10 май 2022

ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПРИЕ В ОБЩЕНИЕ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, НО НЕ КАТО МАКЕДОНСКА

 

 


 Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия

Комюнике на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия

Светият Синод, който заседава днес, понеделник, 9 май 2022, под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие (РСМ – бел.прев.) и окончателно оцени подадената апелация до Майката Църква, вземайки предвид и многократните призиви на държавата Северна Македония, като реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение Йерархията, духовенството и нейния народ при Архиепископа на тази Църква г-н Стефан, като излекува раната на схизмата, изливайки елей и вино върху раната на нашите православни братя там. За целта се издава съответният Патриаршески и Синодален Праксис (акт).

2) Остава на Пресветата Сръбска Църква да уреди административните въпроси между нея и Църквата в Северна Македония, изключително в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава тази Църква с името „Охридска“ (означава, че районът на нейната юрисдикция е само в границите на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската Патриаршия и нейния Предстоятел, с изключване на термина „македонски“ и всяка друга производна на думата „Македония“.

Вселенската Патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е правила през вековете за всички поместни Православни Църкви, като "странноприемница на любовта", източник на благочестието на рода на православните християни“. (Митрополит на Драма Павел).

В Патриаршията на 9 май 2022

От Главния секретариат на Светия и Свещен Синод