07 юни 2019

ПРОФЕСОР ОТ СОРБОНАТА РАЗКАЗВА В КНИГА ЗА ОСЪЖДАНЕТО НА КОМУНИЗМА В ПАСЕ











Д-р Л. Ноймайер

Д-р Л. Ноймайер е професор-асистент ( на български може да се преведе като асистент-преподавател) в Сорбоната и част от публикациите и са посветени на теми свързани с Централна и Източна Европа.

В книгата си "Криминализиране на комунизма в Европейското политическо пространство след Студената Война", издадена на английски език, доста обширно и коректно са разказани моите действия в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), довели до осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими на континента.

Авторката, не изразява симпатия към взетото решение.
Това се усеща в текста, но то не е повлияло на коректността на изложението.


У нас едва ли скоро ще сме свидетели на такъв коректен подход, вярност към фактите и стил, независимо от личното мнение по въпроса на автора.

Но Университетът "Сорбона - Париж 1", очевидно заслужава своята вековна слава.




Ето тук линк към страниците, на които съм споменат -  представени в  илюстративния откъс от книгата рекламиран от издателството.


Линк :


В текста има малки фактологични грешки, които не  са съществени.

Така например е написано, че аз съм бил със статут на специално-поканен гост в ПАСЕ през 1993г., а всъщност датата е февруари 1992. Пълноправен член на Асамблеята станах скоро след това -  на 5 май 1992г.

Също така е споменато, че конференцията която организирах (в Копривщица, заедно с вестник "Про и Анти") е била по решение на политическата комисия в ПАСЕ. Това не е така.

Тази конференция беше наша инициатива, а резултатите представихме в издание на английски език, което разпространих между членовете на комисията, на заседание и слушане по темата, състояло се в Париж на 14 декемри 2004г.

На заседанието в Париж беше допуснат и главният редактор на вестник "Про и Анти" г-н Станилов, който написа обширен репортаж за събитието след завръщането си.

Вярно е, че това слушане, което се организира от Комисята по политиески въпроси на ПАСЕ на тази дата в Париж, беше по мое предложение. То бе отправено към първоначалния докладчик - г-жа Мануела Агийар (Португалия), която пое инициативата за свикването на форума.

Но тези дребни неточности не намаляват достойнствата на книгата.