02 април 2021

ДАНИЕЛ МИТОВ: През 90-те години естественият избор за човек с дясно мислене беше СДС

 


 

Защо избрахте да се кандидатирате за депутат в листата на ГЕРБ, след като бяхте в ДБГ, а преди това и в ДСБ?

Откакто се помня, се интересувам и занимавам с политика.

През 90-те години естественият избор за човек с дясно мислене беше СДС, затова станах част от тази партия.

Антикомунизмът, разбиран като инстинктивно противопоставяне на всякакви тоталитарни инстинкти, жаждата за свобода на словото и съвестта, за честни и прозрачни избори, върховенството на правото, прозрачни и отговорни институции – всичко това беше и си остава част от „синята идея“.

България извървя огромен път оттогава, но все още има много работа да се свърши по превръщането на страната в модерна демокрация със съвременна и динамична икономика.

Впоследствие, когато дясното пространство започна да се цепи, станах част от мечтата за създаването на консервативна десница, която ако не да доминира вдясно, то поне да бъде постоянен и незаобиколим фактор.

За съжаление, роенето вдясно продължи и през 2011–2012 г., давайки си сметка колко безсмислено е всичко това, се оттеглих напълно и поех офиса на НДИ в Брюксел.

В политиката ме върнаха двама души – президентът Плевнелиев и премиерът Борисов, които ме поканиха да участвам в експертно качество, в две последователни правителства през 2014 и 2014–2017 г.

Оттогава до сега съм поддържал добри отношения както с ГЕРБ, така и с останалите партии от десния спектър.

Причините днес да съм част от листите на коалиция ГЕРБ-СДС са няколко.

  • Първо, личната покана от страна на премиера Борисов - след разговор, който ме кара да мисля, че ще мога да помогна на страната си да отговори на сегашни и предстоящи външнополитически предизвикателства.
  • Второ, нежеланието ми да видя на власт коалиция от прокремълски партии, страстно въздишащи по практиките на разни азиатски тирании.
  • И трето, ГЕРБ се явява в коалиция със СДС – виждам в това постепенния край на процесите на роене вдясно и поставянето на едно ново начало.


Цялото интервю, вижте тук :


https://offnews.bg/izbori/daniel-mitov-premier-triabva-da-stane-liderat-na-partiata-koiato-spe-748479.html


Даниел Митов, като Председател на Комитета на Министрите

 на Съвета на Европа, говори пред ПАСЕ.