25 ноември 2022

СТОЯН МИХАЛЕВ : Да осъдим палачите и да почетем милионите невинни жертви на Гладомора.

 


Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Уважаеми колеги народни представители,

 

Днес излизам пред Вас, за да представя Декларация от името на Демократична България по повод на едно от най-ужасяващите престъпление в човешката история - Гладомора в Украйна в периода 1932-1933.

В края на ноември всяка година Украйна отбелязва годишнината от тази национална

трагедия и отдава почит на милионите невинни жертви на умишленото организиране на изкуствен глад от тоталитарния режим на Йосиф Сталин.

Опустошителният, масов глад, възникнал в следствие на насилственото отнемане напродоволствени стоки от украинските селяни, е само част от зловещия сталинистки план, чийто дълбок смисъл е унищожаване на самата идея за независима украинска държава.

Тази констатация е потвърдена с Решение на Апелативния съд в Украйна от 13 октомври 2010 година, което посочва като основна причина за организацията и реализацията на Гладомора – смазването на национално-освободителното движение в Украйна и предотвратяване възраждането на независимата украинска държава.

През 1988 година Комисията на САЩ по въпросите на Гладомора в Украйна, въз основа на резултатите от проведеното проучване на показанията на свидетели, документи и архивни материали, излиза със заключение, че Гладоморът от 1932-1933 година в Украйна следва да бъде квалифициран като престъпление на геноцид, насочено към реализиране на съветската политика на тотално изтребление на украинския народ. Това е първата сериозна стъпка, предприета на международно ниво, в посока осъждане на престъпленията на съветския комунистически тоталитарен режим.

През 2006 година със специален закон Гладоморът е признат от Украйна, а в последствие и от 16 други държави (Австралия, Грузия, Република Еквадор, Република Естония,Канада, Република Колумбия, Република Латвия, Република Литва, Мексико, Република Парагвай, Република Перу, Република Португалия, Република Полша, Унгария, Чешката република, както и от Светият престол във Ватикана) за геноцид, извършен срещу украинския народ.

У нас в началото на 2011 г. народните представители от Синята коалиция – Лъчезар

Тошев и Иван Иванов внасят Проект на „Декларация относно възпоменание на Големия глад /Гладомор/ в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз“,който предвижда осъждане на Гладомора като престъпление срещу човечеството.

Той е отхвърлен с гласуване в Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

 Тази година ние почитаме жертвите на Гладомора, докато престъпният режим на Путин, достоен наследник на сталинизма, вече 10 месец води своята унищожителна война срещу Украйна. И днес, както и през 1932-1933 агресията на Руската федерация не се ограничава до военни действия, а провежда целенасочена политика срещу мирното неселение на Украйна – убийства и мъчения на цивилни граждани, унищожаване и разграбване на украинските селскостопански култури, блокада на украинските пристанищата, която постави под заплаха продоволствената сигурност на милиони хора по света, ракетни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, включително тези отпреди седмица, които оставиха над 10 млн. украинци без електричество.

Днес, повече от всякога, ние трябва решително да се обявим в подкрепа навъзстановяване на историческата справедливост, да осъдим палачите и да почетем милионите невинни жертви на Гладомора.

 По този причина от Демократична България заявяваме, че ще подготвим и внесем Проект на декларация, осъждащ умишлено предизвикания масов глад в Украйна през 1932-1933 г. като акт на геноцид срещу украинския народ.

Вярваме, че с приемането на тази декларация България ще даде силен знак на солидарност със справедливата кауза на Украйна и днес, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа.

 Колеги, благодаря Ви за вниманието!