16 октомври 2024

ДЕНИЦА САЧЕВА ПРЕД ПРО НЮЗ ДОБРИЧ

 

 


 

Деница Сачева, ГЕРБ: Национална програма да подкрепя земеделските производители в наемането на кадри

Про Нюз Добрич

16.10.2024г.

 

Деница Сачева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич, народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание, бивш министър на труда и социалната политика, областен координатор на ГЕРБ, член на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

 


 

Линк : https://pronewsdobrich.bg/denitsa-sacheva-gerb-natsionalna-programa-da-podkrepya-zemedelskite-proizvoditeli-v-naemaneto-na-kadri-p516769

Интервю на Про Нюз Добрич

Демографският проблем продължава да е сериозен. Област Добрич е сред тези, където отрицателният ръст се развива с най-бързи темпове. По време на всяка предизборна кампания се говори за справяне с демографската криза, решаване на демографския проблем, но той продължава да съществува. Какви са реалните мерки, които трябва да се предприемат?

 

А това е тема за цяло предаване и, може би, за отговор, който е достоен за дисертация. Една от основните кръгли маси, които организираме от ГЕРБ в рамките на тази предизборна кампания, а именно „Демография и пазар на труда“, ще бъде проведена точно в Добрич. Именно поради тази аргументация, с която Вие зададохте Вашия въпрос. Много са мерките, които биха могли да бъдат предприети, но те са, разбира се, въпрос отново на едно по-голямо и широко обсъждане и на консенсус в рамките на всички политически сили. Една от тях е свързана с увеличаване на данъчните облекчения за семейства и в този смисъл едно от предложенията, които бихме искали да поставим за обсъждане, е разходите, които семействата правят за образование, да се приспадат като данъчни облекчения на работещите родители. Също така възможностите за гарантиране на кредити и ипотечни кредити за първо жилище през „Българска банка за възстановяване и развитие“. Конкретно, за място като Добрич, тъй като който и да е голям инвеститор, ако трябва да дойде, да направи своята инвестиция в района, един от първите въпроси, които той ще зададе, е именно този - какви са децата, които излизат от професионалните училища и какви са възможностите млади хора да работят и да учат в региона. Защото, всеки може да донесе всичко отвън, но хора няма как да внесе. И в този смисъл това, което според мен е ключът в област Добрич, и по-конкретно в град Добрич, е да се потърсят възможности и механизми за насърчаване на семейния бизнес и на предприемачеството, в това число и конкретни субсидии и освобождаване за определен период по отношение на различни данъчни тежести, така че да се насърчи именно предприемаческата култура и това хората да имат свой собствен бизнес.

Образованието също е пряко свързано с развитието на пазара на труда. Какви промени трябва да се направят в него, за да отговаря то на съвременните потребности?

Това също е изключително труден въпрос, защото няма универсален отговор. В образователната система има хора, които са с по-консервативни разбирания. Има хора, които са с по-либерални разбирания. Има хора, за които дигиталното е въпрос на религия. Има хора, за които хартията е въпрос на здрава традиция. Така че, какво трябва да има в една образователна система? Сигурно най-краткият отговор е „от всичко по малко“. Но пък трябва да се съобразяваме със съвременните реалности. Така че, най-важните неща, които трябва да бъдат направени в образователната система - на първо място е да продължат инвестициите в учителите. Защото най-добрите ученици от образователната система трябва да стават учители. От учителите ние очакваме всичко. Очакваме те да конструират нашето бъдеще след 10, 15, 20 години по такъв начин, че хората да живеят в едно хармонично и солидарно общество. Но това автоматично означава, че, ако искаме да привлечем най-добрите кадри в образованието, то трябва те да имат и съответните придобивки за това, включително допълнителни социални придобивки, допълнително пенсионно осигуряване, допълнителни възможности за кариерно планиране и развитие. Втората най-важна тема е промяна на учебните планове и програми по такъв начин, че те да могат да комбинират в себе си, както изучаването на придобиването на знания, така и изучаването на умения и формирането на отношение. И, най-вече, разбира се, трябва да има сериозно развитие на професионалното образование и на дуалното обучение, защото това е и един от основните проблеми на българската образователна система. Тя дава добри, универсални и академични знания, но на много от децата, които завършват средно образование, все още им липсват конкретните умения, които да им дадат възможност те да се вградят по-бързо в пазара на труда.

 Направихте първи стъпки при уреждане на условията на труд в земеделието с въвеждането на еднодневните договори. От каква подкрепа още имат нужда работодателите в земеделието, които сериозно страдат от липсата на работна ръка?

Да, това е така. Наистина това е един от най-невралгичните проблеми в сектор „Земеделие“. Едно от нещата, които поехме като ангажимент и не ни остана време да довършим, но ще се постараем в рамките на следващата бюджетна година да направим, е в рамките на Националния план за действие по заетостта да създадем национална програма, която да дава възможност за подкрепа на земеделските производители, именно в наемането на работна ръка, покриване на осигуровки от страна на държавата и по-добри възможности за подбор на кадри чрез Агенцията по заетостта на хора, които могат да работят в сектор „Земеделие“.

Грижата за работната сила и стремежът за въвеждане на повече иновации ли са пътят за плавен преход към по-високи доходи?

Повече пари могат да бъдат получени тогава, когато се произвежда повече добавена стойност. Със сигурност хората трябва да разберат, че, за да имаме по-високи заплати трябва да произвеждаме повече и трябва да произвеждаме реални неща. По-високи заплати няма как да се случат само на хартия, няма как да се случат административно, няма как да се случат само през закона за бюджета, защото тези пари в крайна сметка трябва да дойдат отнякъде. Всъщност повече пари ще има, когато има още по-добра образователна система, с още по-подготвени хора и кадри. И когато държавата насърчава бизнеса и развитието на бизнеси с висока добавена стойност, такива, които да увеличават и конкурентоспособността на България в рамките на Европейския съюз. 

                        КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!