17 юни 2019

ПРОПАГАНДАТА НА СТАЛИН ПРЕЗ 1937 - 1938г. ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ



Руският историк Евгений Понасенков в книгата си "Първата научна история на войната от 1812г." в стремежа си да развенчае митовете създадени около руския генерал, а после фелд-маршал Михаил Кутузов, е попаднал на интересни текстове с автор академик Евгений Тарле - изследовател на епохана на наполеоновите войни.

Академик Тарле е бил изпратен първоначално в изгнание - в Алма-Ата, място заобиколено от пустиня, от което просто не е възможно някой да избяга.

Впоследствие се завръща от изгнанието, получава внимание и привилегии и започва да пише угоднически пропагандни текстове обслужващи политиката на Сталин.

Не е трудно да се разбере как се е случила тази трансформация в произведенията на завърналия се от интернирането историк.





В случая е важно да се разбере, чрез неговите пропагандни текстове, какви са били намеренията на Сталин в годините 1937-1938, доста преди Хитлер да реши да нападне Съветския съюз.

Напротив - това е времето в навечерието на пакта "Молотов-Рибентроп" и четвъртото разделяне на Полша - в случая между Германия и СССР.

През 1937г. във вестник "Известия" в броя от 3 юли Тарле е записал :

"Времената и материалните условия за война се изменят. Сега отбраната на Русия може да се води и ще се води вече не на руска територия, а на тази откъдето врагът ще се опита да нахлуе в нашите предели. "

В оригинал :

 «Времена и все материальные условия войны меняются. Теперь оборона России может вестись и будет вестись уже не на русской территории, а на той, откуда враг попытается вторгнуться в наши пределы».

През 1938 г. в статията си поместена във вестник "Красная звезда"бр. 285 от 14 декември 1938г. и едновремено издадена като брошура, академик Тарле продължава темата.

Интесено е, че след това брошурата е иззета и унищожена, но в откритите запазени 2 броя в историческите библиотеки, последният пасаж е бил изрязан с ножица.

Но .... младият историк Евгений Понасенков е открил един екземпляр в анктикварна книжарница, в който "изрязаната" в другите екземпляри част е оцеляла.

Винаги при масово издаване на попагандни материали, които по-късно са били подложени на изземване и унищожаване, е вероятно отнякъде да се появи такав оцелял екземпляр.

Ето в случая този пример.

"Страшният текст" на акад. Тарле от 1938година, унищожаван и изрязван дори  от библиотечните екземпляри гласи следното :



"Войната против Съветския съюз ще бъде най-непопулярната сред широките народни маси на всички страни по света, в това число и агресивните страни.

Руският народ и всички народи на нашата велика социалистическа родина ще разгромят своите врагове, защото войната на СССР против агресорите ще бъде най-справедливата от всички справедливи войни известни на човечеството.

Доктрината на отбраната на социалистическото отечество означава - с решително настъпление да се громи и унищожава врагът на негова територия.


За разлика от войната през 1812г. когато врагът е бил разбит на  територията на Русия, във войната против фашистките агресори Червената Армия ще премине границите и ще нанесе смъртоносно поражение на империалистическите разбойници.

Нека си разбият носа нашите врагове на Запад и Изток, мечтаещи да "избегнат грешките на Наполеон".

Чака ги още по-позорна участ отколкото участта на Наполеон. 

 Академик Е.Тарле.