15 октомври 2016

В памет на Румен Данов

Днес се прощаваме с Румен Данов
 (27 април 1956 – 10 октомври 2016г.)




Почивай в мир!



Бяхме заедно в НС Екогласност  от 1989г.

Шествието на Екогласност на 3 ноември 1989г.Румен Данов е най-вдясно.


Като депутат във ВНС от СДС Румен Данов беше Заместник-председател на първата парламентарна Комисия по досиетата (Комисията "Тамбуев") - като представител на СДС.

Макар и да не се присъедини към стачката на 39-тимата депутати, призоваващи за разпускане на Великото Народно Събрание, той също напусна парламента и отказа да подпише новата Конституция.

След това, той работеше в екипа на Президента Желев, като съветник по националната сигурност.

В Президентството заяви несъгласието си с разпространено съобщение от пресцентъра на Желев (Публикувано в медиите на 11 декември 1992г.), в което се казваше че на митинга на "Екогласност" самите организатори щели да пуснат хлор, за да хвърлят вината върху Президента.

Това беше измислена история, съчинена от други хора в Президенството, които за разпространение на своята дезинформация бяха използвали тогавашните служби за сигурност по недопустим начин.

С това "активно мероприятие" в познатия комунистически стил Румен Данов категорично не беше съгласен.

На другия ден от Пресцентъра на Президента се разграничиха от въпросната информация, вероятно след намеса на самия Желев.

През 1995г. след констатирано от него нежелание на службите за сигурност за разкриване на убийството на писателя Георги Марков, както и липсата на подкрепа за следствието по случая - ръководено от следователя Богдан Карайотов, Румен Данов подаде оставка напусна Президентството и вече не се върна там.

Достойно!



Ето статия в "Труд" от 16 декември 1992г. по случая с "Екогласност" :