15 април 2007

11 март 2007, Агенция "Фокус"




фото: Пресиана Станилова



Лъчезар Тошев: Изборите за европейски депутати ще бъдат референдум за европейския път на България


Лъчезар Тошев, кандидат за евродепутат от СДС пред Агенция “Фокус”



Агенция “Фокус”: Г-н Тошев по какъв начин ще бъде организирана кампанията на СДС? Какви ще бъдат основните послания?


Лъчезар Тошев: Първите избори за Европейски парламент (ЕП), чрез които България ще излъчи своите 18 евродепутати, са дългоочакван момент за нас и резултат на дългогодишни усилия на България. След падането на комунистическия режим, СДС обедини усилията на всички, които искаха свобода, човешки права, свободна икономика, справедливост. Европейската идея за нас винаги е била тясно свързана с българския национален идеал. Семейният принцип, на който е изграден Европейският Съюз (ЕС), в който решенията са добри за всички, а не добри за едни за сметка на други, дава възможност за такова достойно участие на България, към каквото се стремим. СДС е европейската партия на България. Реформите, които извършихме, за да постигнем нашето европейско членство, често срещаха ожесточена съпротива от страна на изпитващите носталгия по комунизма, но успяха благодарение на подкрепата на голямата общност на седесарите. За нас това не беше интерес, а кауза. Нито за миг не съм се усъмнил в тази кауза и съм се борил искрено за нейната реализация. Убеден съм, че седесарите трябва да имат своя глас в Европейския парламент, а заедно с най-голямата група в ЕП – тази на Европейската Народна партия (ЕНП), ще можем успешно да реализираме целите си и вече го правим чрез двамата депутати, които имаме там. Вярвам, че България ще успее в ЕС.

Агенция “Фокус”: Можем ли да очакваме изненади от резултатите на изборите? Могат ли те да пренаредят българското политическо пространство?


Лъчезар Тошев: Зависи от подкрепата на хората. В политиката няма свръх-герои, които могат да успяват сами. Успехът на политиците зависи от подкрепата на хората за тях. А способността да се формира общност около кауза и да се постигат цели е единствената формула за успех. Разбира се, политическото представителство трябва да е автентично – не бива да се допуска разминаване между думи и дела.Европейската кауза е национална цел и тя трябва да мотивира хората, които се стремяха към нея, да участват активно в първите европейски избори. Тези избори са един своеобразен референдум за европейския път на България. Вярвам, че ще получим такава подкрепа, защото СДС е партията с най-голям европейски опит. Ние вече имахме редица успехи в ПАСЕ, както по европейски въпроси, така и в защита на българските общности в чужбина. В момента вече имаме успехи и в Европейския парламент. Ние не гледаме ЕС отдолу нагоре, а имаме самочувствието на равноправни партньори, които участват заедно с другите в решенията за Европа – така че българите да се чувстват добре в общия европейски дом. Европейският Съюз не е Съветският съюз.


Агенция “Фокус”: Как СДС ще мотивира хората с десни виждания да упражнят правото си на глас?


Лъчезар Тошев: ЕП е единствената европейска институция, която се избира пряко, и която е гласът на гражданите на ЕС. Седесарите също трябва да имат своя глас в Европа. Европейският проект на България е кауза на българската десница. Ние заедно бяхме по площадите, заедно се борихме и се надявам да възстановим нашата общност така, че да продължим напред. Каузата на СДС е валидна и днес. Постигнахме някои важни цели – имаме свобода, членове сме на НАТО и ЕС, направихме България фактор в Европа, но в обществото ни има и редица несправедливости. Наследството на комунистическия режим е един “Авгиев обор”, който поставя много нерешени въпроси. Свидетели сме, че продължава да има съпротива за отваряне на документите, свидетелстващи за престъпленията на комунистическия режим, не е завършено изясняването на съдбата на задграничните дружества, изнесените капитали зад граница, раздаваните капитали вътре в страната. Това са били обществени средства и е справедливо да се върнат на обществото. Германия успя да намери 1,6 милиарда евро от т.нар. ”червени пари”, значи може да се успее – ако се упорства. Все още нямаме и общо осъждане на извършените престъпления от комунистическия режим – въпреки нашия закон от 2000 г. и Резолюция 1481/2006 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Днешното правителство сключи дългосрочни договори, с които България стана напълно зависима енергийно от Русия – една страна, която показа, че може да използва тази зависимост за политически цели. Европейската солидарност за решаването на някои от тези въпроси, е начин за намиране на решение в полза на справедливостта. В това число и справянето с мафията, корупцията. “Пируването на хищниците” трябва да спре и те да отговарят за делата си, иначе обществото ще се деморализира. Каузата на СДС не е променена или подменена, а само допълнена с новите европейски теми – вече като членове на ЕС. Не трябва да мислим в схемата “ние и ЕС”, защото ЕС вече е и наш. Това е нашето семейство, което е солидарно с нашите проблеми и ще ни помогне да ги преодолеем. Приоритет на СДС на тези избори е да помогнем на българските граждани да се възползват от възможностите, които дава Европейският Съюз. От една страна ние трябва да обясним на хората как е структуриран ЕС, как функционира и какви възможности дава, а от друга страна да се борим в Европейския парламент за приемане на решения, допълване на програмите на Европейската комисия, добри бюджетни условия, създаване на възможности и пр., които са благоприятни за българските граждани.


Агенция “Фокус”Как българските евродепутати трябва да защитават националните интереси в Европарламента?



Лъчезар Тошев: Членството в ЕНП ни дава възможност да намираме подкрепа за нашите инициативи. Тя има най-голямата група в Европейския парламент – 277 евродепутати срещу 218 за социалистите, от общо 785. Президентът на парламента проф. Пьотеринг е от ЕНП, 9 от 22–те комисии се председателстват от членове на ЕНП; 9 от 27-те комисари в Европейската Комисия са от ЕНП. Президентът на ПАСЕ е от ЕНП, а от 2008 г. президент на Комитета на регионите ще е Люк ван ден Бранде – от ЕНП.Това дава добри възможности, за да се защитават националните ни интереси – такива, каквито ние смятаме, че са. Имаме и много по-големи възможности да защитаваме общите десни позиции в Европа, за които се борят всички в ЕНП и за участието ни в решенията по изграждането на политическата архитектура на ЕС.


Другият начин да постигаме целите си е умението да се формира общност около дадена кауза или конкретна цел – нещо което правихме добре в ПАСЕ, където имахме възможност да мобилизираме подкрепа, доста по-голяма от тази на ЕНП. Това изисква и познаване на ситуацията в отделните страни, лични контакти с депутатите, спечелване на доверие и уважение. В настоящата кампания има и кандидати които са съвсем начинаещи и те очевидно ще трябва в краткия 2 годишен мандат до 2009 г. тепърва да се учат.


Ние имаме предимството отдавна да сме преминали етапа на натрупване на опит и можем да се включим веднага. Според мен това е по-добре за България.Понякога се случва да няма консенсус между българските представители по даден въпрос. Имахме такъв неприятен момент в ПАСЕ относно втория мост над река Дунав, където депутат от БСП – докладчик, се произнесе отрицателно по една наша поправка в резолюция на Асамблеята, предлагаща подкрепа на проекта за мост.

Сега в ЕП Мартин Димитров, с подкрепата на ръководителя на българската делегация в ЕНП Филип Димитров, подкрепят докладчика – пак от ЕНП г-жа Астрид Люлинг от Люксембург, за отпадане на акцизите върху алкохолни питиета като ракията.

Групата на социалистите по принцип е на точно обратната позиция – за по-високи акцизи и по-високи данъци. Интересно е каква ще бъде позицията на българските социалисти в ЕП по този въпрос – ще подкрепят ли нашето предложение, или ще останат верни на партийната дисциплина и ще го отхвърлят.



Интервюто взе: Румяна ШУМКОВА