24 април 2019

ИКОНАТА НА СВ.БОГОРОДИЦА ОДИГИТРИЯ - ПЪТЕВОДИТЕЛКА



Византийска Икона от XIV век на Св. Богородица Одигитрия от манастира Нямц в Румъния.  



На покрова на една икона на Св. Богородица върху медна дъска, попаднала в ръцете на австрийския полковник Шерелмей през 1929 година е открит следния древноеврейски надпис написдан с халдейски (Халдея = Вавилон) букви.

Надписът върху покрова на главата на Богородица гласи :


Иисусова Мария Одигитрия

А около изображението е написано следното :

Моят Дух се радва в Бога Израилев.
Моите очи виждат Иисусовата Мария.

Да бъдат намаренията на сърцето ми угодни на Иисусовата Мария.

Помажи главата ми с елей и изпрати мир на твоя раб Лука - пред очите на Иисусовата Мария.

Иисусова Марио, подкрепи Твоя раб Лука, да провъзгласи Твоето име.


Иконата е попаднала в ръцете на австрийския полковник, който се3 завръщал от археологическа експедиция в Палестина.

Там, в една бедуинска шатра той срещнал млад гръцки монах на име Исаак, който страдал от белодробно заболяване.

Като се съжалил над него, полковника го взел със себе си до Кайро, а след това на кораб за Италия.

Мнахът починал по пътя за Италия и полковник Шерелмей получил една кожена торба с няколно негови вещи - дреувна сребърна чаша, позлатена мощехранителница с частици от мощи на палестински мъченици, старинни гръцки молитвеници, четки, монашеско расо, древен пергамент  и на дъното - една завита в плат и почерняла от времето икона.

В Италия иконата пожелал да купи кардинал Джузепе Каспар Мецофанти.

Кардинал Мецофанти


Но гръцкото духовенство заплатило за нея много по-голяма цена.

Иконата била занесена в Париж, където била почистена внимателно и под наслагванията се появил образът на Св. Богородица Одигитрия, като и надписът.

Тази история се споменава често в Русия във вързка с Казанската икона на Св. Богородица, която обаче е друга и е открита по чудотворен начин в гр.Казан, много преди 1829г. - в 1579г.

(Според легендата, Казанската икона на Св.Богородица Одигитрия е изчезнала и е била унищожена по време на болшевишката революция. Но може би тази икона е оцеляла, като е била пренесена в друга църква в Казан. Вижте и сравнете снимките по-долу.)



Тъй като Казанската икона също е от типа "Одигитрия" - т.е. Пътеводителка, разказваната в Русия история единствено цели да покаже, че този тип икона е като тази, която някога е нарисувал самият Св.Евангелист Лука.

Но надписът открит през 1829г. не се намира върху Казанската икона на Св.Богородица.




Снимка на Казанската икона направена преди революцията в Русия

Снимка на Казанската икона направена преди революцията в Русия

Казанската икона, която изглежда не е изчезнала, а е пренесена и днес се намира в друга църква в Казан. Това е църквата на Ярославските чудотворци, на Арското гробище в Казан, построена от княз Теодор и синовете му  Давид и Константин. В тази гробищна църква, която е една от малкото, които не са били затворени от болшевиките, са били пренесени и спасени много реликви. Описанията на самата оригинална икона са, че на нея  Св. Богородица гледа към Младенеца и с поглед посочва Пътя - Господ Иисус Христос. Затова е наречена Пътеводителка. Такава е и иконата в църквата на Арското гробище в Казан.


Чудотворното копие на иконата на Св.Богородица Казанска, изнесено от руските белогвардейци по време на революцията, попаднало във Ватикана и върнато на Руската църква от папа Йоан Павел II през 2004г.