Цар
Борис III при свищовските рибари
Ангел
Балашев,
Из книгата “Свищов преди 60 и повече години”, София, 2007г.
Из книгата “Свищов преди 60 и повече години”, София, 2007г.
Прие едно от посещенията си в
Свищов цар Борис, придружен от принц
Кирил и адютант, излиза цивилен на
разходка по брега на Дунава. На около
километър, нагоре от пристанището лятно
време рибарите си правеха колиби от
тръстика и там, на брега на Дунава,
прекарваха до късна есен.
Така са близо до реката, защото
най-много риба се лови сутрин на
зазоряване, а освен това си пазят лодките
и винтерите (винтер – от лат. Риболовен
уред от няколко мрежести конуса).
Било привечер и рибарите си
варели рибена чорба и си пиели ракията.
Царят се спрял при тях, попитал ги има
ли риба, каква риба ловят, добре ли
изкарват от риболова и какво варят в
котела на огъня.
Риборите отговорили на въпросите,
без да познаят царя и поканили групата
да седне при тях на ракия, а после и на
рибена чорба.
Царят харесал чорбата и ги попитал
как я правят толкова вкусна. Те отговорили,
че я готвели, както се вари чорба. Даже
вземали вода от Дунава, защото край
берга нямало чешма.
Слагали олио, сол, оцет, лук, а в
зависимост от сезона купували от
съседните градинари домати, чушки, зеле
и други зеленчуци, които слагали в
чорбата.
Най-важното, казали те на непознатия
си гост, в котела да има много риба,
разнообразна и да не бъде дребна.
С малко и дребна риба не става
вкусна чорба.
Те добавили и от кои видове риба,
в зависимост от сезона, се слага в
чорбата.
Цар Борис и Принц Кирил пред Съборната църква Св.Троица в Свищов, 1936г. |
Цар Борис и придружаващите го
станали да си ходят, благодарили за
гостоприемството и царят, както му беше
навикът, извадил сребърни монети с
неговия лик и дал на всички рибари по
една монета.
Те, разбира се, казали, че не
трябва да им се заплаща за гостоприемството
и отказали.
Но гостът отвърнал, че не им плаща вечерята, а им дава за почерпка, когато отидат в града.
Но гостът отвърнал, че не им плаща вечерята, а им дава за почерпка, когато отидат в града.
А като му отговорили, че с парите
могат да си купят цяло буре вино,
непознатият се усмихнал :
”Е, щом можете – купете си,
докарайте го в колибата да си пийвате
след риболова.”
Пре това време най-старият от
рибарите, който постоянно се вглеждал
в цар Борис и се мъчел да се сети, къде
го е виждал, се престрашил :
“Извинете господине, но не
сте ли Вие Царят?”
“Да- отговорил Царят, -
аз съм, а това е брат ми.”
Всички скочили.
Най-старият рибар заел войнишка
стойка и рапортувал :
”Виноват Ваше Величество!
Запасен кандидат подофицер Иван Петров
от 33-ти Свищовски пехотен полк! Но не
съм Ви виждал цивилен, Ваше Величество.
На снимките сте винаги в генералска
униформа.”
Представили се и останалите
рибари, които били служили войници.
“Ваше
Величество, ще ни разрешите ли да сложиме
в една кошница риба – подарък за Царицата,
князчето Симеончо и Княгинята?”
Цар Борис им благодарил, но
отказал, защото рибата може да ес развали
до София.
Свищовските мази, в дъното е гарата, вижда се и "Гърлото" - каналът по който влизала водата от Дунава в Свищовско - Беленското блато |
“Не, казали рибарите
- ние ще я наредим в кошницата
– ред листа от топола, ред риба, а
като дойдем с Вас да Ви изпратим, ще
вземем от бюфета на гарата лед и ще
посипем кошницата отгоре – така рибата
ще се запази прясна.”
“Как да я сготви готвачът,
тази риба?”- попитал Царят.
“Ваше
Величество, той сега да я сготви както
знае, а вие го изпратете в Свищов да му
кажем как се готвят различните риби”.
Царят в Свищов |
Тръгнал Царят, изпратили го те
до царския влак. Нагласили рибата с лед
и я дали на домакина на влака. Сбогували
се и поканили Негово Величество, пак да
им дойде на гости.
РИБАРСКА
ЧОРБА ПО СВИЩОВСКИ
Продукти:
4 вида риба: сом,
бяла риба, мряна, шаран
1 лъжица тарама
хайвер(по желание)
4-5 опашки от речни
раци(по желание)
3 средно големи
домата
3 моркова
1 глава целина
или 5-6 стръка целина
1 люта чушка
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 връзка девисил
мащерка, тарус
/естрагон/, черен пипер, дафинов лист,
сол, червен пипер - 1 чаена лъжичка
4-те вида риба
се слагат да се сварят в подсолена вода
колкото да ги покрие. Обикновено се
вземат главите на рибите почистени от хрилете, срязани зад
предните перки, както и опашките.
Към тях се слага
цяла обелената глава лук и 10-тина зърна
черен пипер.
След като се
свари, рибата се изважда и обезкостява.
В полученият
бульон се пускат морковите, нарязани
на кубчета и целината - също нарязана
на ситно.
Когато омекнат
се добавя половината магданоз нарязан
на ситно, тарусът, мащерката /2-3 щипки/
и 2/3 от нарязания девисил, който е
доминиращата подправка в тази рецепта.
Добавя се и 1 чаена лъжичка червен пипер
и 1 дафинов лист.
След като поври
10-тина минути на слаб огън, се добавя
лютата чушка и трите домата настъргани
на ренде.
По желание отделно
1 лъжица суров тарама хайвер може да се
разбие във вода, така че зърната да се
отделят едно от друго и се добавя в
чорбата.
Сварените
предварително опашки от речни раци се
почистват и заедно с месото от рибата
се връщат в бульона.
Тогава се прибавя
останалата част от нарязаните на ситно
магданоз и девисил. След като кипне
чорбата се сваля от огъня и се оставя
да поизстине.
Поднася се
хладка, за да се усети букетът от аромати.
Тази рецепта
с право може да съперничи на марсилската
"Буябез".
Акад. Александър Божинов, Стенописи изобразяващи старият Свищов във фоайето на Свищовската Академия, фрагмент. |