06 февруари 2021

ЧЕСТВАМЕ СВЕТИ ПАТРИАРХ ФОТИЙ ВЕЛИКИ - ПОКРЪСТИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ



 
Икона на Св.Фотий Велики от Семинарията на о. Халки, създадена от него.
 
 
Честит имен ден на всички, в чиито имена се съдържа дума свързана със светлина.   
                                  

Св. Фотий е роден между 810 и 820 г. в Цариград. 

Родителите му принадлежали към първите цариградски семейства. 

Баща му Сергий е бил спатарий, брат на Св. Патриарх  Тарасий (784–806). 

Известно е, че Св.Фотий е получил високо образование. 

През 838 г. е включен в посолството до арабския халиф Мутасим (833–842). Назначен е за протасикрит, началник на императорската канцелария и  протаспатарий. 

Родителите му били благочестиви християни и ревностни застъпници на иконопочитанието. 

Заради това били преследвани при управлението на императорите иконоборци. 

Баща му бил лишен от длъжност и имущество, но това не му попречило да даде на сина си блестящо образование. 

Доброто му образование и изключителният му ум дали възможност на св. Фотий бързо да се издигне в служебната йерархия. Първоначално постъпил в императорската гвардия, а по-късно заемал редица длъжности в държавната канцелария.

През 858 г. настъпила коренна промяна в живота на Фотий. 

Патриарх Игнатий бил свален от патриаршеския трон и за негов приемник бил посочен Фотий. Бил интронизиран на празника Рождество Христово. 

Тази промяна е един от нередките случаи на намеса на императорската власт в делата на Църквата.

В първия период, когато Фотий е патриарх на Константинопол, той изпраща с покръстителска мисия братята Св.Св. Кирил и Методий в Моравия. 

Известно е, че той, заедно с императора, ръководи защитата на Константинопол от нападението на русите на 18 юни 860г.

 

 


 

Св.Фотий призовал Св. Богородица да защити Града, като потопил във водите на Златния рог една свята реликва – нейната риза, пазена във Влахернската църква.

 



Ризата на Богородица днес се намира в Грузия

 

 

В този момент станало чудо - вдигнали се вълни, които потопили руските плавателни съдове. Така загинали руските нашественици водени от Асколд и Дир.

Градът бил спасен!

 


 

 

Фотий е основна фигура и в приемането на християнството на княз Борис I по време на византийския император Михаил III.

През 864 г. кръщението на св. цар Борис-Михаил става при духовното участие на патриарх Фотий, който изпратил за това архиереи от Константинопол.

Светият патриарх участвал живо в започващия духовен живот на новопокръстения княз.

Св. Фотий пише през 866 година послание към св. цар Борис, в което излага същността на християнската вяра и основите на християнската нравственост, както и конкретни практически наставления 

(πρὸς τὸν Χαγᾶνο τῶν Βουλγάρων Βόριδα).

(Към Хагана на българите Бориса)

Началстващият трябва да е преизпълнен със съвършенства и благонравие...

И ти, ако само поискаш, можеш да принесеш на Бога прекрасна и най-въжделена жертва - да Му посветиш чист живот и прав ум.

Някои смятат, че достойнството на царуващия е да образува от малката държава голяма, а аз по-скоро бих казал - от лошата да създадеш прекрасна".

Това е възможно „не иначе, освен чрез прекрасен управник. Причинител на благополучието винаги считай Бога - най-бързия помощник".

 

В какво се състои работата на един княз

Едни добрини, пресветли и обични наш сине, малка и временна полза принасят на ония, на които те се правят. Но истински добрини са ония, които имат свойството да правят душата по-добра, като я очистват от заблуждения и страсти и я озаряват със сиянието и блясъка на добродетелите и на истината; защото те принасят на душата, която е нещо безсмъртно и богоподобно, големи и безсмъртни придобивки и неотемлимото и небесно богатство.

Вродено е у човеците съзнанието, че трябва искрено да обичат Бога и да му служат, а подобните си да обичат и любят като себе си. Но понеже волята не се съпътства от съзнанието, затова стана нужда всеобщото мнение да се предписва като повеление и закон. Но всичко това трябва да се пази с всички сили от всеки човек, управител и управляван, стар и млад, богат и беден. Защото природата на всички е еднаква, общи са и повеленията, та е необходимо всички да ги пазят прилежно.

Слухът и езикът да бъдат чисти от всяко сквернословие. Защото това, което човек слуша с удоволствие, той не се срамува и да го каже. А говори ли нещо, без да се срамува, това е голямо доказателство, че той няма да се засрами и да го извърши. Изобщо пази се да не ти се изплъзне езикът, защото много пъти като извърши грешка с някоя много къса дума, той причинява голяма вреда и излага самият живот на човека в опасност.

Дръж ушите си отворени за ония, които са онеправдани, а затворени за доносите и убедителните наглед доводи и на ония, които онеправдават.

Отвръщай се от злоречиви и клеветнически устни. Защото много пъти една само дума на клеветник е подлудявала деца срещу бащи, бащи срещу деца, разкъсвала е съпружески живот и повдигала роднини едни срещу други и – какво казвам – цели градове и домове е сривала.

Като оградиш така себе си с приятелство, бъди неумолим към ония, които пакостят на другите и на обществото, а много състрадателен към тия, които прегрешават към тебе.

Колкото човек превъзходства по власт, толкова е длъжен да бъде пръв и по добродетел. Който върши противното, прави три неща много лоши: себе си погубва, подбужда към зло ония, които го наблюдават, и кара да хулят Бога, че на такъв човек е дал толкова голяма власт. Затова всеки човек трябва да отбягва от злото, но най-много тия, които имат власт.

 (Превод на откъса : Варненски и Преславски Митрополит Симеон)

 

Фотий е бил високо образован интелектуалец, който преди да стане патриарх се занимава с книжовна и преподавателска дейност. Съставя енциклопедическото съчинение “Библиотека”, в което описва четените от него антични и апокрифни книги, много от които сега не съществуват.

 

Произведенията на Фотий са с разнообразна тематика екзегетически, догматични, паренетични и в областта на църковното право:

-       „Лексикон“ е сборник с пояснения на думи и изрази от античните гръцки автори, Септуагинта и Новия завет, подредени по азбучен ред;

-       „Морививлос“ или „Библиотека“ е сборник с описания на книгите, които притежава в своята библиотека и е прочел с бележки откъси 279;

-       „Амфилохия“ сборник, съставен по молба на един от учениците му Амфилохий от Кизик, под формата на около 300 въпроси и отговори с богословска тематика;

-       „Номоканон“ и Фотиеви отговори на десет въпроса по църковноправни проблеми;

-       „Епанагога“ – серия от въпроси и отговори по канонично право – Фотий се смята за автор на увода и част от произведението;

-       22 хомилии;

- догматични и полемични произведения: трактат срещу манихейската ерес (павликянството), трактат, посветен на Светия Дух;

-       химнографски произведения;

-       писма, сред които са две, отправени към княз Борис І.

Слово за Връбница и четверодневния Лазар са включени в превод на старобългарски в Супрасълския сборник.

Създател е на Сеиминарията на остров Халки в Мраморно море, където са се обучавали и много български духовници.

Учител е на Св. Кирил и Св. Методий. 

След завръщането си в Константинопол от заточение ок. 874 г. става възпитател на бъдещия византийски император Лъв VI Философ.

Не е изключено към кръга от негови близки ученици да е принадлежал и бъдещият български владетел Симеон Велики, който е учил в Магнаура - школата към Сената на Империята.

Св. Фотий прекарал последните си години в уединение и се преставил пред Господа на 6 февруари 891 година.


Той съчетавал в себе си всички възвишени дарби - голям ум, дълбок гений, жив дух, воля - ту гъвкава като злато, ту твърда като желязо. Неговата страст за четене била извънредна и по цели нощи прекарвал над книгите.

Изкусен оратор, изряден писател както в прозата, така и в поезията - в много неща сравняван с древните писатели, той знаел всички науки на своето време и на миналите векове, във всичко отличен, така че нямал равен на себе си...

Прибавете към тия качества и приятния му външен вид, сериозното държание, благото и сдържано поведение..."

Така рисува портрета на св. патриарх Фотий векове по-късно един от най-големите му неприятели, римокатоликът Ягер.

 
Цитатите са от статиите на : Велеслав МАЛЕВ
 
 и Божидар Маринов
 
 

Свързана тема на този блог:

 

НА 6 ФЕВРУАРИ ЧЕСТВАМЕ СВ. ПАТРИАРХ ФОТИЙ ВЕЛИКИ

http://toshev.blogspot.bg/2016/02/6.html

 

Свети Патриарх Фотий Велики

http://toshev.blogspot.com/2019/02/blog-post.html


03 февруари 2021

СПОМЕН ЗА СОФИЙСКИЯ МАГАЗИН "СВИЩОВ"

 

 

Георги Каназирски-Верин

 
София преди 50 години

https://chitanka.info/text/2899-sofija-predi-50-godini/3#textstart

София, 1947

 

...

Щастливи години!

По-нагоре от „Средна гора“ — там, гдето е днес театър „Роял“, имаше празно място, а в двора в една едноетажна къща беше деликатесния магазин „Свищов“ на Цуцумано. 

Не познавам друг магазин така богато подреден, както тоя на Цуцумано. 

Там се намираха всички французки вина, коняци и аперитиви, италиански вермути, руска и полска водка, грамадни пити швейцарско сирене, сардели, чер хайвер, анчуги, сальотки, лакерда, сьомга, карамели, швейцарски шоколади и какво не. 

Съседната до магазина стая, в която имаше един голям зелен папагал, беше винаги пълна с офицери, които идваха, привлечени от закуските и напитките, но донегде и от 120-килограмовата съпруга на Цуцумано. 

 


 

 

Г-жа и г-н Цуцумано, съдържатели на магазин „Свищов“

 

На мястото, където е бил този магазин е днешният "Театър на армията"


01 февруари 2021

ПАМЕТ ЗА 1 ФЕВРУАРИ 1945 г.

 
 

                                                                



 


 

Ден на признателност
и почит
към
 жертвите 
на
 комунистическия режим

 

 



РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 № 37

ОТ 

20 ЯНУАРИ 2011 Г.


за обявяване на 1 февруари за Ден на признателност и почит

към жертвите на комунистическия режим



На основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

РЕШИ:

Обявява 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.



Министър-председател: Бойко Борисов


Главен секретар на Министерския съвет: Росен Желязков

 

 

Линк към Държавен вестник :

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=B236B1C211ACBA2B42D15CC74C47E456?idMat=43524


 

Свързана тема :

Народният съд — параван за политическа чистка и терор

Лъчезар Тошев, В.Лечител, 5 март 2015г.

http://toshev.blogspot.com/2015/03/blog-post_4.html 

 

 

 

От сайта на Народното събрание :

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отдаде почит пред жертвите на комунистическия режим
01/02/2021
 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отдаде почит пред жертвите на комунистическия режим.  

На 1 февруари 2021 г. тя поднесе цветя пред паметната плоча на дисидента и политически затворник отец Благой Топузлиев в Кърджали.

 

Отец Благой Топузлиев

 

Цвета Караянчева отбеляза, че всеки трябва да се върне назад във времето и да преклони глава пред хората, които са били с прекършени съдби от тоталитарния режим, които са били с унищожено достойнство и бъдеще. Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава, подчерта тя. Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и призиви да бъде повторен неговият пример, допълни председателят на парламента.

Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести, затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че едно от големите предимства на демокрацията е именно правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии, така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет, призова председателят на Народното събрание. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни, добави Цвета Караянчева.

 

Днес в Рим : 

Евхаристийно (литургично) възпоменание на жертвите на комунистическият режим в България, ръководена от Кардинал Леонардо Сандри.

Базилика Сан Бартоломео



Celebrazione Eucaristica - Giornata a ricordo e tributo - 1 febbraio ore 9:30



Видео :

https://www.youtube.com/watch?v=p6qwMuKeXPg






От сайта на МВнР :

https://mfa.bg/embassies/vatican/news/28177?fbclid=IwAR2J9r3KK0t8RlbbRbn2Gr9F7deALLL-RNF8JKljuBT2GU_n0CHj88RCkgU



Тази сутрин, в 9:30 сутринта, в базиликата Сан Бартоломео ал Изола в Рим, в присъствието на двамата български посланици, във Ватикана и в Италия, на посланици от много европейски страни, Латинска Америка и Азия и с пряко излъчване в интернет бе отслужена литургия за деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, отбелязван официално в България на 1 февруари.

От времето на юбилейната 2000-а година базиликата Сан Бартоломео ал Изола, разположена от древни времена на единствения остров в центъра на Рим, в средата на р. Тибър, е превърната в светилище на новомъченици от ХХ и XXI век, от цял свят.

Българското посолство при Светия престол организира за случая предаване на мощи на българския католически епископ Евгений Босилков, пасионист, в светилището на новомъчениците, присъединявайки ги към присъстващите вече в светилището трима български мъченици, свещеномонасите успенци Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков. Четиримата католически клирици са осъдени на смърт и разстреляни в софийския затвор през 1952 година.

В проповедта си кардинал Сандри благодари на генералните настоятели на отците Успенци и на отците Пасионисти за дарените мощи на техните мъченици от България и добави: „от сега нататък, поклонниците и посетителите на този храм, ще могат да се запознаят с историята на българските мъченици и чрез тяхното застъпничество ще отправят молитви за обичната България, която помни своята история, достойнството на своя народ, изпитана в страданието на много свои синове и дъщери“.

След това кардиналът приветства възможността на този ден цивилните и религиозните представители заедно да могат отдават почит и добави: „на този остров, който разделя водите на Тибър, да молим благодат за България и за всички нас, да останем твърди върху скалата, която е Христос с Неговите свидетели/мъченици от историята, скала, която никакъв бързей или вълна да не е в състояние да поклати“ 

Кардинал Леонардо Сандри произнася словото си

 

В края на проповедта аржентинския кардинал отправи молитва „Пресвета Богородица, Св. Йоан XXIII папа римски и Блажените български мъченици да бдят над тази обична нация и всички нас.

 

 



СВЪРЗАНА ТЕМА :

ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ КАТОЛИЦИ

https://toshev.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html





 

31 януари 2021

Красимир Богданов защити българската позиция в спора с Република Северна Македония

 


 

В ПАСЕ депутатът Красимир Богданов защити българската позиция в спора с РС Македония

https://vmro.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F/



По време на онлайн заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа народният представител от ВМРО, Красимир Богданов защити българската позиция в спора с Република Северна Македония. Поводът беше обсъжданият Меморандум по постмониторинговия диалог с България и други европейски страни.

В позицията, относно спора с РСМ Богданов, който е зам.-ръководител на българската делегация в ПАСЕ и член на Групата на европейските консерваторите и демократичния алианс, се каза:

Господин президент,

Уважаеми колеги,

Бих искал да коментирам доклада на г-н Йенсен по отношение текста на точка 142 от Меморандума относно отношенията между България и Република Северна Македония.

Преди всичко бих искал да припомня, че България допринесе значително за признаването на тази нова държава в 1992 г.,

за признаването на нейната независимост, териториална цялост и граници, за преодоляване на гръцкото ембарго, за въоръжаването на нейната армия по време на кризата в Косово, за облекчаването на проблема с косовските бежанци чрез построяване на бежански лагер. България винаги е подкрепяла европейската перспектива на Република Северна Македония.

България не е блокирала приемането на преговорната рамка за Република Северна Македония. Просто я отложи, за да се осигури гаранция, че няма да възникнат бъдещи безсмислени спорове между държава кандидат и волята на държава член. Не искаме да внасяме двустранни спорове в ЕС.

Аз представлявам българската партия ВМРО, която е основана от българи от географския регион Македония през 1893 г.

Днес на семейно ниво повече от половината българи са роднини на около половината от гражданите на Република Северна Македония. Над 100 000 български граждани живеят в тази съседна държава, което е потвърдено

чрез документи, удостоверяващи техния български етнически произход.

Нека бъда кристално ясен. България не възразява срещу волята на гражданите на днешната Република Северна Македония да имат своя нация, отделна от българската. Ние обаче имаме общи предци и общи герои, които не са само такива за нашия съсед, но са и наши, български предци. Тези предци са се идентифицирали като българи и днес ние възразяваме да се променя тяхната самоличност след смъртта им. Затова и ги определяме като наши общи предци.

Поради това не смятаме за възможно да приемем претенции за създаване на българска територия на т.нар. македонско малцинство. То би било форма на социално инженерство от XX век.

Надявам се на Вашето справедливо и рационално разбиране.

Благодаря!