18 януари 2018

ДОГОВОРЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ Е РАТИФИЦИРАН


 
 
 
НА 18 ЯНУАРИ 2018г. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЕДИНОДУШНО, СЪС 186 ГЛАСА -"ЗА", РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО С РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ПОДПИСАН НА 1 АВГУСТ 2017г. В СКОПИЕ!
Председателят на КВнП Джема Грозданова представя законопроекта за ратификацията на договора.
 
 
 
 
ПО-РАНО ТАЗИ СЕДМИЦА - НА 15 ЯНУАРИ 2018г., СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ СЪС 61 ГЛАСА "ЗА", БЕЗ "ПРОТИВ" И С 1 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".
 
 
С ТЕЗИ ДВЕ РАТИФИКАЦИИ ДОГОВОРЪТ  СТАНА ФАКТ!
 
 
 
 
 
 
 
ВНЕСЕНИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
АКТЪТ С КОЙТО НА 15 ЯНУАРИ 1992Г. БЪЛГАРИЯ ПРИЗНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ:ОТ СТЕНОГРАМАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕМИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ФИЛИП ДИМИТРОВ: 

Госпожо председател, дами и господа народни представители!... 
След като се запозна с всички налични данни, обсъди информацията, постъпваща по различни дипломатически канали, включително информацията на външния министър Стоян Ганев, който в момента лети към България (весело оживление в опозицията), българското правителство в свое заседание...  

РЕШИ:  Признава републиките в бивша Югославия – Словения, Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина... 
 
Ние извършваме този акт, зачитайки и уважавайки становището на всички останали държави, и сме убедени, че той ще бъде разбран именно като израз на желанието на България за мир и стабилност на Балканите...  
 
(Депутатите от СДС и ДПС стават прави и бурно аплодират. Аплодисментите завършват с викове: „Ууу!“ и реплики към опозицията)“.
 
 


 
 
 

16 януари 2018

РЕЧТА НА ДОНАЛД ТУСК В СОФИЯДОНАЛД ТУСК - КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ И ПОЛЯК -

ПРИ ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, 10 ЯНУАРИ 2018г.,
НАРОДНИЯ ТЕАТЪР, СОФИЯ

 

„Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти.“

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. „При всеки поглед нови, по-нови красоти“ – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк.
Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром.
Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони.
Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.
Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион.
А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион.
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години.
Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа.
С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите.

Видео на цялата реч: