21 октомври 2019

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ В СВОЯ КАРТА ОБЯВИ ГРАД СВИЩОВ ЗА СЕЛО






На обсъждане в Свищов за промяна в площа на Природен парк "Персина" състояло се в залата на Общинския Съвет на Свищов на 19 септември 2019г., МОСВ представи карта в която вековният град Свищов е обявен за село.

След реакции на шокирани свищовлии, представителите на МОСВ сканфузени са казали, че са използвали стара карта.

Колко стара трябва да е картата използвана от МОСВ, когато още римският град Нове (седалище на Първи Италийски легион) от I век е бил град.

Първи сведения за Свищов - именно под това име, описан като град се намират в пътеписа на немският рицар П. Шпарнау - от 1385г. , който  заедно с Улрих фон Тенщедт извършил поклонническо пътуване до Божи гроб.

(Вж. "Пътеписни бележки за българските земи от 1385 г." — сп. Археология, 1970г., кн. 4, стр. 68.)

"От Филипопуло отидохме в империята България и пристигнахме в един град, наречен Тирнаго /Търново/ — това е най-укрепеният град, който видях в тази страна. 
От Тирнаго пристигнахме в един град, неречен Цвиста /Свищов/, оттук преминахме Дунав, след което навлязохме в страната Влахия ".


Ако МОСВ разполага с по-стара карта, това би било сензационно историческо откритие с голям принос за нашата история и следва да се публикува.

Бих искал да припомня, че в началото на 90-те години се разбра
 за съществуването на секретно постановлиние на Министерския съвет
№ 45/30.ХІІ.1988г. с което Свищов се обявява за град със "затихващи функции" поради предстоящото тогава сторителство на АЕЦ-Белене.

Това може да е евентуално второто обяснение, но дори и в този случай не е било предвиждано превръщането на града в село.

Третото обяснение е отказ на МОСВ да признае, че е допуснал грешка и да се извини, а вместо това с абсурдни аргументи да защитава кауза, която дори и Цицерон не би могъл да защити.