10 юни 2021

Средновековни находки в частни къщи край свищовското кале

 

На 6 май т.г. се отбих да запаля свещ до олтара на разрушената църква "Св.Георги" намираща се в частен двор до църквата "Св.Димитър" на Калето в Свищов. От там се спуснах по стъпалата надолу към някогашните свищовски маази (магазии) по ул. Подп.Ем.Чакъров.


Там в дворовете на частни домове забелязах няколко антични фрагменти  поставени за украса на дворовете.


Обадих се на дългогодишния директор на свищовския музей Пети Доневски, сега пенсионер, да мине и той и да разгледа находките.


Снимките, които публикувам по-долу са направени от него. 

Той имаше добрината да ми ги изпрати. 

Пети Доневски е автор на престижен научен труд изследващ археологията на свищовското кале. 

Неговото професионално заключение беше, че тези находки са от самото място, а не са донесени от римката крепост Нове. 

Базата за колона е с качество на изработка характерна за  средновековието, а не за античността. 

 

Това което мисля за произхода на тези находки - ако те не са от Нове, е възможността това да са части от разрушената трикорабна  "Латинска църква на Чука" описана от Феликс Каниц ( Феликс Каниц, Дунвска България и Балканът, том 1, ИК "Борина", София, 1995г. стр. 234. Названието "латинска" според свидетелството на Феликс Каниц в България по онова време означавало "неизвестни останки, дори такива от най-близкото минало. Пак там - стр. 107), която се е намирала наблизо - на мястото на днешния хотел-ресторант на Калето - традиционно някога място за сватби и тържества. 

Когато са строили хотела през 50-те години, на работниците преминали през основите на църквата е било наредено да изхвърлят каменните останки надолу по баира или да ги натоварят на камионите, които са изнасяли пръстта от изкопите. 

Бързали са, за да не се разбере от музея, че там има находки. Възможно е тези фрагменти да са част от изхвърлените някога останки на тази църква.

Възможно е също това да са останки от домове на средновековните жители на Свищов, построени около крепоста Калето - там където са намерени сега.

Смятам, че мястото на тези фрагменти е в музея, а не за украса на дворове. 

Те повдигат - макар и малко, завесата за средновековния Свищов и стила на някогашните постройки около Калето.


Лъчезар Тошев







Снимки : Пети Доневски