23 август 2015

Методи Андреев: Има съпротива за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим


 

 Методи Андреев: Има съпротива за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим

Интервю на Ирина Недева, БНР, 21 август 2015г.

 Линк към аудиозаписа  на интервюто:

http://bnr.bg/horizont/post/100593560/metodi-andreev-ima-saprotiva-za-otpadane-na-davnostta-za-prestapleniata-na-komunisticheskia-rejim

В неделя, 23-ти август ще отбележим Деня в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20-и век. 

Решението да се отбелязва този ден беше взето на 19-ти ноември 2009 година от 41-вото Народно събрание, по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев. 

(Как беше взето решението може да прочетете тук :


Обелязване на деня за памет и почит пред мемориала в София


Този ден се отбелязва в редица европейски държави, след т. нар. "Пражка декларация", по предложение на чешкия президент Вацлав Хавел датата 23-ти август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма. 

Румънски съд осъди на 20 години затвор за убийства политически ръководител на затвор по време на ерата на сталинизма, въпреки неговата напреднала възраст.

В България, въпреки че има приети редица нормативни документи, няма осъдени за политически престъпления по време на режима на комунизма.

На първо четене в Народното събрание беше прието предложение за премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим с промени в Наказателния кодекс. Създава се нова глава „Престъпления на комунистическия режим за периода от 1944 година“. Сред вносителите на проекта е Методи Андреев.

В предаването „Преди всички“ той заяви, че промяната, която се предвижда да бъде направена, е морален жест към жертвите на комунизма у нас, на които държавата е огромен длъжник:

Ние сме единствената държава от бившия източен блок, която не въздаде справедливост за престъпленията на комунизма. Поради тази причина това, което се случва в момента – кражби, схеми за източване на държавни пари, тежка организирана престъпност, наличието на схеми за корпоративно влияние в политиката, е резултат от неразградения комунистически манталитет, който остана дълбоко закостенял и за съжаление продължава да източва държавата. Смятаме, че по този начин държавата ще изпълни една своя справедлива мисия.

Според Методи Андреев експертите към Народното събрание нямат желание този текст да бъде приет. Той обясни, че крайният вариант на текста, който ще бъде гласуван на второ четене, е компилация от неговия проект и предложение на Движението за права и свободи.
Този текст ще мине на второ четене, независимо от мнението на експертите, смята Андреев. Според него е важно и каква ще е реакцията на БСП по тези законови промени.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


http://bnr.bg/horizont/post/100593560/metodi-andreev-ima-saprotiva-za-otpadane-na-davnostta-za-prestapleniata-na-komunisticheskia-rejim


Законопроекта за давността внесен в 43-тото Народно събрание от  н.п. Методи Андреев и други народни представители, стенограмата от дебатите и приемането му на първо гласуване може да намерите в тази публикация :


ДАВНОСТТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПАДА!

http://www.toshev.blogspot.com/2015/06/blog-post_19.html


Свързана тема - спомената в интервюто :

БЕЗ ДАВНОСТ : В РУМЪНИЯ ОСЪДИХА НА 20 ГОДИНИ ЗАТВОР НАЧАЛНИК НА КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

http://www.toshev.blogspot.com/2015/07/blog-post.html
Денят, който някои забравят, но животът постоянно напомня

Милен Радев, 23/08/2015г.
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/53185-denyat-koyto-nyakoi-zabravyat-no-zhivotat-postoyanno-napomnya.html