24 септември 2023

НОВА КНИГА НА НАСЯ КРАЛЕВСКА

 

 


  Книгата ще се представи в Музикалния център "Борис Христов", ул. Цар Самуил № 43 в София, на 27 септември 2023г. (сряда), от 18:30 часа.

  

 


 

Сборникът БИВАЛО-НЕБИВАЛО съдържа в кратки разкази - преживени и непреживени, частици живот от отминали години до днешни дни. Авторът Нася Кралевска дава воля на спомена, на въображението. Тя споделя истории от времето на социализма, моменти от обогатяващи пътувания, случки от живота на изявени и неизвестни личности. Описва градове и държави, които през годините са сменили облика си. Пресъздава интимни чувства и свързани с тях действия. Не липсват и портрети на деца, близки до сърцето й.


Достоверни и почиващи на факти са разказите за изтъкнатия турски държавник Кемал Ататюрк и незабравената му българска любима, за екзекутирания чрез разстрел като шпионин на САЩ по време на комунизма Иван-Асен Георгиев, за смелата педиатърка д-р Атанаса Донкова, за изследователя художник с възрожденски дух проф. Асен Василиев, за легендарния огнеборец Юрий Захарчук ...


Книгата предлага шестдесет завладяващи текста, които се четат на един дъх.

 

 

 

 Нася Кралевска - Оуенс 

Филолог, писател и журналист, живееща в САЩ от 1985г.Тя е автор на многобройни статии и интервюта. Преподавала е български език в Университета на Делауер.
Превела е три романа от немски и английски език.У нас е позната с книгата си "Без заглавие" претърпяла четири издания. Рушители и строители на България, "България под комунизъм", "По кривите пътеки на българския преход (и ощe нещо)", "Споделено детство - разказчета и спомени за пораснали деца" и др.

У нас тя публикува голям брой статии по актуалните политически проблеми във вестниците "Демокрация", "Про и Анти", "Детонация".  В САЩ голям успех има книгата и на английски език "Комунизмът срещу демокрацията" (Communism vs Democracy) издание на Американския научен център в София, с предговор от професора от Харвардския Университет Марк Креймър.