20 май 2021

СБОГУВАМЕ СЕ СЪС ЖУРНАЛИСТА АТАНАС ЦОНКОВ

 

(26.01.1940 - 17.05.2021г.)




 




Човекът, помогнал на хиляди болни, е роден на 26 януари 1940 г. в с. Труд, Пловдивско.

Завършва журналистика в СУ “Свети Климент Охридски”. Цонков е работил във в. „Труд“. 

Той е един от създателите на вестник "Демокрация". Убеден демократ, не само на думи, но и с активна обществена позиция в подкрепа на демокрацията.

Създател, собственик и Главен редактор на седмичния вестник "Лечител".

Имах възможност да работя с него две години във в. Лечител където създадохме специална притурка за история и политика в коята привлякохме за участие със статии и интервюта редица видни български и чуждестранни общественици, учени, политици.


Благодарен съм му за тази възможност!


В биографията на Атанас Цонков може да прочетем, че той е сътрудничил е още на десетки редакции и киностудии. 

Издирвал е, защитавал и популяризирал големите български медицински изобретения.

Около 1968 г. формулира първата си оригинална теория за предимно инфекциозния произход на повечето от т.нар. “неинфекциозни” или “идиопатични” заболявания. 

През 1979 г. лансира идеята за бактериалната етиология на стомашната язва. До същото откритие стигат през 1982г. и  д-р Маршал и д-р Уорън, които през 2005г. получават Нобелова награда за  медицина, доказвайки, че язвата се причинява от бактерията Хеликобактер пилори. 

Въз основа на своята инфекциозна теория и на създадените от него през 2005 г. Симптоматичен интегрален тест (СИТ) и Лабораторен индиректен тест (ЛИТ) той постига най-успешното в света диагностиране и лечение на болни от хронична лаймска борелиоза, като установява над 20 нови, непознати в медицинската наука, сензационни факти за тази вероятно най-масова инфекция сред хората. 

Атанас Цонков доказва, че автоимунните болести, повечето алергии и системни васкулити, както и много видове рак се предизвикват преди всичко от патогенни вътреклетъчни микроорганизми като човешкия папилома вирус, вирусите на хепатит В и хепатит С, Епщайн-Бар вирус, хламидия трахоматис, особено от Борелия бургдорфери и още десетки L- бактериални форми… 

Изнася доклади на редица международни и национални медицински научни форуми. Английското сп. “Това, което лекарите не ви казват” (“What Doctors Don’t Tell You”) и сингапурското сп. “Рак” (“Cancer”) съобщават за забележителните успехи на Атанас Цонков при лечението на болни от лаймска болест и от рак.

През декември 1991 г. заедно със съпругата си Светла Цонкова основават най-четеното и най-авторитетно българско медицинско издание “Лечител” – вестник за народна и научна медицина, притежаващ 7 национални медийни рекорда и продължаващ да излиза досега. 

Създават и уникална в световен мащаб верига от дрогерии “Лечител”, предлагащи само най-висококачествени и ефективни природни продукти за профилактика и лечение.

Необикновеният журналист-лечител се занимаваше основно с неясни диагнози и “нелечими” болести и е консултирал над 70 000 болни от всички континенти. 

Сборникът „Саменто – здраве за всеки“ от Светла и Атанас Цонкови излиза през 2003 и 2005 година.

През 2010 г. е завършен документалният филм “Прозренията на един лечител” (64 минути), посветен на Атанас Цонков.

 

Една от книгите на Атанас Цонков, издадена заедно с Йордан Попов от в.Стършел.
 


Почивай в мир, Наско!

 

 

 

.



 

18 май 2021

107 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОРИС ХРИСТОВ - НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ОТ ВЕЛИКИТЕ

 


 (18 май 1914 - 28 юни 1993г.)

 

Лудвиг ван Бетховен

 Под надгробният камък (В този тъмен гроб...)

Beethoven - In questa tomba oscura, 

Boris Christoff (basso)

https://www.youtube.com/watch?v=dupbN90S5M0

 

 

Виж още за Борис Христов на този блог : 

 

НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ОТ ВЕЛИКИТЕ! 

100 години от рождението на Борис Христов



ЗАЩО БОРИС ХРИСТОВ НЕ ПЯ В БЪЛГАРИЯ