17 февруари 2015

В навечерието на преврата срещу Горбачов, ЦК на КПСС обещава помощ на БСП... Архивна статия от в. Демокрация, 9 октомври 1991г.В навечерието на преврата срещу Горбачов, ЦК на КПСС обещава помощ на БСП...

Силвия Стефанова
При провеждането на предизборната си кампания БСП изпитва големи трудности. В тази връзка за българските социалисти е крайно важна помощта от страна на КПСС...

 9 октомври 1991
В. „Демокрация”

В навечерието на преврата, ЦК на КПСС* обещава помощ на БСП

Силвия Стефанова

При провеждането на предизборната си кампания БСП изпитва големи трудности, в това число и от материално-финансов характер. В тази връзка за българските социалисти е крайно важна помощта от страна на КПСС, която би могла да се изрази в различни форми – визити в България на ръководни дейци на ЦК на КПСС; изпращане в България на лектори по проблемите на пантюркизма и панислямизма; осветляване в съветските СМИ на предизборната борба на БСП; изготвяне в съветските предприятия на агитационно-пропагандни материали за нуждите на БСП и пр.,...и пр.”

Върху този интересен документ, който вчера бе огласен на пресконференция от началника на президентската канцелария Ивайло Трифонов, стои резолюцията на зам.-генералния секретар на ЦК на КПСС Владимир Ивашко и датата 16 август 1991 година.

Това е отговор на официалната молба на ръководството на БСП към ЦК на КПСС за съдействие при провеждането на предизборната кампания на социалистите. Резолюцията (на Ивашко - б.а.) гласи:

Незабавно да се подготви план за конкретни действия.”

От документа се вижда, че братската взаимопомощ е била договаряна неколкократно – през юни т.г. от Андрей Луканов и завеждащия финансовия отдел на ВС на БСП по време на посещението им в Москва и от 6 до 9 август, когато дейци на КПСС са обсъждали заедно с Александър Лилов „назначените” за 29 септември избори.

Въпреки че канцеларията на президента може да бъде обвинена в пряка намеса в избирателната кампания, съобщаваме за този документ, защото българската общественост трябва да знае кого е молило за помощ ръководството на БСП, каза пред журналисти Ивайло Трифонов.

Според него не президентската канцелария ще преценява дали това искане е в духа на Избирателния закон и на Закона за изборите. И не той ще съди дали резолюцията на г-н Ивашко не представлява намеса във вътрешните работи на България. Освен че обръща специално внимание на решението на зам.-генералния секретар на ЦК на КПСС, канцеларията на президента намира известна връзка между неколкодневното мълчание на БСП по време на опита за преврат ( срещу Михаил Горбачов в СССР – б.а.) и обещаната в навечерието му подкрепа за социалистите.

Наш дълг е да запознаем обществеността с документа, който ще бъде предоставен още днес на всички политически партии, подчерта г-н Трифонов. След това той се запита как ли би протекла избирателната кампания, ако опитът за преврат в СССР беше успял. 

В хода на пресконференцията се изясни, че заплахите за гражданския мир и демократичните процеси в България при един подобен вариант са съображенията, довели до решението да се предостави на средствата за масово осведомяване текстът на документа. Всякакви инсинуации, че се оказва влияние на хода на предизборната кампания са неоснователни, заяви Ивайло Трифонов. 

Документът е бил получен в последните два дни, а реакциите на политическите сили са работа на техните ръководства.
След като д-р Желю Желев се е обърнал с молба към президента Елцин, се очакват още материали, които да хвърлят допълнителна светлина върху случая.

*Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз


ЕКЛЕСИАСТ, 1 : 9

"Каквото е било, пак и ще бъде и каквото се е правило, пак ще се прави - НЯМА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО."

Депутат от БСП: Честита победа в Третата кримска война!

 

 

 

  

  "Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите", заяви Николай Малинов


Източник : 
Сайт "Вести", 19 март 2014г.

Певецът Йосиф Кобзон попадна в списъка със санкции на ЕС

Източник : http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1396771

Общо 19 души и организации, свързани с руската Дума, отбраната и армията, лидери на самообявилите се републики Донецк и Луганск няма да могат да посещават страните-членки на Европейския съюз, като някои от санкциите включват и запориране на сметки.

В „черния списък" на Европейския съюз са заместник-министрите на отбраната - Анатоли Антонов и Аркадий Бахин, заместник-началникът на генералния щаб Андрей Карпатолов, и заместник-председателя на парламента Валерий Ришкин.

Министри от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Организациите в забранителния списък са движение "Новорусия", военните подразделения на проруските сепаратисти: Казашката национална гвардия, "Сомали", "Спарта", "Заря", "Оплот", "Калмиус", "Смерт", "Призрак".

Сред лицата със забрана да пътуват в Европа е и дългогодишният депутат на Руската дума, певецът Йосиф Кобзон.

Пред руската медиа Lifenews, Кобзон заяви, че за него е чест да влезе този списък:
„Много съм доволен, че се оказах в този списък. Това не е черен списък, а присъствието в него ми носи гордост".

Кобзон определи като сателити и марионетки на американските негодници, всички държави, които са подкрепили санкциите и разширяването на списъка.

През май миналата година Йосиф Кобзон пя в България на предизборната сцена на партия „Атака".
Кобзон и Путин

Кобзон и Сидеров
Кобзон и Сидеров