19 януари 2023

ОТ САЙТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ : МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ ЗА ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА

 


 

 

В резолюция, приета днес, членовете на Европейския Парламент настояват руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за престъплението агресия срещу Украйна.

Източник : https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20230113IPR66653/voynata-v-ukrayna-evrodeputatite-nastoiavat-za-spetsialen-tribunal

 

 

Парламентът заявява, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война и подчертават значението на координираните международни действия за подвеждане под отговорност на отговорните лица съгласно международното право. Членовете на ЕП настояват ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

Според евродепутатите създаването на трибунал ще запълни вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд, тъй като понастоящем те не могат да разследват престъплението агресия, когато става въпрос за Украйна.

Политическото и военното ръководство в Русия и Беларус трябва да бъдат подведени под отговорност

Макар да отбелязват, че точните условия на работа и състав на специалния трибунал предстои да бъдат определени, членовете на ЕП подчертават, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Те също така подчертават, че подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал следва да започне незабавно и да се съсредоточи върху установяването на договорености в сътрудничество с Украйна. Украинските и международните органи трябва да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства, които да бъдат използвани в бъдеще.

Парламентът е твърдо убеден, че създаването на специален трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че президентът Путин и руското ръководство като цяло могат да бъдат осъдени за престъплението агресия, извършено в Украйна. Членовете на ЕП посочват, че вече не е възможно Руската федерация под ръководството на Путин да се върне към отношения на „обичайната практика“ със Запада.

 Текстът беше приет с 472 гласа "за", 19 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

 

Сайтът Клуб Z допълва :

https://clubz.bg/132055

Само 7 от общо 17 български представители подкрепиха резолюцията.

Това са петимата от Европейската народна партия (ЕНП) без Ева Майдел и Емил Радев, както и двама от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) без Илхан Кючюк.

Останалите 10 не са участвали в гласуването. Ева Майдел обикновено си тръгва предсрочно. Петър Витанов и Илхан Кючюк заявиха за Клуб Z, че също са напуснали пленарната сесия в Страсбург.

Кючюк и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) са сред вносителите на проекторезолюцията.