05 януари 2019

Празнуваме Богоявление!

Тропар на Богоявление

 

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,
откри се поклонението на Св. Троица; 


защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син;
и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. 


Христе, Боже, 

Който се яви и просвети света, слава на Тебе”. 

Икона на Богоявление от 12 век.Манастир Св.Екатерина, на Синайския полуостров в Египет. Този манастир е имал метох в Свищов, изгорен при опожаряването на града от руската армия на Кръстовден 14/27 септември 1810г.Во Иордане крещающуся Тебе, Господи,

Тройческое явися поклонение:
Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, возлюбленнаго Тя Сина именуя:
и Дух, в виде голубине, извествоваше словесе утверждение:
явлейся Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе. 


Днес е исторически ден за Православието!

Украинският народ излезе от схизмата.

Томосът за автокефалия на Украинската Православна Църква е подписан днес 5 януари 2019г. от Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол-Нов Рим и Вселенски Патриарх Господин Господин Вартоломей I.

Документът ще бъде връчен утре - 6 януари 2019 година - Богоявление, на тържествена церемония в Цариград.

Дотогава той ще се пази от българина Архимандрит Харалампий.


Архимандрит Харалампий е този, който внася тържествено Томоса в църквата Св.Георги в Цариград.


Той е родом от Смолян. Майка му е украинка, а баща му българин. Служил е в Кипърската правослана църква. След това във Видинската епархия, където срещу него са повдигнати обвинения и наложени наказания.  Впоследствие е възстановен.

Той участва във Всеправославния сбор на о. Крит, а в момента е клирик на Вселенската патриаршия в епархията в Бурса (Пруса).


Радостен ден за всеки православен християнин!Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей при подписването на Томоса :
 
"Днес се слага край на 333 годишната московска църковна анексия над Украйна".
6 януари 2019г. Богоявление

Връчването на Томоса


Негово Всесветейшество върчва Томоса на Негово Високопреосвещенство украинският  Митрополит Епифаний.  (Епифания означава Богоявление, т.е. за Вселенската патриаршия Богоявление е и негов тезоименен ден.)

След връчването на Томоса Вселенският патриарх връчва и съд със Свето миро, което е знак за общението на автокефалната църква с нейната Църква- майка - Вселенската Патриаршия в Константинопол.

При вдигането на схизмата над Българската Екзархия през 1945г.Вселенският Патриарх Вениамин връчва както Томос, така и съд с 10 литра Свето Миро на делегацията на българския Свети Синод.

Да се веселим и да се радваме, защото този наш брат мъртъв беше и оживя, изгубен беше и се намери!
(по Лука 15:32)

Пълен текст на Томоса:
Най-горе текстът в плетеницата гласи : 


Вартоломей, по Божия милост Архиепископ на Константинопол-Новия Рим и Вселенски Патриарх 

 „Вие обаче пристъпихте към планина Сион… и църквата на първородните“ (Евр. 12:22-23), казва на всички верни блаженият апостол на народите Павел, като правилно оприличава Църквата с планина заради утвърдеността постоянството, твърдостта и непоклатимостта й. 

Макар да е едно паство и едно Христово тяло, и да е и да се нарича Божия Църква, имаща навсякъде една и съща православна вероизповед, общение в Светия Дух, в тайнствата и непоклатимост на апостолското наследие и каноничния ред, все пак тя още от апостолските времена се състои от поместни и намиращи из страните църкви, вътрешно самоуправлявани от собствени пастири, учители и служители на Христовото Евангелие, т. е. от епископи по всички тези земи, на основание не само историческото в света значение на градовете и страните, но и поради специфичните за всяка от тях пастирски нужди.
 
Благочестивата и богохранима страна Украйна по промисъл свише укрепнала, въздигнала се и възвърнала си пълна политическа независимост, чийто светски и църковни власти в продължение на тридесет години съвсем справедливо искат нейното църковно самоуправление, което е свързано и с древните желания на нейния народ, оформил се при светейшия Апостолски престол на Константинопол. Последният по дълговременна канонична традиция е задължен да промисля за намиращите се в нужди свети православни църкви, най-вече открай време свързаните с него посредством канонични връзки, каквато именно е Митрополията на Киев. 

Ето затова наша смиреност заедно с нашите свещени и честнейши митрополити – възлюбени в Светия Дух наши братя и съслужители – с дължимата загриженост за православния свят на Великата Христова църква относно лечението на временно възбудени схизми и разделения у поместните църкви, единогласно определяме и провъзгласяваме, че в политически признатите граници на окончателно самоопределилата се държава Украйна цялата намираща се Православна църква заедно със свещените митрополии, архиепископи, епископи, манастири, енории и всички църковни установления в тях – действаща под [промисъла на] Строителя на едната, света, съборна и апостолска Църква, Богочовека Господ и наш Спасител Иисус Христос – да бъде оттук нататък канонично автокефална, независима и самоуправляваща се; имаща Прот (Пръв) в църковните дела и признаваща свой Предстоятел, който носи титула „Блаженнейши митрополит на Киев и на цяла Украйна“, като не допуска никакво прибавяне или отнемане от неговия титул без позволението на Константинополската църква.

 Той ще е председател на Свещения Синод, събиращ се през годината и състоящ се от архиереи, поканени по реда на старшинството им, от числото на архиерействащите в географските граници на Украйна. Защото по този начин ще се управляват църковните дела в тази страна, според както божествените и свещени канони провъзгласяват – свободно в Светия Дух и без препятствия, далеч от всяка външна намеса.

Освен това, установената чрез този подписан патриаршески и синоден томос в границите на територията на Украйна признаваме за автокефална църква и я провъзгласяваме за наша духовна дъщеря и препоръчваме на всички православни църкви в икумената да я признават за сестринска и да поменават името ѝ като „Светейша църква на Украйна“, имаща своето седалище в историческия град Киев; тя няма да има право да назначава епископи или да установява светилища извън границите си за съществуващите там [енории], водещи се съгласно реда под юрисдикцията на Вселенския престол, имащ канонична компетенция за диаспората; тази църква се ограничава в юрисдикцията си до границите на украинската държава. 

И естествено ѝ предоставяме привилегиите и всичките юрисдикционни права, които обладава едно автокефално църковно ръководство, така че занапред митрополитът на Киев и свещенодействащият на цяла Украйна да поменава „целия епископат на православните“, а сбраните около него светейши архиереи – да поменават неговото име като Прот (Пръв) и Предстоятел на Светейшата църква в Украйна. Що се отнася до вътрешното църковно управление, то се поверява, изисква и определя изцяло от него и Светия Синод според учението на Евангелието, Свещеното Предание и чтимите канонични разпореждания на Светата Православна наша църква, както и според поощрението на Правило 6 на Първия вселенски събор в Никея, определящ, че „ако в общото гласуване, бидейки справедливо, и съгласно с църковния канон, двама или трима поради своето упорство се намират в спор, да надделее гласът на мнозинството“, като при това се запази правото на всички архиереи и останалите клирици за апелация пред Вселенския патриарх, обладаващ каноничната отговорност да взима неотменими решения по казуси на епископи и други клирици от останалите поместни църкви, в съгласие с правила 9 и 17 на Четвъртия вселенски събор в Халкидон.

Към горното прибавяме, че автокефалната църква в Украйна припознава като своя глава светейшия апостолски патриаршески Вселенски престол, както и останалите патриаршии и предстоятели, но с другите канонични задължения и отговорности първенстващата ѝ мисия е да пази неопетнена нашата православна вяра, да пази непоклатимо каноничното единство и общението с Вселенската патриаршия и с останалите православни църкви. Освен това, митрополитът на Киев и цяла Украйна, както и архиереите на Светейшата църква на Украйна, се избират от сега нататък според предвиденото от божествените и свещени канони и съгласно разпоредбите на нейния устав, като последните задължително да се намират в съгласие във всичко с разпоредбите на настоящия патриаршески и синоден томос. Всички нейни архиереи са длъжни боголюбиво да се грижат за Божия народ, като в страх Божи проповядват мира и съгласието в своята страна и църква.

Но за да остане у всички неумалена връзката на духовното единство и свързаността на светите Божии църкви и защото сме научени „да пазим единството на духа чрез връзката на мира“ (Еф. 4:3), блаженнейшият митрополит на Киев и на цяла Украйна, който и да е във времето, е длъжен според предаденото от древност от св. отци да поменава Вселенския патриарх, блаженнейшите патриарси и останалите предстоятели на поместни православни автокефални църкви по реда на диптисите, според каноничния ред, като самият той в свещените диптиси и в църковните събрания заеме мястото подир предстоятеля на Църквата в Чехия и Словакия.

Също така Православната църква в Украйна чрез своя Прот (Пръв) или каноничния пазител на Киевския престол, се задължава да участва при важни, канонични, догматични и други въпроси в организираните в бъдеще междуправославни съвещания съгласно важащия от начало при отците свещен обичай. Протът е длъжен, след като бъде въдворен, да изпрати нужните мирни писма за статута си до Вселенския патриарх и към останалите предстоятели; същото е дължимо и към него от останалите, като начева мирните си посещения от първенстващата църква на Константинопол според обичая, получавайки и св. миро от нея за доказателство за духовно единство с нея. Що се отнася до по-сериозни случаи от църковен, догматически и канонически характер, блаженнейшият митрополит на Киев и цяла Украйна, от името на Светия Синод на своята Църква трябва да се обърне към нашата светейша Патриаршия и Вселенски престол, като изисква неговото авторитетно мнение и сигурно разбиране, като при това положение остават непроменени правата на Вселенския престол върху украинската екзархия и свещените ставропигии в Украйна.

При всичко това и при тези обстоятелства, нашата Света Христова велика църква благославя и провъзгласява Православната църква в Украйна за автокефална и извиква божествените дарове от неизчерпаемите съкровища на Светия Дух върху чтимата йерархия из украинската земя, нейния новопросиял клир и благочестив народ, като се моли щото Първият и Велик Архиерей – Иисус Христос, по застъпничеството на пречистата и пресвета наша господарка Богородица и Приснодева Мария, на светия, славен и равноапостолен княз Владимир и светата славна царица Олга, на светите и богоносни наши отци, аскети и монаси от Киевската лавра и останалите монастири, да укрепява вечно в тялото на едната, света, съборна и апостолска Църква, причислената автокефална Църква на Украйна и да ѝ предоставя постоянство, единство, мир и уголемяване за Негова слава, на Отца и на Светия Дух.

След като това беше решено, отсъдено и ви беше провъзгласено в радост от достойния център на Православието, беше синодално утвърдено за дълготрайно съхранение се издава този патриаршески и синоден томос, положен и подписан в кондиката на нашата Велика Христова църква на Константинопол и беше връчен на равно и еднакво на Блаженейшия предстоятел на Светейшата църква на Украйна и на негово Превъзходителство президента на страната г-н Петро Порошенко за постоянен знак и постоянно представяне.

В лето 2019-о, месец януари, ден 6-ти,
12-ти индикт

† Вартоломей, Константинополски патриарх, се произнася

† Вриулски Пантелеймон
† Италийски и Мелитски Генадий
† Германски Августин
† Трануполски Герман
† Ню-Джърсейски Евангел
† Родоски Кирил
† Ретимноски и Авлопотамски Евгений
† Корейски Амвросий
† Сингапурски Константин
† Австрийски Арсений
† Симски Хрисостом
† Чикагски Натанаил

                                                     Превод на български : dveri.bg

На руски език :

"Вы приступили к горе Сиону... и к Церкви первенцев" (Евр. 12:22-23), блаженный среди народов Апостол Павел говорит всем верующим; и действительно, Церковь является горой, поэтому прочной и устойчивой, незыблемой и непоколебимой. 

Хотя одним стадом и одним телом Христовым есть и называется Церковью Божьей, которая повсюду имеет исповедание православной веры, общность в таинствах в Духе Святом и незыблемость апостольского преемства и канонического порядка, но еще от апостольских времен состоит из Церквей, расположенных на землях и странах, внутренне самоуправляемых собственными пастырями и учителями и служителями Евангелия Христова, то есть каждого места епископами, по причинам не только исторического значения городов и стран в мире, но и вследствие особых пастырских необходимостей в них. 
 
Итак, поскольку благочестивая и Богомбереженная земля Украины укреплена и возвеличена высшим промыслом и получила свою полную политическую независимость, государственные и церковные руководители которой уже почти тридцать лет горячо просят ее церковного самоуправления и бок о бок с народом и созвучно с его давними просьбами своего времени обращенными к святейшего Апостольского Константинопольского Престола, который по многовековым каноническим преданием обязан беспокоиться про Святые православные Церкви, которые имеют в этом потребность, а больше всего о тех, которые всегда с ним связаны каноническими узами, как историческая Митрополия Киевская, — то наша Покорность с Преосвященными при нас Митрополитами и всечестными, любимыми в Святом Духе братьями и сослужителями, по долгу заботы Великой Христовой Церкви за Православный мир, для исцеления постоянно угрожающих расколов и разделов в поместных Церквях, единомышленно определяем и провозглашаем, чтобы вся Православная Церковь, что находится в пределах политически сформированного и полностью независимого государства Украины вместе со Священными Митрополиями, Архиепископиями, Епископиями, монастырями, приходами и всеми в них церковными учреждениями, которая находится под покровом Основателя Единой, Святой, Соборной и Апостольской Церкви Богочеловека Господа и Спасителя нашего Иисуса Христа, существовала отныне канонически автокефальной, независимой и самоуправляемой, имея Первого в церковных делах и признавая каждого ее канонического Предстоятеля, который носит титул "Блаженнейший Митрополит Киевский и Всей Украины", — не допускается какого-либо дополнения или вычитания от его титула без разрешения Константинопольской Церкви, — который является председателем Святейшего Синода, который ежегодно созывается из Архиереев, приглашенных поочередно по их старшинству, из числа тех, что имеют епархии в географических границах Украины. 

Таким образом будут управляться дела Церкви в этой стране, как провозглашают божественные и святые Каноны, свободно и в Духе Святом, и беспрепятственно, без какого-либо другого внешнего воздействия. 

К тому же, этим подписанным Патриаршим и Синодальным Томосом мы признаем и провозглашаем установленную в пределах территории Украины Автокефальную Церковь нашей духовной дочерью и призываем все мировые Православные Церкви признавать ее как сестру и упоминать под именем "Святейшая Церковь Украины", как такую, что имеет своей кафедрой исторический город Киев, не может ставить епископов или учреждать приходы за пределами государства; уже существующие отныне подчиняются, согласно порядку, Вселенскому Престолу, который имеет канонические полномочия в Диаспоре, потому что юрисдикция этой Церкви ограничивается территорией Украинского Государства. 

И мы предоставляем ей привилегии и все суверенные права, принадлежащие автокефальной церковной Власти, так что отныне Митрополит Киевский и Всея Украины, совершая богослужения, поминает "Всех Епископов Православных", а сонм святых Архиереев при нем поминает его имя как Первого и Предстоятеля Святой Церкви Украины. 

То, что касается внутреннего церковного управления, рассматривается, судится и определяется исключительно им и Священным Синодом, следуя евангельскому и другому учению, согласно со Священным Преданием и уважаемыми каноническими постановлениями нашей Святой Православной Церкви, и наставлениями 6-го канона І Никейского Вселенского Собора, который определяет, что "если же при общем голосовании всех, которое будет справедливым и согласно церковному канону, двое или трое из-за собственной склонности к спорам будут возражать, то пусть имеет силу решение большинства", к тому же сохраняется право всех архиереев и прочего духовенства на апелляционное обращение к Вселенскому Патриарху, который имеет каноническую ответственность принимать безапелляционные судебные решения для епископов и другого духовенства поместных Церквей, в связи с 9-м и 16-м священными канонами IV Халкидонского Вселенского Собора. 


Проясняем к выше сказанному, что Автокефальная Церковь Украины признает главой Святейший Апостольский и Патриарший Вселенский Престол, как и другие Патриархи и Предстоятели, и имеет вместе с другими каноническими обязанностями и ответственности, прежде всего для сохранения нашей Православной Веры невредимой и канонического единства и общения с Вселенским Патриархатом и другими поместными Православными Церквами. 

И до этого, Митрополит Киевский и Всея Украины, как и Архиереи Святой Церкви Украины, избираются отныне согласно надлежащих положений божественных и священных Канонов и в соответствии с соответствующими положениями ее Устава, которые имеют во всем обязательно соответствовать положениям этого Патриаршего и Синодального Томоса. Все архиереи обязаны заботиться, чтобы боголюбно пасти народ Божий, ведя в страхе Божьем мир и согласие в стране и в своей Церкви. 

Но чтобы во всем находился не преуменьшаная связь духовного единства и общения святых Божиих Церквей, потому что мы научились "сохранять единство духа в союзе мира" (Еф. 4:3), то каждый Блаженнейший Митрополит Киевский и Всея Украины должен поминать по древним Преданиям святых Отцов наших Вселенского Патриарха, Блаженнейших Патриархов и других Предстоятелей поместных Православных Церквей, в ряду Диптихов, согласно каноническому порядку, получив свое место после Предстоятеля Церкви Чехии и Словакии в священных Диптихах и на церковных собраниях. 


Таким образом, Православная Церковь Украины, через своего Первого канонического местоблюстителя Киевского Престола, обязана участвовать в отношении важных канонических, догматических и других вопросах в межправославных совещаниях, которые собираются время от времени, по священному обычаю, давно устоявшимся Отцами. 

Первый же, настановлений, обязан обязательно посылать необходимые надлежащие Мирные Грамоты к Вселенскому Патриарху и в других Предстоятелей, и сам имеет право от них получать, начиная свои мирные поездки от Первопрестольной Церкви Константинополя за обычаями, получая от нее и Святое Миро, для проявления духовного единства с ней.

 Для решения значительных вопросов церковного, догматического и канонического характера следует Блаженнейшему митрополиту Киевскому и всея Украины, от имени Священного Синода своей Церкви обращаться к нашего Святейшего и Вселенского Патриаршего Престола, стремясь от него авторитетного мнения и твердого взаимопонимания, причем права Вселенского Престола на Экзархат в Украине и священные ставропигии хранятся неприменшеними.
Так вот, на всех этих условиях, наша Святая Христова Большая Церковь благословляет и провозглашает Православную Церковь Украины Автокефальной и щедро призывает на Иерархию на Украинской земле, непорочный клир и благочестивый народ ее, из неисчерпаемого сокровища Святого Духа, божественные дары, молясь, чтобы Первый и Великий Архиерей Иисус Христос, заступничеством всенепорочной и всеблагословенной Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии, святого славного и равноапостольного князя Владимира и святой славной княгини Ольги, преподобных и богоносных Отцов наших, подвижников и монахов Киево-Печерской Лавры и других монастырей, укрепил навсегда ее в теле Единой, Святой, Соборной и Апостольской Церкви таким образом зачисленную Автокефальную Церковь Украины и подал ей благостояння, единство, мир и рост, на славу Его, и Отца, и Святого Духа.

Таким образом, такое решенное и разсужденное и в радости возвещенное вам от уважаемого Центра Православия было соборно утверждено, для постоянного сохранения выдается этот Патриарший и Синодальный Томос, написанный и подписанный в Кодексе нашей Великой Константинопольской Церкви Христовой, врученный в точном и идентичной копии Блаженнейшему Предстоятелю Святейшей Церкви, митрополиту Епифанию и Его превосходительству Президенту Украины господину Петру Порошенко, для вечного доказательства и постоянного представления. 

Года две тысячи девятнадцатого, месяца января, 6 числа, индиктиона 12. 

Вселенский Патриарх Варфоломей, во Христе Боге решает

митрополит Вріульський Пантелеймон,
митрополит Итальянский и Мальтийский Геннадий,
митрополит Германский Августин,
митрополит Транупольський Герман,
митрополит Нью-Джерський Євангел,
митрополит Родосский Кирилл, митрополит Ретимнский и Авлопотамский Евгений,
митрополит Корейский Амвросий,
митрополит Сингапурский Контантин,
митрополит Австрийский Арсений,
митрополит Симский Хризостом,
митрополит Чикагский Нафанаил. 


Източник: https://censor.net.ua/n3105140

 
Пълен Текст на украински език публикуван от Президента на Украйна Петро Порошенко :https://medium.com/@petroporoshenko/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B9-%D1%96-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BDi%D0%B9-%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2i-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-d729bfb8f105?fbclid=IwAR1gFxo5-AkrRDPwZWQkiVGfS1m32H-jQ48Gs1f0uBDKyAR3e-fC1gGD76o


Варфоломій, милістю Божою Архієпископ Константинополя, Нового Риму і Вселенський Патріарх«Ви приступили до гори Сіонської… і до Церкви первородних» (Євр. 12:22–23), блаженний серед народів Апостол Павло говорить усім вірним; і дійсно, Церква є горою, тому міцною і стійкою, непорушною та непохитною. Хоча одним стадом та одним тілом Христовим є і називається Церквою Божою, яка повсюди має сповідання православної віри, спільність в таїнствах у Дусі Святому та непорушність апостольського спадкоємства і канонічного порядку, але ще від апостольських часів складається з Церков, розташованих на землях і країнах, внутрішньо самоврядованих власними пастирями та вчителями, і служителями Євангелія Христового, тобто кожного місця єпископами, з причин не лише історичного значення міст і країн у світі, але й внаслідок особливих пастирських необхідностей у них.
Отож, оскільки благочестива та Богомбережена земля України укріплена і звеличена вищим промислом та отримала свою повну політичну незалежність, державні та церковні керівники якої вже майже тридцять років палко просять її церковного самоврядування та пліч-о-пліч з народом й суголосно з давніми його проханнями свого часу зверненими до святішого Апостольського Константинопольського Престолу, котрий за багатовіковим канонічним переданням зобов’язаний турбуватися про Святі православні Церкви, які мають в цьому потребу, а найбільше про ті, які завше з ним зв’язані канонічними узами, як-от історична Митрополія Київська, — то наша Покірність з Преосвященними при нас Митрополитами та всечесними, улюбленими в Святому Дусі братами та співслужителями, з обов’язку турботи Великої Христової Церкви за Православний світ, для зцілення постійно загрожуючих розколів та розділів у помісних Церквах, однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України разом із Священними Митрополіями, Архієпископіями, Єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядованою, маючи Першого в церковних справах і визнаючи кожного канонічного її Предстоятеля, який носить титул «Блаженніший Митрополит Київський і Всієї України», — не допускається якогось доповнення чи віднімання від його титулу без дозволу Константинопольської Церкви, — який є головою Святішого Синоду, котрий щороку скликається з Архієреїв, запрошуваних почергово за їхнім старшинством, з числа тих, що мають єпархії в географічних межах України. Таким чином управлятимуться справи Церкви в цій країні, як проголошують божественні та святі Канони, вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу.
До того ж, цим підписаним Патріаршим і Синодальним Томосом ми визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну Церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світовi Православнi Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів чи засновувати парафiї за межами держави; вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в Діаспорі, бо юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української Держави.
І ми надаємо їй привілеї та всі суверенні права, належні автокефальній церковній Владі, так що відтепер Митрополит Київський і Всієї України, здійснюючи богослужіння, поминає «Усiх Єпископів Православних», а сонм найсвятіших Архієреїв при ньому поминає його ім’я як Першого та Предстоятеля Найсвятішої Церкви України. Те, що стосується внутрішнього церковного управління, розглядається, судиться та визначається виключно ним і Священним Синодом, слідуючи євангельському та іншому вченню, згідно зі Священним Переданням і шанованими канонічними постановами нашої Святої Православної Церкви, і настановами 6-го канону І Нікейського Вселенського Собору, який визначає, що «якщо ж при спільному голосуванні всіх, яке буде справедливим і згідно церковного канону, двоє чи троє через власну схильність до суперечок будуть заперечувати, то нехай має силу рішення більшості», до того ж зберігається право всіх архієреїв та іншого духовенства на апеляційне звернення до Вселенського Патріарха, який має канонічну відповідальність приймати безапеляцiйні судові рішення для єпископів та іншого духовенства помісних Церков, згідно з 9-м і 16-м священними канонами IV Халкідонського Вселенського Собору.
Прояснюємо до вище сказаного, що Автокефальна Церква України визнає головою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол, як і інші Патріархи і Предстоятелі, та має разом з іншими канонічними обов’язками та відповідальностями, насамперед для збереження нашої Православної Віри неушкодженою та канонічної єдності та спілкування з Вселенським Патріархатом й іншими помісними Православними Церквами. І до цього, Митрополит Київський і Всієї України, як і Архієреї Найсвятішої Церкви України, обираються віднині відповідно до належних положень божественних і священних Канонів і згідно з відповідними положеннями її Статуту, які мають в усьому обов’язково відповідати положенням цього Патріаршого і Синодального Томосу. Усі архієреї зобов’язані турбуватися, щоб боголюбно пасти народ Божий, провадячи в страху Божому мир і згоду в країні та в своїй Церкві.
Але щоб в усьому перебував не применшений зв’язок духовної єдності та спілкування святих Божих Церков, бо ми навчилися «зберігати єдність духа в союзі миру» (Еф. 4:3), то кожний Блаженніший Митрополит Київський і Всієї України повинен поминати за давніми Переданнями святих Отців наших Вселенського Патріарха, Блаженніших Патріархів та інших Предстоятелів помісних Православних Церков, у ряду Диптихів, згідно з канонічним порядком, отримавши своє місце після Предстоятеля Церкви Чехії і Словакії в священних Диптихах і на церковних зібраннях.
Таким чином, Православна Церква України, через свого Першого чи канонічного місцеблюстителя Київського Престолу, зобов’язана брати участь у стосовно важливих канонічних, догматичних та інших питаннях у міжправославних нарадах, які збираються час від часу, за священним звичаєм, від початків усталеним Отцями. Перший же, настановлений, зобов’язаний обов’язково посилати необхідні належні Мирнi Грамоти до Вселенського Патріарха та до інших Предстоятелів, і сам має право від них отримувати, починаючи свої мирні поїздки від Першопрестольної Церкви Константинополя за звичаями, отримуючи від неї і Святе Миро, для вияву духовної єдності з нею. Для вирішення значних питань церковного, догматичного та канонічного характеру слід Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України, від імені Священного Синоду своєї Церкви звертатися до нашого Святішого Патріаршого і Вселенського Престолу, прагнучи від нього авторитетної думки та твердого взаєморозуміння, причому права Вселенського Престолу на Екзархат в Україні та священні ставропігії зберігаються неприменшеними.Отож, на всiх цих умовах, наша Свята Христова Велика Церква благословляє та проголошує Православну Церкву України Автокефальною та щедро закликає на Ієрархію на Українській землі, непорочний клір і благочестивий народ її, з невичерпного скарбу Святого Духа, божественні дари, молячись, щоб Перший і Великий Архієрей Ісус Христос, заступництвом всенепорочної і всеблагословенної Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, святого славного і рівноапостольного князя Володимира і святої славної княгині Ольги, преподобних і богоносних Отців наших, подвижників і монахів Києво-Печерської Лаври та інших монастирів, укріпив назавжди її в тілі Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви таким чином зараховану Автокефальну Церкву України і подав їй благостояння, єдність, мир і зростання, на славу Його, і Отця, і Святого Духа.
Таким чином, таке вирішене та розсуджене і в радості сповіщене вам від шанованого Центру Православ’я було соборно затверджено, для постійного збереження видається цей Патріарший і Синодальний Томос, написаний і підписаний в Кодексі нашої Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений в точнiй і ідентичнiй копії Блаженнішому Предстоятелю Святішої Церкви України, митрополиту Епіфанію та Його високоповажності Президенту України пану Петру Порошенку, для вічного доказу та постійного представлення.
Року дві тисячі дев’ятнадцятого, місяця січня, 6 числа, індиктiона 12.
† Вселенський Патріарх Варфоломій, в Христі Бозі вирішує
† митрополит Вріульський Пантелеймон,
† митрополит Італійський і Мальтійський Геннадій
† митрополит Германський Августин
† митрополит Транупольський Герман
† митрополит Нью-Джерський Євангел
† митрополит Родоський Кирилл
† митрополит Ретімнський і Авлопотамський
Євгеній
† митрополит Корейський Амвросій
† митрополит Сингапурський Контантин
† митрополит Австрійський Арсеній
† митрополит Сімський Хризостом
† митрополит Чиказький Нафанаїл


Текстът на Томоса, както е бил разпространен на украински език по време на церемонията в Цариград.Свързани статии на този блог :

 

70-ГОДИШНИНА ОТ ВДИГАНЕТО НА СХИЗМАТА НАД НАШАТА ЦЪРКВА


 

Вселенският Патриарх ще посети България
Българският Патриарх Неофит и Вселенският Патриарх Вартоломей в съслужение

http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_8.html
02 януари 2019

ЧЕСТВАМЕ СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

ТРОПАР

Блажени, още от младини ти си възлюбил Христа и пламенно си пожелал само на Него Едничкия да служиш; с непрестанна молитва и труд си се подвизавал в пустинята; придобил си с умилено сърце Христовата любов и си станал възлюбен избраник на Божията Майка. Затова ти викаме: спасявай ни с твоите молитви, преподобни отче наш Серафиме!Преподобни Серафим, Саровският старец, бил родом от Курск и произхождал от благочестиви и състоятелни родители, по фамилия Мошнини, принадлежащи към известно търговско съсловие в града; той се родил на 19 юли 1759 г. и в светото Кръщение бил наречен Прохор.  
Представил се пред Бог на  14 януари 1833г.
Паметта му се празнува се на 2 (15) януари и на 19 юли (1 август)

Частица от Св.мощи на Св.Серафим Саровски в Патриаршеската катедрала в София

Пророчества преподобного Серафима Саровского


Текст пророчеств преп. Серафима, записанный с его слов «служкой Божией Матери и Серафимовым» Н.Л. Мотовиловым и переданных им С.А. Нилусу (из архива отца Павла Флоренского):


Антихрист родится в России между Петербургом и Москвой в том великом городе, который по соединении всех племён славянских с Россией будет второй столицей царства Русского и назван будет “Москво-Петроградом”, или “Градом конца”, как именует его Господь Дух Святой, издалече всё предусматривающий.


До явления антихриста должен состояться Восьмой Вселенский Собор всех Церквей...


Дух тьмы обещает устройство рая на земле…
Среди славян и русских родится истинный антихрист-бесочеловек, сын жены блудницы Данова поколения...
Но некто из русских, доживши до рождения антихриста, подобно Симеону Богоприимцу, благословившему Отрока Иисуса и возвестившему о рождении Его миру, проклянет рожденного антихриста и возвестит миру, что он есть истинный антихрист.


Подборка цитат печатается по книге: 

Пророчества об антихристе и судьбах России. – М., 1997. С. 35-36;
 Также см.: 

Россия перед вторым пришествием. М., 1998. Т. 2. С. 549-550;

 Антихрист и Россия // Литературная Учёба, кн. 1. 1991 г. С. 133-134.
Има и по-старо предание за появата на антихриста в Московското княжество. То се намра в третата летопис от гр. Псков и е от 1510г.