07 май 2022

Делегация на парламентарна комисия в Зографския манастир за празника

 

 



На 5 и 6 май 2022г.  делегация на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите взе участие в тържественото честване на деня на Св. Вмчк Георги Победоносец, патрон на  Зографския манастир, на Света гора - Атон.

 


Делегацията под ръководтвото на Председателя на Комисията проф. Андрей Чорбанов и участващите народни представители - Иван Петков (БСП), Петър Миланов (ПП),Иван Клисурски (ИТН), Ангел Георгиев (Възраждане), с експертното сътрудничество на Лъчезар Тошев, проведоха редица срещи в манастира - с игумена Схиархимандрит Амвросий, с отговарящият за финансово-проектните дейности на манастрира епитроп йеромонах Гавриил и с редица монаси.


 

Делегацията участва в нощното бдение посветено на Св. Георги и на последвалата света литургия. 


 

По време на литургията почетоха проф. Чорбанов, като му предоставиха да вземе участие в богослужението като прочете на глас Символа на вярата. 

След литургията делегацията участва в литийното шествие с чудотворната икона на св. Георги-Аравийска.

 





 

 

 По време на празничния обяд, проф. Чорбанов беше почетен да седне на масата на игумена. До него бяха поканени да седнат и членове на делегацията.


По време на празничния обяд, проф. Чорбанов беше почетен да седне на масата на игумена. До него бяха поканени да седнат и членове на делегацията.

 

ГАЛЕРИЯ  

 

 






 


 

 


 

 


 Маса дарена на Зографския манастир от Охридско-Преспанския митрополит Григорий от Българската Екзархия през 1894г.





 

 

Pro Domo Sua: