15 септември 2019

Вулкани по линията на Беленския разлом "Свищов-Сухиндол"

По хода на Беленския разлом - по линията Свищов - Сухиндол  се намират 16 загаснали вулкани от т.нар. млад вулканизъм и още няколко по-малки базалтови могили.
Тези базалтови могили, днес се използват за добив на базалтови плочи.

В подножието на вулкана "Чатал могила" има и залежи на синя глина, от която се произвеждат тухли и цигли - поминък за населението на село Бутово.

По хода на разлома също така извират горещи минерални води.

Такъв има и близо до площадката, на която искаха (искат) да се строи АЕЦ "Белене", западно от старото ДЗС "Свищов",
също и при Овча могила, където има и балнеосанаториум,
при Вонеща вода...


Минералният извор между Свищов и БеленеЕдин от най-красивите е загасналият вулкан "Чатал могила" до с.Бутово.


Ето тук няколко снимки, предоставени ми с любезното съдействие на г-жа Румяна Божанова, направени от прозореца на влака от Свищов за гара Левски през месец август тази година.   
В youtube oткрих и видео на върха на този вулкан, направено с дрон, където ясно се вижда застиналата лава.
Черната могила до  с. Драгомирово също е загаснал вулканМежду с. Драгомирово и с. Бутово се намира горещият минерален извор при с. Овча могила. 

Могилата при  с.Върбовка, където Филип Тотю е водил прочутата си битка, също е такава базалтова могила. 
Отпред днес е паметникът на четата, а отзад се добива базалт.

При Сухиндол вулканът също има добре запазен кратер (калдера), а почвата в района е вулканична, което обяснява високото качество на произвежданото там вино.

 Нататък по линията следва минералният извор при с.Вонеща вода....Нашите геолози, не можеха да обяснят противоречието, че в стабилната Мизийска плоча :
1. стават силни земетресения (от огнището във Вранча напр.)
2. има такава "броеница" от вулкани по линията Свищов-Сухиндол.

Такова обяснение дава проф. Бойко Рангелов.

С негово съгласие публикувам тук откъс от статията му :
Какво се крие дълбоко в недрата на Земята под територията на България?

(...)


Астеносферата е един много интересен по свойства слой, които се намира под земната кора. Той е съставен от „пластифицирана” маса (т.е. скалите в него са в повече или по-малко пластичен вид) при което това рязко се отразява на преминаващите през него вторични сеизмични вълни (S-вълни). 
Дълбочинна структура на Земята

 
(...)
 
 
 Като основен носител на дълбочинни флуиди астеносферата изпраща мощни импулси нагоре, образувайки някои от най-големите ендогенни рудни находища у нас – Медет, Асарел и другите от групата на панагюрската металогенна зона.
Находищата на оловно-цинкова руда в Родопите, на железна – в Ямболско и т.н. 
Но по-пряката или по-косвена връзка с рудните полета е доста трудно доказуема.

Най-неочаквано обаче открихме (или поне така си мислим) причината за поредицата от базалтови могили по линията Сухиндол-Свищов.  

И до ден днешен, геолозите са учудени, защо в условията на Мизийската платформа (едно много стабилно тяло от милиони години насам) са се подредили в редичка тези куполчета от базалт – продукти на вулкански изригвания, станали преди няколко милиона години. 

Нашият отговор е прост – там има издигане на астеносферата към земната кора (блокът допиращ района на р. Дунав в Северна България), с което тя е послужила като източник на магмите образували тези загадъчни до скоро могили.