27 април 2019

ВЕЛИКА СЪБОТА : БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН ОТНОВО СЕ ПОЯВИ В ЙЕРУСАЛИМ





В 14:30 часа  Благодатният огън отново се появи на Гроба Господен в Йерусалим.





Това чудо, което се случва от 4 век насам на православната Велика Събота, представлява всъщност някакво електрическо явление, студен огън, подобен на "Огньовете на Св.Елм".

Разказите на Йерусалимският  патриарх Диодор и други очевидци, показват, че при влизането на патриарха в Кувуклията (Гробът Господен), след т.нар. епиклезна (призоваваща) молитва, плочата над Гроба започва да изсветлява.

След това от тази студена светлина се отделят отделни кълбовидни образования с големина на перли.

Патриархът събира с памук перлите на едно място и от тях запалва двата снопа с по 33 свещи, които е донесъл със себе си. Или ако се е запалило "Вечното кандило" ги запалва от него.

За да няма измама, неговите действия се наблюдават от близка дистанция - примерно от метър и половина, от арменският предстоятел в Йерусалим, който не е от православната общност, но който е допуснат до предверието на Гроба Господен, наречено "Предвериекто на Ангела".

Там е поставено парче от оригиналния камък с който е била затворена гробницата и който е отвален от Ангела при Възкресението Христово.

Останало е малко парче от камъка, защото други негови части са взети като реликви в редица църкви по света.

От Предверието се вижда всичко, което става вътре в Кувуклията.

Предверието на Ангела. През вратата се вижда Гробът Господен.




Когато дойде огънят, патриархът взема запалените снопове свещи и  излизайки ги подава през два елипсовидни отвора отстрани на Кувуклията, откъдето първите поклонници запалват на свой ред своите свещи и предават огъня на другите.

Този огън вече изгаря!
Той не е студен огън, като този, който се появява от плочата на Гроба Господен.




Преди години - през 1579г., арменският католикос, получил право от турския управител на Йерусалим, пръв да влезе в Кувуклията и да изпроси с молитви Благодатният огън.

Но дълго време се молил без резултат.

Православните, начело с Патриарх Софроний IV стаяли отвън до вратите на храма.

Тогава се чул гръм и средната от трите колони се разцепила.



От нея се появил Благодатният огън.

Патриархът взел от него и дал на вярващите наоколу.

От тогава няма претенции от други църкви да получават Благодатния огън на Велика Събота.

 Разглеждал съм пукнатината в колоната и забелязах, че това не е точно пукнатина, а камъкът сякаш се е стопил.



Интересно, че през 1994г. Благодатният огън се появил от самосебе си не по обичайното време, а през юли.

Според свидетелстовто на клисаря при Гроба Господен - Александър Михайлович, това ставало сутрин през дните от 10 до 21 юли 1994г.и било виждано не само от него, но и от присъстващите.

Приело се, че това е предзнаменование.

Понякога Благодатният огън дори излиза от Кувуклията по плочите навън.
Често преди слизането на огъня, около Кувуклията пресветват синкави светлини.

Правени измервания на електромагнитното поле в храма по време на това чудо, които установяват, че преди да се появи огънят, има рязък скок в електромагнитното поле.

Ръководителят на лабораторията за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков е извършил такива измервания в момента на слизането на благодатния огън.

Божи Гроб е традиционно място за поклонение на българите - от примането на Християнството при Княз Борис Михаил та чак до днес.

Ето един от тях, "Нетко от Коприщица", който през 1854г. докато чакал да се отворят църковните врати е издълбал името си на врата на Храма на Божи гроб.