15 ноември 2022

ВСТЪПИТЕЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА НОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

 

 

 

Васил Стефанов


 

Линк към стенограмата от заседанието 

състояло се на 10 ноември 2022г. :

https://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/3142/steno/6970

ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАСИЛ СТЕФАНОВ: 

Здравейте, колеги!
...
Уважаеми колеги, преди да пристъпим към гласуването на дневния ред искам да споделя няколко думи.

За първи път в качеството ми на председател имам честта да открия първото заседание на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в рамките на Четиридесет и осмото народно събрание.

Нашата комисия, макар често подценявана, всъщност е една от основополагащите, тъй като на нея е отредена ролята да бъде стожер на човешките права и гарант за равноправието на хората, независимо от техния пол, етнически произход, религия или убеждения.

Всички знаете, че човешките права са неотменими, неделими и  универсални, като те са закрепени в редица международни актове като например Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, Хартата за основните права на Европейския съюз и много други.

В Преамбюла на Конституцията на Република България народните представители от Седмото Велико народно събрание са въздигнали като най-висша кауза именно общочовешките ценности, свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

С Ваша помощ ще се стремя в дейността на Комисията и чрез актовете, които предстои да приемем, да успеем да постигнем единство, да се придържаме към надпартийния характер на тази комисия и да оставим една добра следа в българския парламентаризъм в тази област.

Имам нелеката задача да стъпя в обувките на достойни председатели на Комисията като професор Огнян Герджиков, който е бил мой преподавател, господин Лъчезар Тошев, който е официален гост днес, и професор Андрей Чорбанов, който също е наш официален гост днес, с които имах удоволствието да работя и в миналия парламент. 

Надявам се в края на работата на тази комисия аз също да получа и да съм заслужил такъв положителен атестат, както тях. 

Благодаря Ви, колеги.