” се представи книгата съдържаща Тезата за докторат по медицина – представена и защитена от Д-р Георги Атанасович на 17 юни 1848г.в Парижкия факултет по медицина.


Фасадата на аулата във вътрешния двор на някогашния медицински факултет в Париж, а сега Университета "Рене Декарт". На фронтона - алегоричните фигури на Теорията и Практиката, които си подават ръка.

Дисертацията на д-р Атанасович, се издава за първи път на български език, близо 170 години след нейната защита в Сорбоната. 

               Съставителката д-р Мария Тошева представя книгата                  Сн. Н.ЯнковВ книгата е представен като фототипно копие и пълният текст на френския оригинал на дисертацията.
Това е третата книга, чийто съставител е д-р Мария Тошева – след вече публикуваните “История на здравеопазването в гр. Свищов” през 2004г. и “Свищовски родови хроники” - през 2011г.

                                                                           Сн. М.Ненков

Книгата е продължение на усилията на съставителката да запази за идващите поколения паметта на великите свищовски възрожденци чиито сенки са вградени в основите на българската държавност.

                                                                              Сн. Н.Янков


В дискусията взеха участие д-р Нели Конова и д-р Райна Халачева, историците доц. Юлия Николова и Пети Доневски, здравните работници Лидия Македонска и Маргарита Мачева, дългогодишната свищовска учителка Надка Бандова, Никола Георгиев, проф. Никола Янков и др.

                                                                                               Сн. Н.ЯнковВстъпително слово на д-р Мария Тошева – съставител на книгата


Уважаеми гости,
Скъпи колеги,
Драги приятели,

Добре дошли в салона на нашата болница.

Днес тук ви представяме една книга, чийто автор е проф.д-р Георги Атанасович – безкористният свищовски възрожденец.

Това е неговата Теза за докторат по медицина защитена в Сорбоната през далечната 1848г. - преди близо 170 години, свързана с маточната хеморагия при отлепване на плацентата.

Моето желание беше, да издадем този труд на д-р Атанасович – за първи път на български език, през тази година – годината когато отбелязваме 125-тата годишнина от неговата кончина. 
 
Като съставител на книгата, сърдечно благодаря на Главния лекар на свищовската болница – д-р Венцислав Михов за възможността да представим тук тази книга.
Благодаря на проф. Надя Данова за предоставянето на френския текст на Тезата и на д-р Лилия Панова за отличния медицински превод на български език.

Благодаря на издателство “РИВА” и на неговия собственик и директор г-н Йонко Йончев за издаването на книгата.
Всичко това се осъществи и с огромната помощ на сина ми Л.Тошев.

Така стана възможно да съхраним паметта за делото на 
Проф. Д-р Георги Атанасович за бъдещите поколения.

Благовест, Мария и Лъчезар Тошеви под портрета на д-р Атанасович. Сн.М.НенковСВЪРЗАНИ ТЕМИ :

 

Първият българин с докторат по медицина от Сорбоната - 1848г.

125 години от кончината на Д-р Георги Атанасович (1821-1892г.) 

http://toshev.blogspot.bg/2017/02/1821-1892.html