01 февруари 2021

ПАМЕТ ЗА 1 ФЕВРУАРИ 1945 г.

 
 

                                                                



 


 

Ден на признателност
и почит
към
 жертвите 
на
 комунистическия режим

 

 



РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 № 37

ОТ 

20 ЯНУАРИ 2011 Г.


за обявяване на 1 февруари за Ден на признателност и почит

към жертвите на комунистическия режим



На основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

РЕШИ:

Обявява 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.



Министър-председател: Бойко Борисов


Главен секретар на Министерския съвет: Росен Желязков

 

 

Линк към Държавен вестник :

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=B236B1C211ACBA2B42D15CC74C47E456?idMat=43524


 

Свързана тема :

Народният съд — параван за политическа чистка и терор

Лъчезар Тошев, В.Лечител, 5 март 2015г.

http://toshev.blogspot.com/2015/03/blog-post_4.html 

 

 

 

От сайта на Народното събрание :

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отдаде почит пред жертвите на комунистическия режим
01/02/2021
 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отдаде почит пред жертвите на комунистическия режим.  

На 1 февруари 2021 г. тя поднесе цветя пред паметната плоча на дисидента и политически затворник отец Благой Топузлиев в Кърджали.

 

Отец Благой Топузлиев

 

Цвета Караянчева отбеляза, че всеки трябва да се върне назад във времето и да преклони глава пред хората, които са били с прекършени съдби от тоталитарния режим, които са били с унищожено достойнство и бъдеще. Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава, подчерта тя. Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и призиви да бъде повторен неговият пример, допълни председателят на парламента.

Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести, затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че едно от големите предимства на демокрацията е именно правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии, така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет, призова председателят на Народното събрание. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни, добави Цвета Караянчева.

 

Днес в Рим : 

Евхаристийно (литургично) възпоменание на жертвите на комунистическият режим в България, ръководена от Кардинал Леонардо Сандри.

Базилика Сан Бартоломео



Celebrazione Eucaristica - Giornata a ricordo e tributo - 1 febbraio ore 9:30



Видео :

https://www.youtube.com/watch?v=p6qwMuKeXPg






От сайта на МВнР :

https://mfa.bg/embassies/vatican/news/28177?fbclid=IwAR2J9r3KK0t8RlbbRbn2Gr9F7deALLL-RNF8JKljuBT2GU_n0CHj88RCkgU



Тази сутрин, в 9:30 сутринта, в базиликата Сан Бартоломео ал Изола в Рим, в присъствието на двамата български посланици, във Ватикана и в Италия, на посланици от много европейски страни, Латинска Америка и Азия и с пряко излъчване в интернет бе отслужена литургия за деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, отбелязван официално в България на 1 февруари.

От времето на юбилейната 2000-а година базиликата Сан Бартоломео ал Изола, разположена от древни времена на единствения остров в центъра на Рим, в средата на р. Тибър, е превърната в светилище на новомъченици от ХХ и XXI век, от цял свят.

Българското посолство при Светия престол организира за случая предаване на мощи на българския католически епископ Евгений Босилков, пасионист, в светилището на новомъчениците, присъединявайки ги към присъстващите вече в светилището трима български мъченици, свещеномонасите успенци Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков. Четиримата католически клирици са осъдени на смърт и разстреляни в софийския затвор през 1952 година.

В проповедта си кардинал Сандри благодари на генералните настоятели на отците Успенци и на отците Пасионисти за дарените мощи на техните мъченици от България и добави: „от сега нататък, поклонниците и посетителите на този храм, ще могат да се запознаят с историята на българските мъченици и чрез тяхното застъпничество ще отправят молитви за обичната България, която помни своята история, достойнството на своя народ, изпитана в страданието на много свои синове и дъщери“.

След това кардиналът приветства възможността на този ден цивилните и религиозните представители заедно да могат отдават почит и добави: „на този остров, който разделя водите на Тибър, да молим благодат за България и за всички нас, да останем твърди върху скалата, която е Христос с Неговите свидетели/мъченици от историята, скала, която никакъв бързей или вълна да не е в състояние да поклати“ 

Кардинал Леонардо Сандри произнася словото си

 

В края на проповедта аржентинския кардинал отправи молитва „Пресвета Богородица, Св. Йоан XXIII папа римски и Блажените български мъченици да бдят над тази обична нация и всички нас.

 

 



СВЪРЗАНА ТЕМА :

ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ КАТОЛИЦИ

https://toshev.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html