22 октомври 2019

КАК КОМИНТЕРНЪТ ОРГАНИЗИРАШЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА В БЪЛГАРИЯ


През 1925г. Царство България публикува книга на френски език озаглавена "Болшевишкият заговор срещу България", в която са  описани престъпленията на болшевиките в България и са представени оригинални инструкции на Коминтерна заловени от полицията преди да бъдат унищожени.

Изданието е на Царската печатница (Печатницата на Двореца) в София.

С разпространението на книгата европейското и световното обществено мнение е ангажирано със събитията България по това време и извършваните престъпления на комунизма в нашата страна.

Помествам тук няколко страници от книгата, екземпляр от която ми беше подарен през 90-те години на миналия век от известния емигрант и меценат Джеймс Велков - Председател на емигрантската "Българска лига за правата на човека" и спонсор за написването на книгата на Стефан Груев "Корона от тръни".





 


"Изпълнението на смъртните присъди"

 
Публикуваме тук пълния текст на едно секретно писмо до Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал.

Този документ, заедно с изпълнителния план, който вече бяхме публикували по-подробно, е едно ново доказателство за демоничните планове на убийците от III-я интернационал, които се опитват да подготвят нови кървави размирици в нашата страна и на Балканите.

 

Ето текста на това писмо:

 

И.К.К.И.                                           Пролетарии от всички страни, съединяввайте се.

Централна секция на отдела                     
за външни отношения
 12 март 1925   
   No 2960                                   
   Москва                                                       АБСОЛЮТНО СЕКРЕТНО

                                                    
 
  Унищожете след изпълнение.
                                                      
 
Официално  представителство на Коминтерна - втора
 секция.    За другаря Бужански

 

 

"No 346 получен на 19.3.25 в контролната секция, отдел за външни отношения.

 

"Съгласно заповед на Комунистическата Федерация на Балканите при И.К.К.И. от 12 март, ви информираме с настоящето, че след неговото получаване трябва да влезете във връзка с другаря председател на Контрола на вашата секция на македонската група "Оуена Оюка Тауеб" (тази македонска група, чието име е съобщено чрез обикновените пароли, е, вероятно, четата на Пандурски-Паница-Филип Атанасов, която е в службна на Москва, N.D.R.I.) и да съобщите, че съгласно горепосочената заповед, комунистическата Федерация на Балканите утвърди решението на македонската група "Оуена Оюка Тауеб" относно  изпълнението на присъдата срещу Русинов и Гаджич от другарите Йодко и Кашемиров, опитни служители на оперативната секция за тероризъм.

 
Освен това, съгласно същата заповед, трябва да съобщите на другарите от контрола на балканския център, които са на ваше пряко разположение, следното:

 

            1. От 15 април, всички служители под контрола на балканския център са обявени в състояние на моболизация.

            2. Комадирите на групите от трима, петима и десетима, са длъжни да информират до обяд на 15 април другарите от своите групи за мобилизацията и да им връчат заповедите относно разпределението на задачите, предвидени в инструкцията на И.К.К. No 27,001 от 10 март 1924.

            3. Отговарящите за складовете с оръжие, предназначено за раздаване в достатъчно количество за всяко направление, съгласно сведенията на отговорниците за тези направления.

            4. Оръжието ще се раздава в ноща на 15 срещу 16 април. То ще се съхранява от командирите на групи от десет под тяхна пряка отговорност.

            5. Денят и часът на съгласуваното обявяване на въстанието ще бъдат уточнени от представителството на комитета за действие, съвместно с упълномщените от И.К.К.И. лица за всяко направление, в съответствие с местнте условия.

            6. Тактическото изпълнение на заповедта ще бъде следвано в строга координация с плана на командирите на военните направления.           

            7. Бойните отряди (от три, пет и десет души) трябва да съгласуват техните действия с групите на бедните селяни, които ще действат по същия план, но по друга организация.

            8. За да предприемат въоръжени действия, бойните отряди трябва да направляват бойните групи на селяните и във всички случаи са длъжни да контролират строго изпълнението на утвърдените от висшепоставените органи планове.

            9. Оповестяват се членовете на селските и работнически бойни организации, чието надигане ще бъде координирано с оперциите на македонската група "Оуена Оюка Тауеб", че най-малкото нарушение на бойната заповед ще бъде наказвано с незабавна смърт.

            10. По време на операцията, другарите от македонския балкански център, бидейки в постоянна връзка, държат центъра в течение на операциите и информират за заповедите и указанията, които дават на командирите на бойните групи в случай на объркване или неяснота между действията на бойните направления. 

            Разпорежданията трябва да бъдат незабавно предоставени на органите с използване на код AI-s, и зповядвайки тахното унщожяване след изучаването им.

            По заповед на Изпълнителния Комитет на Коминтерна.

 

            Генерален секретар на сецията за външни отншения,
А.Дорот.
Контрол.

         
   "Втора секция I.C.S.A.S. Ch. O. O. G. S. K."     

 

            На този документ е написана следната резолция:

 

            "До другаря Златев. Съобщете незабавно на другаря Янчев присъдата, преведете указанията следвеайки код AI-s в достатъчно количество, връчете я на секцията за секретно изнасяне.
            Запазете в моите лични архиви страница II."

 

19.III.1925.                                                               С. Бужански." 


























ИНСТРУКЦИИ НА ИЗПЪЛКОМА НА БАЛКАНСКАТА СЕКЦИЯ
 

Да се унищожи в случай на арест.
 

ЛИЧНО.

 

До Изпълкома на Б.К.П.

Изпълкомът на балканската секция смята за необходимо да се премине към незабавно изпълнение, в интерес на балканската федерация и при следните условия:
§ 1. 

Трябва да се обърне особено внимание на софийския гарнизон, на първи инженерен батальон, където все още са запазени остатъци от комунистически клетки.
§ 2.

"Необходимо е да се създадат нови организации във войската от първи сектор от страна на другаря Маринов, най-вече в първи кавалерийски полк, където разполагаме с доверени лица.
§ 3. 

"Съюзът на запасните офицери трябва да бъде използван с посредничеството на другаря Максимов, на когото бяха връчени необходимите инструкции.

§ 4.

"В персонала на софийската префектура на полицията, където служат другарите Стоянов и Танев, трябва да започне създаването на комунистически клетки.

§ 5.

"Дейността на всички комунистически клетки трябва да бъде насочена към датата 28-29.XII.24.
§ 6. 

"Централният комитет на българската партия следва да допринесе с всичките си  сили за разбиването на руската бяла гвардия по цялата територия на България; в този случай провокациите и убийствата на ръководители са допустими. 

§ 7.

"Вредното влияние, упражнявано предимно от съпартийците на Цанков, трябва да бъде незабавно парализирано като за тази цел може да бъдат организрани атентати срещу Цанков-Лазарев-Русев-Вълков.

§ 8.

"Сметките на всички военни кредити ще бъдат предоставени на другарката Екимова и на Боян.
§ 9. 

"Срокът за приключване на организационната работа е определен за 20.XII.24.
 

                                                                                        Поздрав от Другаря                                                                                      Председател на Комитета                                                                                          Комредком (?N.D.L.R.)

                                                                                                      (п) Манкин

                                                                      Секретар" (не се чете N.D.L.R.).