22 май 2019

Андрей Ковачев: Силен, единен и ефективен ЕС е в полза на България!



 






Д-р Андрей Ковачев 
е роден на 13.12.1967г. в София

Доктор на природните науки от 
 Университета на Саарланд/Германия
Говори перфектнно английски и немски, 
а освен това френски, руски и испански.


                                      





Кандидатът за евродепутат Андрей Ковачев: 

Силен, единен и ефективен ЕС е в полза на България!

България се развива, има най-високия досега БВП, почти 120 млрд. лева. 

С добра макроикономическа рамка, с постепенно повишаване на доходите. 

Не е достатъчно, не е достатъчно бързо и това трябва да продължим в следващите години да наваксаме нашето изоставане, още по-бързи темпове отсега и да не изоставаме по никакъв начин повече. 

Животът е такъв, че другите също се развиват. Те са тръгнали от по-висока база и продължават да се развиват. Затова ние трябва с още по-високи темпове да развиваме нашата икономика, да привличаме външни и вътрешни инвеститори и да гарантираме нашата конкурентоспособност.






Андрей Ковачев, кандидат за евродепутат от ГЕРБ и втори в листата на ГЕРБ и СДС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.



Водещ: В предизборното студио на обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ тази вечер говорим за бъдещето на ЕС след евроизборите и за мястото на страната ни в процесите. Наш гост е Андрей Ковачев, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюза на демократичните сили. Г-н Ковачев, намираме ви на предизборни събития в Плевен. Може би ще ни кажете за тях по-нататък в разговора, но предлагам да започнем с темата за бъдещето на ЕС. В криза ли е ЕС? И ако да, на фона на каква криза или кризи се провежда кампанията и предстоящите избори?




Андрей Ковачев: Аз мисля, че в момента има глобален феномен, който показва, че не в самия ЕС, а в националните държави има криза на доверието и на това, какво искаме от националната държава като добавена стойност, какво искаме от ЕС да ни осигури. Трябва ни ефективен ЕС, който по темите, важни за нас, за гражданите на ЕС, да носи добавена стойност, а това е миграцията, сигурността, социалната сигурност, доходите, конкурентоспособността на икономиката, откъдето се генерират повече доходи, по-високи заплати, по-високи социални придобивки.

Това са основните теми, които са важни не само за България, но и за целия ЕС. Физическата и социалната сигурност на гражданите и как ЕС да бъде по-ефективен, реформиран, по-бързо да взима решенията на предизвикателства, които са около нас, в заобикалящия ни свят и в Африка, и в Близкия Изток, и от Русия, и от САЩ. Да показва, че ние наистина трябва да бъдем ефективни и да бъдем единни. „Съединението прави силата“ – девизът на българското народно събрание е много актуален за ЕС. Но ние трябва да убедим европейските граждани, че след европейските избори ще работим за такъв ЕС, който да има добавена стойност за всеки един от нас.


Водещ: Какъв Европейски парламент можем да очакваме след този вот?




Андрей Ковачев: Това, което показват анализите на общественото мнение, е, че огромната част от европейските граждани вярват в ЕС, искат тяхната страна да бъде част от ЕС. Не искат да се повтаря лошият опит от така наречения Брекзит. И Брекзит играе един вид спирачка пред нови страни, които вече не биха искали да направят това приключение, в което се оказаха гражданите на Великобритания. Затова аз очаквам, че проевропейските партии и групи ще имат мнозинство в следващия Европейски парламент и той няма да бъде парламент на разрушението на ЕС, а на намирането на ефективни решения, които да са в полза на европейските граждани.

Разбира се, че очаквам, че ще има по-голяма тежест на скептичните към по-сериозна интеграция групи. Но когато говорим не с идеологически терминологии, а за какъв ЕС настояваме, въпросите са: дали искаме Европейски съединени щати, или Европейска федерация, или Европа на нациите, или Европа на отечествата, каквото никой досега не е обяснил какво точно носи като съдържание. Говорим по конкретиката, по съдържанието, каква искаме да бъде добавената стойност на ЕС към работата на местната власт: общинските съветници, кметовете, националните правителства, националните парламенти и къде може най-ефективно да помогне Европа за по-добрия живот и за осъществяването на по-добри политики на местната и националната власт.

Преди малко казах основните моменти, които и в България, но и в другите страни излизат като важни: гарантиране на физическата сигурност, запазването на ЕС, опазване на външните граници, обща външна политика, по-активна външна политика по отношение на близкото ни съседство в Африка и Близкия Изток и гарантирането на социалната сигурност на гражданите. Това означава работни места, повишаване на доходите, повишаване на социалните придобивки, чрез гарантиране на повече БВП, по-силна икономика, конкурентоспособна икономика, сключване на международни търговски споразумения с различни части на света, където ние европейците задаваме по-високите стандарти на стоките и услугите такива, каквито са при нас. И това се видя и в международните споразумения с Канада, със Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и още 20 страни, с които ние като ЕС в бъдеще ще се включим в такива търговски споразумения.


Водещ: Актуален ли е в кампанията за тези евроизбори дебатът за Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, дебатът за бъдещето на ЕС?


Андрей Ковачев: Дебатът за бъдещето е изключително актуален, но той не се ограничава до една книга или до някакви дефинирани сценарии. Той е много разширен в смисъл: какво очакваме ЕС да направи за всеки един от нас. И затова аз отделям на самата академична дискусия за това каква форма трябва да има ЕС, пред малко казах: дали да е федерация, дали да е нещо друго и то никога не е в замръзнала статична форма, а винаги в движение, както е винаги в живота.
Животът е път, който винаги се развива напред и няма крайна форма, която да се достигне. За мен е по-важно, какво съдържание влагаме в съответните думи и къде по-ефективно ние можем заедно – съединени, защото съединението прави силата, заедно да постигнем повече. Нека още веднъж да изброя темите: сигурност, превенция на тероризма, опазване на външните граници, силна външна единна политика, отбрана и конкурентоспособност с всичките елементи по отношение на гарантирането на работните места и повишаването на доходите. Повишаването на доходите е основната добавена стойност, с която трябва ЕС да помага на националните правителства това да се случи.




Водещ: Какъв е дневният ред на ЕС и какво е мястото на България е него?


Андрей Ковачев: Тук с риск да се повторя, разбира се, че мястото на България е да участва активно във формирането на европейските политики по всички теми, които преди малко споменах. И да използва максимално европейската солидарност, тези милиарди евро, които ЕС предоставя на България, за да наваксаме нашето изоставане. Ние трябва ефективно като помощ със самопомощ да ги използваме в следващия многогодишен финансов период от 2020 до 2027 година.

Но ЕС по никакъв начин не може да го принизяваме и редуцираме само до бюджет, до средства и програми. Той е много повече.

Той е пространство на свободно придвижване на граждани, на стоки, услуги и капитали. И това трябва да бъде запазено срещу опитите за протекционизъм, за дърпане на чергата към един или друг отрасъл, както примерно видяхме с Пакета „Мобилност“, в който ние трябва да намерим най-добрия баланс между гарантирането на свободата на общия пазар и невъвеждането на ограничителни мерки и от друга страна справедливото и добро заплащане на служителите в транспортния сектор и техните добри условия за труд.

 
Водещ: Съумя ли, г-н Ковачев, България да се възползва максимално от европейското си членство в този мандат на европейските институции?


Андрей Ковачев: Винаги е можело повече. Няма идеални нито правителства, нито парламенти, нито ситуацията, която е сега. Но ние сме направили това, което е било възможно. Има още какво много да се постигне. Вървим с тази европейска солидарност напред. България се развива, има най-високия досега БВП, почти 120 млрд. лева. С добра макроикономическа рамка, с постепенно повишаване на доходите. Не е достатъчно, не е достатъчно бързо и това трябва да продължим в следващите години да наваксаме нашето изоставане, още по-бързи темпове отсега и да не изоставаме по никакъв начин повече. Животът е такъв, че другите също се развиват. Те са тръгнали от по-висока база и продължават да се развиват. Затова ние трябва с още по-високи темпове да развиваме нашата икономика, да привличаме външни и вътрешни инвеститори и да гарантираме нашата конкурентоспособност.


Водещ: Разминава ли се вътрешният български дневен ред с европейския? И ако да, къде?




Андрей Ковачев: Аз смятам, че в основните теми като конкурентоспособност на икономиката, гарантиране на работни места, повишаване на жизнения стандарт, повишаване на доходите ние сме абсолютно в приоритетите, особено на ЕНП, като партия на пазарната икономика, на свободния пазар. И тука имаме еднакво разбиране. Еднакво е нашето разбиране и за нуждата от единна външна политика и политика за сигурност.

Ние сме и лидерите по отношение на политиката за опазване на външните граници, ние пазим добре нашата българо-турска граница. А по отношение на политиките в околната среда, промените в климата също имаме еднакви виждания с нашите партньори в ЕНП. Ние искаме диверсификация, искаме газопроводни тръби, настояваме картата на газта да минава през България от различни източници, доставчици на газ.

 Имаме желание също така да се развиваме в отбранителния сектор, да инвестираме в научния развой на дейностите по отношение на отбраната, на закупуване на нова техника във ВСС, Военноморските сили, Сухопътните сили. В четвъртък посетих в Долна Митрополия училището, което се възстановява, Военновъздушното училище. Това е изключително важна стъпка не само за региона, но тя е и стратегическа стъпка за България.


Водещ: Каква линия на политика следва да води България в ЕС, какво ще иска да постигне, какво очаква от членството си в него?


Андрей Ковачев: Един силен и единен ЕС е в полза на България. За повишаване на конкурентоспособност. Аз съжалявам, че няколко пъти повтарям, но това е много важна тема, защото тя е свързана с основната тема, която вълнува огромната част от българските граждани, а това е повишаването на доходите. Един силен, единен ЕС е в полза за България и за постигането на нашата цел. Също така гарантиране на върховенството на закона, на справедливостта, борбата с корупцията. Всичките тези теми са изключително важни. Знаете, че ЕНП беше в основата за създаването на Европейска прокуратура. И ние се надяваме в много скоро време тя да започне да действа.


Водещ: В следващия Европейски парламент ЕНП с кои други партии ще си сътрудничи, с кои други политически семейства? ГЕРБ и Съюза на демократичните сили са част от нейното семейство, но с кои други?


Андрей Ковачев: Да, разбира се, ние ще бъдем в групата на ЕНП, но нека да видим резултатите от изборите. Ние традиционно имаме добро сътрудничество с групата на консерваторите и реформистите, както се казва, в изтичащия мандат. И с всички партии и групи и депутати, които споделят тази визия за Европа, която преди малко очертахме: Европа пазеща физическата сигурност на гражданите и социалната сигурност на гражданите и работещите за запазването и завършването на свободния пазар във всички негови проявления.


Водещ: В интервю за италианския „Стампа“ унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че ЕНП се готви да извърши самоубийство, ако се обвърже с левицата. Как бихте го коментирали?


Андрей Ковачев: Извинявайте, с кого да се обвърже?


Водещ: С левицата, след следващите евроизбори.


Андрей Ковачев: Аз не знам г-н Орбан какво разбира под обвързване с левицата. Ние в Европейския парламент винаги, това е може би от създаването на Европейския парламент, обратно на традициите може би в националните парламенти, е имало плаващи мнозинства, по определени теми е имало еднакво гласуване между консерватори и либерали и ЕНП, по други теми е имало с консерваторите и социалистите, зависи по коя тема.

 Но в парламента никога не е имало някакви твърди коалиции и не знам от какво се опасява г-н Орбан, когато той е също член на ЕНП. Ние и в предишните мандати, и те също, сме имало по определени теми общо гласуване и със социалистите, и с либералите. Европейският парламент е от 751 депутати, ако останат Великобритания в ЕС, и при всички положения, за да има мнозинство, ще има нужда от преговори между определени групи. Нашите преференции винаги са били с консерваторите.

Водещ: Г-н Ковачев, вие и в предишни мандати на Европейския парламент работихте в комисията по външна политика. Допускам, че в този ще продължите традицията. По какви теми ще работите?

Андрей Ковачев: Защитата на българските национални общности извън пределите на отечеството, това е една основна тема в моята работа. Ще продължа да защитавам нашите общности в Албания, Македония, Сърбия, Косово, от другата страна, в Украйна и Молдова. На защитата на границите, на външните граници на ЕС, на политиките за Африка, Близкия изток. Политиката за Африка е изключително, изключително важна за сигурността на Европа. На нас ни трябва ефективна политика за развитие на Африка, особено за Субсахарна Африка, където е източникът на миграцията и на радикализацията. Оттам тя трябва да бъде спряна, за да бъде гарантирана сигурността на Европа. Така че това ще бъдат едни от моите важни приоритети. Диверсификацията на енергийните източници, политиката за сътрудничество с нашите партньори от САЩ, разбира се, от изток, Украйна и Молдова.


Игуменът на Бигорския манастир в Македония Архимандрит Партений беше обявен от Европейския парламент за личност на годината по предложение на Андрей Ковачев
 
Водещ: И в края на нашия разговор, каква е вашата оценка, мнението за хода на кампанията?

Андрей Ковачев: Кампанията започна преди няколко дни. Аз вече успях да обиколя малки и големи населени места, срещаме с хора на труда, с общественици. Мисля, че е важно да достигнем до максимален брой, да ги убеждаваме, че трябва да излязат да гласуват. Ние сме част от ЕС, призоваваме нашите опоненти да няма агресия, да няма негативна кампания.

 За съжаление, видяхме на първи май доста, наистина доста неприятна кампания, която прекрачва много от червените линии, когато се използват думи, които трудно могат да бъдат преглътнати. И нека да кажем нещо много, много важно.

 В предишните мандати на Европейския парламент винаги българските евродепутати са намирали възможност заедно да работят за защитата на българския национален интерес, независимо от коя политическа формация или група са в ЕС. Нека да водим спорове, да водим предизборна кампания, но да не прекрачваме някои граници.

Защото ние след това трябва заедно да защитаваме българския интерес. А по време на тази кампания са изречени много обидни думи и недопустими изрази са използвани. Същите тези хора нашите опоненти как мислят, че ще могат да защитават заедно българския национален интерес. Пак ги призоваваме да се ограничим до темите, за които преди малко и с вас говорихме – бъдещето на Европа, политиките, които трябва да следваме, за да можем да наваксаме нашето изоставане.

Андрей Ковачев никога не пропуска да почете паметта на жертвите на комунизма, каквито има и в неговото семейство. В Европейският парламент досега единствено той - от всичките ни евродепутати, със свои средства, на няколко пъти заведе и представи големи групи репресирани земеделци, демократи, националисти, анархисти, горяни, някогашни политически затворници, които разказваха своите истории пред европейските политици.
 
Но не и да бъдем толкова много агресивни. Ако някой иска да прави национална кампания и да печели изборите на парламентарно ниво, е избрал грешен момент да злоупотребява с европейската кампания за това.


Свързани теми :
 
Андрей КОВАЧЕВ: Европейският парламент взема решения, които определят живота на всички ни!
Интервю на Лъчезар Тошев
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=10&b=437



Интервю на Христо Христов   
Четвъртък, 23 Май 2019


Книги за българщината в Македония в Брюксел
10.01.2014г.

Директорът на библиотеката Алфредо де Фео благодари за ценните книги, които ще обогатят библиотечния фонд на ЕП и предложи в скоро време да бъде организирана презентацията им. Помощ за дарението оказа дългогодишният депутат и член на ПАСЕ Лъчезар Тошев.