27 октомври 2023

Какъв град щеше да бъде Свищов днес, ако не беше унищожен през 1810 г.

 

 


 

Лъчезар Тошев във ВИДИМО И НЕВИДИМО / ОСВОБОЖДЕНИЕ с Цветан Томчев

 



 Акценти в предаването:

·        Как и защо Свищов бе изгорен до основи от Русия през 1810 г.

·        За ограбването на свищовските складове през 1812 г.

·        Как с божия помощ свищовлии се спасиха и възстановиха града си

·        Чужди военни и летописци и мемоара на отец Неофит Бозвели за последиците от унищожението и разселението на свищовлии

 

 

 

 https://www.youtube.com/watch?v=V4Q-HKKokVc


В днешното издание на "Видимо и невидимо: Освобождение" Цветан Томчев ни среща с Лъчезар Тошев. Той е роден в гр. Свищов. Бил е депутат в шест мандата на Народното събрание от ПГ на СДС, представител и ръководител на делегацията на България в ПАСЕ (Парламентарна асамблея на Съвета на Европа) в годините от 1992 до 2013 г. 

Той съдейства за получаване на копие на Реймското Евангелие - свещената средновековна книга, изписана на старобългарска кирилица и глаголица, над която повече от 2 века френските крале са полагали клетва. Лъчезар Тошев споделя, че сред свищовлии изгарянето на града от руската армия по време на една от руско-турските войни е известно под названието „изгорялството“. „Тогава градът трябва да е бил с около 20 хил. жители - доста голям град за времето си, един търговски център с много голяма търговска дейност. Особено след битката при Виена (1683 г.), в Свищов се концентрира голямата търговия на българите и той става едно от най-търговските места на Дунава.“
На 14 септември 1810 г., точно на Кръстовден, Свищов преживява най-тежкия момент от своята 2000 годишна история. По нареждане на ген. Николай Каменский градът е изпепелен напълно, цитаделата е срината до основи, а населението – депортирано от другата страна на Дунав, след което лодките са потопени за да не могат хората да се върнат.

„През зимата пада голям сняг, затрупва лозята, които не са обрани, Дунав замръзва и по леда първите свищовлии се връщат обратно да видят своите изгорели къщи. И тогава на 30 декември става едно чудо - изведнъж става 20°, вдига се температурата, снега се стопява и те виждат че лозята не са обрани. Обират гроздето, продават го. Станало е много сладко заради снега - снежно грозде - продават го и с първите пари, които вземат от продажбата на грозде започват да възстановяват града. И успяват да го възстановят в голяма степен много бързо.“, разказва Л. Тошев.

Ген. Кутузов, известен в историята с битките с Наполеон, разрешава да се възстанови митницата и складовете в Свищов „… и започват да се пълнят складовете с коприна, кафе, муселин, всякакви луксозни стоки от Средиземноморието, отвсякъде за милиони, големи складове. Тогава, на 14 април 1812 година, ген. Кутузов нарежда на ген. Михаил Булатов с отряд да дойде в Свищов и да ограби складовете. И се случва това, че някои руски офицери стават милионери.“ Тези събития са описани от много чужди и български автори – френски и руски генерали, например ген. Ланжерон. За тях пишат също Неофит Бозвели и учителя Васил Манчов.

 Една голяма част от населението на Свищов се връщат в града след първото и второто (по време на руско-турската война 1828–1829 г.) „изгорялство“ и помагат за възстановяването на града.

Повече за наследниците на Михалаки и Тодорица Кондеви – ген. Константин Коанда и Янко Коанда, за това на кого е наименувано международното летище в Букурещ, за българското потекло на великия френски поет Пиер дьо Ронсар и други интересни и по-малко известни факти ще разберете от видеото.