25 ноември 2022

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ние се присъединяваме към всички, които издигат своя глас на обвинение към извършителите на Гладомора.

 


 

 Декларация на парламентарна група ГЕРБ-СДС
 

Прочетена в пленарната зала на Народното събрание при открването на заседанието  на 25 ноември 2022г. от Председателя на Комисията по външна политика г-жа Екатерина Захариева.


Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми колеги,


Всяка четвърта събота на месец ноември, цивилизованият свят почита паметта на жертвите на едно от най-жестоките престъпления срещу човечеството - умишлено предизвиканият глад до смърт в Украйна и в съседните на нея райони на тогавашния Съветски съюз – Гладомора.


Този геноцид, извършен от тогавашното съветско ръководство е довел до смъртта на повече от 8 милиона души, много от които деца. 

Изпратените болшевишки команди са конфискували всяка храна на хората и са ги оставяли да загиват от глад. 

Тези, които са оказвали съпротива са били безмилостно убивани. 

Сред загиналите от глад са и десетки хиляди българи живели в селата
на Украйна и Молдова. 

Въпреки наложената секретност от престъпния комунистически режим, информацията за Гладомора не успява да остане прикрита. 

За да опише това ужасяващо престъпление Рафаел Лемкин създава
терминът геноцид. 

След падането на комунизма, потресаващите факти за него
станаха достояние на целия свят.

Гладоморът в Украйна, извършен през 1932-33 година е осъден остро и недвусмислено от ЮНЕСКО през 2007г., от Парламентарната Асамблея на Организацията за Сигурност и сътрудничество в Европа с Резолюция през 2008г., от Европейският парламент с Резолюция през 2008г., от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа с Резолюция 1723 през 2010г. 

Много държави обявиха Гладомора за геноцид.

През тези дни светът отбелязва 90 години от началото на това престъпление на комунистическия режим в Съветския съюз.


Днес, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС заставаме солидарно до украинския народ и до българите в Украйна в почит към паметта на невинните жертви на Гладомора.


Като осъждаме това безпрецедентно престъпление на съветския комунизъм, ние се присъединяваме към всички, които издигат своя глас на обвинение към
извършителите на този геноцид.

 

Поклон пред жертвите на Гладомора!