08 септември 2022

ПОЧИНА Н.В. БРИТАНСКАТА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

 Съгласно съобщение на Бъкингамския дворец, разпространено днес следобед в 18:30 часа местно време (20:30 ч. българско време) в замъка Балморал в Шотландия почина Нейно Величество Елизабет II, Кралица на Обединеното кралство Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и държавен глава на Канада, Австралия и страните от Британската общност. Премиерът на Великобритания Лиз Тръс е получила съобщение за тъжното събитие още в 16:30 местно време (18:30 българско време).



Кралицата почина на 96 години, след 70 годишно управление.Тя беше и глава на Англиканската църква.

В последните моменти на нейния живот тя е била заобиколена от своите деца, внуци и правнуци.  

Последната публична проява на Нейно Величество беше преди два дни - във вторник, когато тя прие оставката на премиера г-н Борис Джонсън и назначи новия премиер на Великобритания г-жа Лиз Тръс.

С нейната смърт на британския престол встъпва нейният най-голям син Чарлз, който ще бъде коронован с традиционната церемония. 

 

С Нейно Величество имах една среща, в нейния работен дворец Сейнт Джеймс в Лондон, на 5 май 1999г. по повод 50-тата годишнина на Съвета на Европа. 

В този дворец на 5 май 1949г. е подписан статутът  на Съвета на Европа при неговото учредяване. 

50 години по-късно, като Вицепрезидент на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа участвах в церемонията отбелязваща това събитие, когато тя прие Бюрото на ПАСЕ и се ръкува със всеки от неговите членове. Зад нея вървеше един служител със списък и съобщаваше на кралицата кой, кой е.

Нямам снимка от срещата, но избрах снимка на първия български посланик при Съвета на Европа д-р Светлозар Раев, който приветства Нейно Величество при посещението и в Двореца на Европа през 1992г.

 


 

Нека Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет II да почива в мир.

Да живее новият крал Чарлз III !

 


Първото изявление на Крал Чарлз