05 януари 2016

Богоявление 

 

 

 

 

 

 

 

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. 

И ето, глас от небесата, който казваше: 

Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

(Евангелие от Матей, 3:16-17) 

 

 

Тропар на Богоявление 

 

Митрополитски хор "Св. ап. Ерм" 

Во Иордане крещающуся Тебе, Господи, 
Троическое явися поклонение: 

Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, возлюбленнаго Тя Сина именуя и Дух, в виде голубине, извествоваше словесе утверждение.

 Явлейся Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе.


Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,
откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото.
Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.


Една история свързана с Богоявление през 1942г.
Борис Христов - най-великият от великите оперни артисти,  не се е готвил да прави оперна кариера. Той завършва право и дори изкарва своя стаж в съда. 
Пее в Академичния хор на Ангел Манолов, в хора на “Св. Александър Невски” и в хор “Гусла” на Асен Димитров. 
Участва като хорист в турнета в чужбина – в Будапеща с Академичния хор, и в Германия, Полша и Румъния (с. Винга – Банат) – с “Гусла”. 

На Богоявление през 1942 г. участва като хорист в Богослужението в присъствието на царя. Времето е много студено, затова хористите и духовниците, вкл. Екзарха, са поканени в Двореца да се стоплят, където им поднасят закуски. Хорът изпява и няколко светски песни, сред които и тази за хан Крум, където солист е Борис Христов.
Царят, който също се изкушава от музиката, обръща внимание на солиста и го пита кога ще могат да го чуят в операта. В отговор чува, че той не смята да прави оперна кариера, а стажува в Пазарджишкия съд, като юрист.

“Не мислите ли, Христов, че сте си сбъркали професията?”
казва царят и заявява, че ще му отпуснат стипендия, за да учи вокално изкуство в Италия – люлката на операта.

На 22 април 1942 г. писмото от Министерството на народното просвещение пристига. Определената стипендия е 4000 лв. месечно. С тези пари, с една гусла и писмо до Бениамино Джили от гусларите, Борис Христов се качва на влака и заминава за Италия. 


Отпътува на 18 май – на своя рожден ден. 
Символично съвпадение!

Така на Богоявление за света изгрява неговата звезда!


"Легенда за страшния ханъ Крумъ" - песента изпята от Борис Христов пред Цар Борис III, на приема в Двореца, на Богоявление - 19 януари 1942 г. (тогава чествано по стар стил) с която той впечатлява царя и получава държавна стипендия за обучение в Италия.
Обработка: Ангел Попконстантинов.
Изпълнява Пламен Бейков – ученик на Борис Христов
 
 
 

 
Изпълнение на същата песен от формация “Юлангело” в дома на Борис Христов (Музикален център “Борис Христов”, ул. Цар Самуил № 43 в София) на 18 май 2014г. - Денят на 100 годишнината от рождението на великия бас.
 
Солист : Пламен Бейков