21 януари 2016

Извадка от речта на Президента на Република България Росен Пленелиев, 21 януари 2016г.





... Като президент, съм един от малкото български политици, които поддържат дебата за комунистическото минало на България. 

В България не се случи смяна на елитите. 


В България преходът бе подменен. 


Именно погрешният модел на прехода задържа развитието на страната, като позволи на комунистическата номенклатура да се прероди и да продължи да доминира обществено-икономическия живот.

 Днес 10 800 агенти на ДС заемат публични длъжности и работят в институциите. 


Всеки десети служител в българската администрация е агент на ДС.
Те са навсякъде около нас, а сянката на миналото се пренася и в настоящето.

От ден първи заех твърда позиция срещу назначаването на агенти на ДС за посланици на България.
Твърдо спазвам поетия ангажимент.


 Боря се всички архиви да станат достъпни.
Архивът на НРС вече е окончателно предаден, остават последни файлове от архива на Военна информация. 


Ще продължа да работя, докато всички досиета не се предадат на Комисията, за да бъдат дигитализирани и публично достъпни. 


Няма да се успокоя, докато комунизмът не влезе в учебниците по история и в музея по един обективен начин. 

....

 
Като демократ и политик, от мен се очаква да имам позиция и да не мълча, когато се рушат устоите на международния ред или са поставени под опасност националните интереси. 

Когато демократичните ценности са под угроза, не мълчиш. Когато се извършват кибератаки срещу българската държава и демокрация, не мълчиш. 

Аз го направих - посочих, че кибератаките са новият Костинброд.

 Те са атаки срещу българските институции, следователно срещу българската държавност.

Това бяха атаки срещу референдума, следователно са атаки срещу българската демокрация. 

Този вражески акт трябва да се разследва докрай. Необходимо е да се изготви план за действие, да се изграждат способности за киберзащита и всички да си отворят очите, а не да се снишават и да мълчат.

Не си мълчах и относно действията на управляващите в Русия по украинската криза. 

Отнасям се с уважение към руския народ, култура, наука и общочовешки постижения, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред. 

Не одобрявам създаването на замразени конфликти и политиката на велики сили и сфери на влияние, като считам, че е крайно вредна и трябва да остане в миналото. 

Не се впечатлявам от военна мощ и оръжия за унищожение. Но истински ще се впечатля от качествен дебат навсякъде в Европа, включително в Русия, как да постигнем траен мир. 

А  мир можем да постигнем само, когато и силният и слабият, и малкият и големият, и богатият и бедният са равни пред международното право, а правилата важат за всички.

Отстоявам националните интереси и провеждам активна проевропейска външна политика. Работя за добросъседство, за доброто име на България в региона и по света.

 През 2015 г. страната ни бе в центъра на дипломатическото внимание. България е незаобиколим фактор на Балканите, а в региона се пресякоха няколко ключови международни теми: отношенията Запад – Русия; изграждането на енергийни коридори; бежанската вълна и охраната на външните граници на Европейския съюз; борбата с тероризма и интеграцията на мюсюлманските общности в Европа; промяната на геополитическия и стратегически баланс в Черно море и на Балканите; напрежението между Русия и Турция и др. 

България води мирна, демократична и балансирана принципна външна политика. Това се цени високо, а нашият глас се чува ясно на международната сцена.

През 2015 г. поехме председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което е признание за ролята на страната ни като регионален лидер и фактор на стабилност. 

...

 
Цялата реч на Президента може да прочетете тук :